Spoki tiesā • IR.lv

Spoki tiesā

5
Inta Lase

Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Ziedoņa Strazda aizturēšana aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā ir uzplēsusi uzreiz divus tieslietu sistēmas augoņus – tiesas prestiža jautājumu un neadekvāti zemo darbinieku atalgojumu. Viltus darbinieku algu «melnā kase», no kuras piemaksāt vērtīgākajiem darbiniekiem – vai tāda ir realitāte mūsdienu Latvijas tiesu sistēmā, jāpārbauda KNAB izmeklēšanai

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesas telpās ieradās neilgi pirms darba dienas beigām. «Viņi bija mazrunīgi, uzrādīja dokumentus un uzreiz devās pie tiesas priekšsēdētāja, divi sāka metodisku tiesas lietvedības dokumentu pārbaudi kancelejā,» 7.augusta pēcpusdienu sarunā ar Ir atceras kāda no tiesas darbiniecēm, kura lūdz neatklāt savu vārdu. Viņa, līdzīgi kā citi tiesā strādājošie, jau tovakar sniedza liecības un parakstījās par teiktā neizpaušanu: «Mūs pratināja līdz pusnaktij. Pa vienam atsevišķā telpā. Sajūta kā noziedzniecei.»

«Spoki» tiesā
Noskaņojums tiesā arī divas nedēļas pēc priekšsēdētāja Ziedoņa Strazda aizturēšanas ir drūms – lai gan no Zemgales priekšpilsētas tiesā strādājošajiem aizdomās turamā statuss kriminālprocesā piemērots tikai Strazdam, ērti nejūtas neviens. (Otra aizdomās turamā par Strazda atbalstīšanu šajā kriminālprocesā ir Rīgas apgabaltiesas tiesnese Skaidrīte Buivide.) Tiesas darbiniekiem KNAB uzdevis vienu un to pašu jautājumu – vai esat tiesā redzējis strādājam otru arhivāru, trešo apkopēju un kāda tiesneša otro palīgu. Tie ir trīs cilvēki, kuru fiktīvā nodarbināšanā vairāku gadu garumā tiek vainots tiesas priekšsēdētājs Strazds. Viņš ir šīs tiesas priekšsēdētājs jau kopš 1989. gada un sāka pildīt šo amatu divus gadus pēc tam, kad uzsāka tiesneša darbu.

«Tagad esmu apstaigājusi visus kabinetus un iepazinusies ar pilnīgi visiem tiesas darbiniekiem. Rezultātus darīju zināmus KNAB,» jautājumu par to, cik īsti darbinieku pašlaik ir tiesā, atgaiņā priekšsēdētāja vietniece Aiga Freimane. No plašākas sarunas viņa atsakās, atsaucoties uz parakstīto apņemšanos neizpaust izmeklētājiem sniegtās ziņas. Līdzīgu atbildi saņemu arī no citiem tiesnešiem un tiesas darbiniekiem. «Viena lieta ir kaut ko zināt, kaut ko dzirdēt, bet, ja nevari pierādīt…,» vēl vienu klusēšanas iemeslu piesauc kāda darbiniece.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu