Marsa izpēti sāk ar akmens "apšaudi" • IR.lv

Marsa izpēti sāk ar akmens “apšaudi”

21
Ekranšāviņš no NASA mājaslapas

NASA robots “The Curiosity” ar lāzeru pētījis Sarkanās planētas akmeni

ASV izpētes pašgājējs robots “The Curiosity”, kas augusta sākuma sekmīgi piezemējās uz Marsa, sācis savus pirmos eksperimentus uz Sarkanās planētas, sagādājot pārsteigumus zinātniekiem. “The Curiosity” pirmoreiz izmantojis savu lāzeru akmens pētniecībā.

Izpētes robots savu lāzera staru vērsis pret dūres lieluma akmeni, vēsta “Spiegel.de”. No akmens atlēkušajās dzirkstelēs un to izstarojošajā gaismā robota aparatūra analizē akmens ķīmisko sastāvu. Robota fiksētā gaisma sniedz pietiekami daudz specifiskas informācijas.

Akmens pārbaude ar lāzeru sākotnēji bija iecerēta kā robota lāzera tests, taču iegūtie dati NASA zinātniekiem liek uz testu paraudzīties dziļāk, pareizi izvērtējot rezultātus. Kā atzinis viens no NASA pētniekiem, pārsteidzoši, bet datu ieguve veikusies labāk nekā testā uz Zemes.

Piektdien NASA zinātnieki arī iepazīstināja ar jauniem fotoattēliem no Marsa. Tā vienā no tiem Šarpa kalna pakājē skaidri nodalāmi slāņi, kas varētu liecināt, ka Geila krāterī bijis ūdens un ka iežu slāņi varētu dot informāciju par agrīno dzīvību uz Marsa.

Pēc dažām nedēļām “The Curiosity” dosies prom no savas pašreizējās atrašanās vietas, lai veiktu pētījumus tālāk. Par to NASA menedžeris Maiks Vatkins teicis, ka turpmāk “The Curiosity”, runājot par atklājumiem, būs daudz šādu “pirmo reižu”. Taču pirmā reize, kad robots sāks kustību uz saviem riteņiem, patiešām būšot īpaša.

“The Curiosity”, kas oficiāli tiek dēvēts par Marsa Zinātnisko laboratoriju (MZL), ir aprīkots ar videokamerām un sarežģītu mehānisko instrumentāriju Sarkanās planētas iežu paraugu analīzei, un tas izmaksājis 2,5 miljardus dolāru, kas ir vislielākā summa, kāda līdz šim atvēlēta līdzīgu iekārtu būvei.

Robots pētīs Geila krāteri, kas atrodas nedaudz uz dienvidiem no Marsa ekvatora. Plānotajā izpētes apvidū ir dažāds iežu sastāvs, bet nevienmērīgais reljefs ļaus iegūt paraugus dažādos augstumos.

Robots uz Marsa nolaidās ar virsskaņas izpletni, bet piezemējās ar īpaša ar raķeti darbināma celtņa palīdzību, nosēžoties uz visiem sešiem riteņiem.

 

Komentāri (21)

Janis 20.08.2012. 14.17

“magnified insets” sākumā izlasīju kā “magnified insects”. :)

+1
0
Atbildēt

1

    dzintarz > Janis 24.08.2012. 10.23

    Tās ir sekas psihes izmaiņām, kas veidojas gadiem ilgi lasot tekstus ekrānā, un lietojot visvisādus elektroniskos texta pašredaktorus, tezaurus, smaiļukus un citus elektroniskos mēsluproduktus atvasināto mēsluproduktu radīšanai un veiksmīgai tirgošanai.

    Arī es pārlasīju vārdu divreiz, lai pārliecinātos, ka runa nav/”neiet” par kukaiņiem bet par ieslēgumiem/iekļāvumiem vai velnsviņsazin kā tos šobrīd sauc dažnedažādas terminologu instances.

    Laikam esmu beidzot nozombēts…

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu