Pļaviņš/Šmēdiņš izcīna olimpisko spēļu bronzu • IR.lv

Pļaviņš/Šmēdiņš izcīna olimpisko spēļu bronzu

43
Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš priecājas par uzvaru. Foto: EPA/LETA

Šī Latvijai ir pirmā medaļa Londonas spēlēs

Latvijas pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš Londonas olimpisko spēļu mačā par trešo vietu ceturtdien ar rezultātu 2-1 (19:21, 21:19, 15:11) uzvarēja Ričardu Šuilu un Reineru Numerdoru no Nīderlandes, izcīnot bronzas godalgas. Šī ir Latvijas pirmā medaļa Londonas Olimpiādē.

Arī visās iepriekšējās vasaras olimpiādēs, kurās pēc neatkarības atjaunošanas startējusi Latvijas delegācija, tā spējusi izcīnīt medaļas – 1992.gadā Barselonā Latvijas sportisti izcīnīja divus sudrabus un vienu bronzu, Atlantā Ivans Klementjevs izcīnīja sudraba medaļu, Sidnejā Latvijas kontā pa vienai zelta, sudraba un bronzas medaļai, Atēnās – četri sudrabi, bet Pekinā atkal tika savākts pilns medaļu komplekts, raksta LETA.

Savukārt Jamaikas sprinteris Useins Bolts ceturtdien triumfēja arī Londonas olimpisko spēļu 200 metru sprintā. Bolts ir kļuvis par pirmo vieglatlētu sporta vēsturē, kurš divās olimpiskajās spēlēs pēc kārtas triumfējis gan 100, gan 200 metru distancē. Karjeras laikā Bolts ieguvis piecas olimpiskās zelta medaļas.

Valdība piešķir naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportistiem, viņu treneriem, ārstiem un sporta veida federācijai.   Individuālajos sporta veidos sportistiem, viņu treneriem un personālam par olimpisko bronzas medaļu pienākas balva līdz 36 000 latu, komandu sporta spēlēs – līdz 108 000 latu. Par balvas piešķiršanu un tās apmēru lemj Latvijas Nacionālā sporta padome un valdība.

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) Londonas olimpisko spēļu medaļniekus pludmales volejbolistus Mārtiņu Pļaviņu un Jāni Šmēdiņu materiāli atbalstījusi un Latvijas olimpiskajā vienībā (LOV) iekļāvusi kā individuālus sportistus, līdzīgi kā bobslejistus vai kamaniņu braucējus, aģentūru LETA informēja LOK speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Ilze Āķe-Vīksne.

Savukārt Latvijas Volejbola federācijas ģenerālsekretārs Egils Cīrulis stāstīja, ka pasaulē pludmales volejbols tiek klasificēts kā komandu sporta veids. “Tomēr, lai mūsu valstī Pļaviņam un Šmēdiņam būtu patstāvīgs finansējums, viņi ir pielīdzināti individuālo sporta veidu sportistiem un iekļauti LOV, kas finansē individuālus sportistus,” teica Cīrulis.

“Par to, vai viņi tiks apbalvoti kā individuāli sportisti vai kā komanda, jājautā vispirms LOK un Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, kurš vakar pēc mūsu sportistu uzvaras izteicās, ka par medaļām ir jādod maksimālās prēmijas,” norādīja federācijas ģenerālsekretārs. Āķe-Vīksne piebilda, ka par to, vai Pļaviņš un Šmēdiņš ir individuāli sportisti vai komanda, vēl būs jālemj juristiem.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (”Vienotība”), kurš Pļaviņu un Šmēdiņu ar izcīnīto medaļu Londonā sveica klātienē, savā tviterkontā jau paziņojis, ka “sasniegums, protams, tiks atbilstoši novērtēts”.

Par panākumiem Londonas olimpiskajās spēlēs pludmales volejbolistiem Mārtiņam Pļaviņam un Jānim Šmēdiņam par izcīnīto bronzas medaļu pludmales volejbolā katram var piešķirt līdz 27 000 latu, savukārt tāllēcējai Inetai Radevičai par iegūto ceturto vietu – līdz 21 600 latiem, atsaucoties uz likumā paredzēto, aģentūru LETA informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Politikas iniciatīvu un attīstības departamentā.

Papildus valsts piešķirtajai prēmijai Londonas olimpisko spēļu bronzas medaļnieks rīdzinieks Mārtiņš Pļaviņš un viņa treneris Aigars Birzulis no Rīgas domes saņems 4000 latu lielu naudas balvu katrs, vēsta LETA. To paredz pašvaldības Finanšu un administrācijas lietu komitejas šonedēļ pieņemtais lēmums par naudas balvām Rīgas sportistiem, kuri Olimpiskajās un Paraolimpiskajās spēlēs uzrādīs augstus rezultātus.

Arī Kuldīgas novada dome plāno piešķirt naudas balvu Londonas olimpisko spēļu bronzas medaļniekam kuldīdzniekam Jānim Šmēdiņam, aģentūru LETA informēja Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa. Par prēmijas apmēru deputāti, visticamāk, lems domes sēdē augusta pēdējā nedēļā. Kuldīgas novada dome katru gadu atbalsta savus labākos sportistus. Šmēdiņam no pašvaldības budžeta šogad jau piešķirti 1000 lati.

Pļaviņš un Šmēdiņš, kā arī Latvijas Volejbola federācijas (LVF) prezidents Almers Ludviks aģentūrai LETA pauduši, ka pēc šī panākuma būtu jāpiešķir nauda jaunajiem pludmales volejbola sportistiem. Jāpiebilst, ka šis sporta veids ir viens no demokrātiskākajiem, turklāt smilšu volejbola laukumi pēdējos gados ierīkoti daudzviet Latvijā, ne tikai pludmalēs.

Valsts prezidents Andris Bērziņš nosūtījis apsveikuma vēstuli abiem pludmales volejbolistiem: „Sveicu Jūs ar izcīnīto bronzas medaļu XXX Vasaras Olimpiskajās spēlēs Londonā. Jūsu sasniegums Olimpiskajās spēlēs ir izcils paraugs tam, kā ar patiesu aizrautību un ticību saviem spēkiem iespējams sasniegt pasaules virsotnes. Jūsu izcīnītā godalga nes Latvijas vārdu pasaulē. Kopā ar visiem sporta līdzjutējiem Latvijā esmu lepns, ka Jūsu vārdi ir labāko trijniekā šajā sporta veidā pasaulē. Paldies Jums par pozitīvajām emocijām, ko Jūsu cīņasspars ir raisījis visiem sporta līdzjutējiem Latvijā.”

Mača ievadā vadībā ar 1:0 izvirzījās Šuils/Numerdors, tomēr drīz vien rezultāts bija jau 3:1 Latvijas sportistu labā. Nākamajās divās izspēlēs pretinieki rezultātu izlīdzināja, tomēr uzreiz pēc tam Pļaviņš/Šmēdiņš pārsvaru atjaunoja – 5:3. Nīderlandes sportistiem atkal izdevās tūdaļ pat rezultātu izlīdzināt, tomēr iniciatīva palika Latvijas dueta pusē, kas pēc 18 izspēlēm atradās vadībā ar 10:8. Divu punktu pārsvaru Pļaviņš/Šmēdiņš saglabāja arī cīņas turpinājumā, pēc 28 izspēlēm esot vadībā ar 15:13. Mazliet vēlāk Šuilam/Numerdoram tomēr izdevās panākt neizšķirtu 17:17.

Neizšķirts rezultāts saglabājās arī pēc nākamajām četrām izspēlēm (19:19), tomēr tad pie setbumbas tika Nīderlandes pāris, kas to uzreiz izmantoja, uzvarot pirmajā setā ar 21:19.

Otrais sets iesākās līdzīgā cīņā, tomēr tad trīs punktus pēc kārtas guva Šuils/Numerdors, izvirzoties vadībā ar 5:2. Mazliet vēlāk sāncenšu pārsvars sasniedza jau piecus punktus (8:3), tomēr tad piecus punktus pēc kārtas guva Pļaviņš/Šmēdiņš, izlīdzinot rezultātu. Nākamos divus punktus pēc kārtas guva Šuils/Numerdors, tomēr Latvijas duets atbildēja ar to pašu (10:10). Izvirzīties vadībā latviešiem gan neizdevās, tā vietā Nīderlandes pārim atjaunojot divu punktu pārsvaru (13:11). Jau kārtējo reizi ar diviem punktiem pēc kārtas atbildēja arī Pļaviņš/Šmēdiņš, bet nākamajā izspēlē viņi beidzot pārņēma vadību – 14:13.

Nākamajā izspēlē Latvijas duets savu pārsvaru dubultoja, turpinājumā to veiksmīgi aizstāvot – 16:14 un 17:15. Neizšķirtu Nīderlandes sportisti panāca 34.izspēlē (17:17), bet brīdi vēlāk atkal pārņēma vadību. Ar līdzīgu veiksmes sēriju atbildēja arī Pļaviņš/Šmēdiņš, izvirzoties vadībā ar 19:18, tomēr brīdi vēlāk rezultāts kārtējo reizi kļuva neizšķirts (19:19). Nākamajā izspēlē Pļaviņš/Šmēdiņš tika pie setbumbas, bet Šmēdiņa veiksmīgā spēle blokā mazliet vēlāk atnesa latviešiem uzvaru otrajā setā ar 21:19.

Izšķirošajā setā pēc sešām pirmajām izspēlēm rezultāts bija neizšķirts 3:3, kāds tas saglabājās arī pēc nākamajām sešām izspēlēm – 6:6. Pamazām iniciatīva laukumā pārgāja Latvijas dueta pusē, kam pēc 18 izspēlēm beidzot izdevās izvirzīties vadībā ar diviem punktiem – 10:8. Brīdi vēlāk, pateicoties pašaizliedzīgām sniegumam, Pļaviņš/Šmēdiņš panāca 11:8 savā labā, trīs punktu pārsvaru saglabājot arī turpinājumā (12:9 un 13:10). Nākamajā izspēlē Pļaviņš/Šmēdiņš tika pie četrām mačbumbām, no kurām izmantoja otro, svinot uzvaru visā spēlē.

Pļaviņš/Šmēdiņš pusfināla spēlē otrdien ar 0-2 (15:21, 20:22) zaudēja turnīra galvenajiem favorītiem, brazīliešiem Alisonam Čeruti un Emanuelam Regu, bet Nīderlandes duets ar rezultātu 0-2 (14:21, 16:21) zaudēja šī gada Eiropas čempioniem Jūliusam Brinkam/Jonasam Rekermanam no Vācijas, kuri izlikti ar trešo numuru.

Abi dueti iepriekš tikās apakšgrupas sacensībās, kad E grupas trešās kārtas cīņā pārāki ar 2-0 (21:14, 21:18) bija latvieši.

Iepriekš Pļaviņš/Šmēdiņš ceturtdaļfinālā pirmdien ar rezultātu 2-1 (19:21, 21:18, 15:11) uzvarēja spēcīgos amerikāņus Džeikobu Gibu/Šonu Rozentālu, kuriem Londonas Olimpiādes turnīrā ticis ceturtais numurs, bet pirms tam astotdaļfinālā aizvadītajā piektdienā ar rezultātu 2-0 (21:18, 21:16) pārspēja norvēģus Tarjeiju Skārlunnu un Martinu Spinnangru, kuri bija izlikti ar 18.numuru.

Savukārt turnīra sākumā apakšgrupas sacensībās Latvijas sportisti izcīnīja trīs uzvaras trīs mačos.

Komentāri (43)

Jānis Puriņš 09.08.2012. 23.16

Izcils panākums, par ko sirsnīgi apsveicu! Piekliegta visa māja… Mazie bērni gan vēl nesaprata, par ko vecāki tik traki priecājās…

Paldies Pļaviņam un Šmēdiņam un visiem pārējiem pludmales volejbolistiem, ieskaitot trenerus!!!

Vairākas reizes esot Amerikas latviešu centrā Garezerā, man kā trenējušamies basketbolistam allaž likās savādi, kāpēc tur volejbols tik ļoti dominē pār citiem sportiem. Neesmu kompetents par pirmssākumiem, bet nav šaubu, ka pludmales volejbols lieliski der gan mūsu zemei, gan mūsu raksturam. Pļaviņš un Šmēdiņš uzvarēja, jo viens otram ticēja un varēja paļauties. Un nav laika domāt par trim partijām.

Lai dzīvo!

+24
0
Atbildēt

1

    Marita > Jānis Puriņš 10.08.2012. 06.20

    Esmu Kanadas latviete. Mans tēvs iebraucot Kanadā 50tos gados spēlēja voleju latviešu komandā, kas izcīnīja otro vietu Ontario provincē. Man liekas, ka mēs visi te Kanadā un Amerikā uzskatām, ka volejs IR latviešu nacionālais sports, un voleju turnīri ir vienmēr bijuši svarīga daļa no latviešu dzīves ārzemēs. Laikam ir kaut kas gēnās. Visu cieņu Pļaviņam un Šmēdiņam! Arī priecājamies, ka vairāki amerikāņu voleju fani ir iemācījušies, kur un kas ir Latvija!

    +14
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 09.08.2012. 23.37

Malači! Malači! Malači! Fantastiska spēle! punkts punktā. Tomēr tā nebija veiksme. Rezultāts bija likumsakarīgs, jo mūsējie tiešām izskatījās labāk. Holandieši neizturēja fiziski. Un man ir milzīgs prieks, ka puiši izkārpījās līdz pjedestālam ar smagu cīņu, un tas ir viņu nopelns, nevis pretinieku kļūdas. Tā turēt! Gan jau būs arī zelts.

+24
-1
Atbildēt

1

    Egitazz > silvija_vitina 10.08.2012. 09.47

    dāvana bija pēdējais punkts, kur ietrieca bumbu tīklā, bet tā, es domāju, pretinieks vienkārši atviegloja sev mocības, jo 3.sets bija nenoliedzami mūsu.

    ne velti brazīlietis pēc pusfināla teica, ka ja mūsējie tā turpinās, būt topā. Un kas zina, kas tad būs pēc 4 gadiem

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Aldīna 10.08.2012. 00.18

Apsveicu ar pirmo medaļu Latvijai olimpiāžu vēsturē komandu sporta veidos!

+13
-3
Atbildēt

4

    Egitazz > Aldīna 10.08.2012. 13.25

    ja mēs gribas stabilus rezultātus, jābūt nopietnai pieejai, ieguldījumiem, atlasei -lai tie rezultāti tiešam būt stabili, nevis viens pāris uzleca un tad atkal tukšums.

    šķēpu mēšanā pēc Lūša panākumiem arī izveidojas tāda sistēma. Vienīgais, šoreiz kaut kā neveicas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    enjoy > Aldīna 10.08.2012. 11.17

    Bet šis komandu sports ir ļoti piemērots mūsu mazajai tautai- lai savāktu labu hokeja, basketbola vai klasiskā volejbola komandu, vajag pat padsmit labu spēlētāju, bet šeit pietiek ar diviem.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Aldīna > Aldīna 10.08.2012. 09.57

    Žorž!
    Neesmu gan speciālists, bet divnieki kamaniņās ir individuālās disciplīnas variants, savukārt volejbols – komandu sporta spēle. Bet urravas gan Šiciem, gan Šmēdiņam/Pļaviņam! :)

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    mariam > Aldīna 10.08.2012. 08.58

    Kamaniņbraukšanā brāļi Šici arī ir dabūjuši, divatā braucot.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu