Brīvības piemineklim veic kosmētisko apkopi • IR.lv

Brīvības piemineklim veic kosmētisko apkopi

25
Fragments no Brīvības pieminekļa ciļņiem. Foto: Lauris Vīksne, F64
Oskars Brasliņš

Drīz Rīga iegūs klasisku arku, ko dāvā Ķīnas sadraudzības pilsēta Sudžou

Ar sūkļiem, īpašiem kasīkļiem un ūdens strūklu jau pāris nedēļas no rīta tiek apstrādāts Brīvības piemineklis un tā pakāje. Te līdz 15.augustam turpināsies Latvijas galvenā pieminekļa ikgadējie apkopes darbi, mainot un tīrot apdares šuves, uzklājot speciālu pārklājumu, lai neveidojas bioloģiskais apaugums, un tīrot sāļus no granīta virsmas. Bet pavisam drīz Rīga iegūs vēl vienu jaunu vides objektu – ķīniešu arku Kronvalda parkā.

„Brīvības pieminekļa restaurācijas sezona ir no maija līdz septembrim – tas ir vispiemērotākais laiks. Šogad apkope notika jūlijā, jo darbiem ir nepieciešama noturīga diennakts temperatūra, lai strādātu ar visdažādākajiem materiāliem,” stāsta Rīgas pieminekļu aģentūras sabiedrisko pieminekļu nodaļas vadītāja Mārīte Šenberga.

Edgars, viens no pieminekļa aprūpētājiem, Ir.lv pastāstīja, ka darbi jau drīz beigšoties: „Strādājam diendienā no rīta puses. Pie ikgadējās aprūpes darbiem strādājam divatā, bet lielajās apkopēs piedalās vairāk cilvēku.”

Regulāra Brīvības pieminekļa aprūpes programma pieciem gadiem tiek izstrādāta kopš 2001.gada, pastāstīja Šenberga. Pēdējais projekts pieciem gadiem tika izstrādās 2009.gadā. „Pieminekļa aprūpes programma ir sadalīta pa posmiem. Ikgadējie mazie aprūpes darbi tiek veikti mēneša garumā, bet lielā apkope notiek programmas beigās – no zvaigznēm līdz pat pakāpieniem,” stāsta Šenberga.

Šogad aprūpi veic SIA „Global Project” pēc Rīgas pieminekļu aģentūras pasūtījuma. Brīvības pieminekļa aprūpes darbiem paredzēti 10 247 lati, pērn bija 13 913 latu, bet nākamgad lielajai apkopei būs nepieciešami 106 543 lati, teica Šenberga.

Šenberga Ir.lv arī informēja, ka ir sākts jauns projekts Kronvalda parkā. Iepretim Rīgas brīvostas pārvaldei kā dāvana Rīgai tās 800 gadu jubilejā jau atrodas Ķīnas pilsētas Sudžou dāvana – ķīniešu klasiskā stila paviljons. Tagad, atzīmējot abu pilsētu draudzības 15.gadadienu, Sudžou pilsēta Rīgai dāvina ķīniešu klasiskā stila arku, kas kalpos kā ieejas vārti paviljonā.

Arku ķīniešu speciālisti uzstādīs no 6. līdz 11.augustam. Jau notiek paviljona restaurācija un apkārtējās teritorijas labiekārtošana, stāsta Šenberga. Uz arkas oficiālu atklāšanu augusta beigās vai septembra sākumā ieradīsies arī delegācija no Ķīnas pilsētas Sudžou.

 

Komentāri (25)

kkristaps 02.08.2012. 14.58

Jauki, šādas ziņas iepriecina – notiek arī kaut kas labs.

+1
0
Atbildēt

0

janazakovica 03.08.2012. 14.26

vai Latvijaa ir atrasta sieviete mildas lidziniece-dubultniece..nee..tad sen jau laiks bija konkursu rikot…ka balvu uzvaretajai atlaut pie brivibas pieminekla pozet mildas terpaa ar arzemniekiem un pelnit naudu..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu