Pašvaldības likvidē konkurenci atkritumu nozarē • IR.lv

Pašvaldības likvidē konkurenci atkritumu nozarē

26
Foto: Jana Kudrjavceva, F64

KP: Nozares regulējums ļauj rīkoties pretēji iedzīvotāju interesēm

Jāgroza Atkritumu apsaimniekošanas likumā, jo pašlaik spēkā esošais regulējums ļauj pašvaldībām likvidēt konkurenci un uzspiest iedzīvotājiem neizdevīgākus un dārgākus pakalpojumus. To, atkārtoti izvērtējot situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā, secinājusi Konkurences padome (KP).

Padomes pārstāve Inita Kabanova biznesa portālam “Nozare.lv” norādīja, ka patlaban Atkritumu apsaimniekošanas likums ļauj pašvaldībai nerīkot konkursu, ja atkritumu apsaimniekošanu nodrošina pašvaldībai daļēji vai pilnībā piederošs uzņēmums. Tādējādi var netikt nodrošināti vienādi nosacījumi visiem iespējamajiem pakalpojuma sniedzējiem, savukārt iedzīvotājiem tiek atņemta iespēja gūt labumu no uzņēmumu konkurences.

Par šādu iedzīvotājiem neizdevīgu pašvaldību rīcību KP ir saņēmusi virkni iesniegumu. Pēc iedzīvotāju sniegtās informācijas KP pārliecinājās, ka Saulkrastu dome dienu pēc tam, kad tā kļuva par SIA “Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācija” (ZAAO) līdzīpašnieci, pieņēma lēmumu pārtraukt sadarbību ar līdzšinējiem atkritumu apsaimniekotājiem SIA “L&T” un SIA “Vides serviss” un konkrētos pienākumus uzticēja sev daļēji piederošajai ZAAO.

Šādas domes rīcības rezultātā iedzīvotāji ir spiesti par atkritumu izvešanu maksāt vairāk, turklāt atkritumu izvešana notiek cilvēkiem neizdevīgākā laikā. Neērtības rada nepieciešamība lauzt iepriekš noslēgtos līgumus un risināt jautājumus par iepriekšējam atkritumu apsaimniekotājam samaksāto priekšapmaksu. Līdzīga situācija šogad izveidojās arī Zemgales novados, kur pašvaldības atkritumu apsaimniekošanu nodeva viena, pašām piederošā uzņēmuma pārziņā.

Pašvaldībai šādi rīkoties ļauj spēkā esošais normatīvais regulējums, tāpēc KP atkārtoti norāda – lai tiktu ievērotas iedzīvotāju intereses saņemt lētu un kvalitatīvu pakalpojumu, ir jāmaina Atkritumu apsaimniekošanas likums un jāuzliek pašvaldībām pienākums rīkot konkursu par atkritumu apsaimniekošanu arī tad, ja pašvaldībai pieder savs atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums.

“Nav pieļaujams, ka ar likuma spēku tiek nostiprināta iespēja likvidēt konkurenci situācijā, kur tas kaitē gan uzņēmējdarbības attīstībai, gan iedzīvotāju interesēm saņemt lētākus un labākus pakalpojumus. Ir nepieciešams nekavējoties veikt izmaiņas Atkritumu apsaimniekošanas likumā un nodrošināt iespēju pašvaldību iedzīvotājiem baudīt ieguvumus, ko sniedz nedeformēta konkurence,” uzsvēra KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

KP jau pirms Atkritumu apsaimniekošanas likuma aktuālās redakcijas pieņemšanas 2010.gada 28.oktobrī pievērsusi Saeimas un nozares atbildīgo institūciju uzmanību spēkā esošā normatīvā regulējuma postošajai ietekmei uz konkurenci un no tās izrietošajam kaitējumam iedzīvotājiem.

Komentāri (26)

sausins 25.07.2012. 13.43

Lūk zaļo zemnieku profesionālisms un Rīgas mēra kandidāta reālie darbi !

+1
0
Atbildēt

0

janazakovica 25.07.2012. 13.19

kartejajaa TP un skeles privatizetaas un kontroletas nozares darbonu un ieliktenu uzvara…

+1
0
Atbildēt

0

Inese Kosolapova 14.06.2014. 17.40

Žurnālistam Leonīdam Jākabsonam 16.jūnijā 13:00 Rīgas Centra rajona tiesā

(Abrenes iela 3) notiks tiesa slēgtā sēdē.

Interesanti, ka iepriekš līdzīgā lietā pret Ilmāru Poikānu jeb Neo, kuru

izskatīja tā pati tiesnese un prokurore, iespējams, pateicoties plašajai

publicitātei un lietas skatīšanai pēc būtības, tika attaisnots Ilmārs Poikāns.

Arī šī lieta tiks izskatīta slēgtā sēdē. Vairāk var meklēt googlē ierakstot –

“Krimināllietu par Ušakova e-pasta publiskošanu turpmāk skatīs slēgtās sēdēs”

Šī lieta var ietekmēt visus žurnālistus, jo apsūdzības pret žurnālistu, kurš

tikai darīja savu darbu, iegūstot un publicējot politiķa interneta saraksti,

izskatās nedemokrātiskas un vārda brīvību apdraudošas.

Aicinu rakstīt e-pastus un zvanīt (vēlams laipni), lai izbeigtu lietu

un attaisnotu žurnālistu Leonīdu Jākabsonu!!

Tiesnese Una Melameda – una.melameda @zemesgramata.lv

Tieneses palīdzes telefons – 67077242 (darbdienās līdz 16:00)

Prokurore Vita Ozoliņa – [email protected]

Rīgas Centra rajona tiesa – [email protected]

Ģenerālprokuratūra – [email protected]

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu