Nepazaudēt mērķi • IR.lv

Nepazaudēt mērķi

6
Māris Sprindžuks

Izvēle starp zivi un makšķeri Nacionālā attīstības plāna izstrādē vēl ir priekšā

Pirms septiņiem gadiem sāku pirmā Nacionālā attīstības plāna (NAP) izveidi. Kad sapratu, ka bez skaidra politiskā uzstādījuma NAP kļūs par vēlmju sarakstu bez sasaistes ar valsts budžetu, labos nodomus nomainīju ar atlūgumu galdā.

Pašlaik NAP veidotāji piedzīvo līdzīgas problēmas. Latvijas izaicinājums – ekonomikas struktūra, kas 20 gadus bija vērsta uz iekšējā pieprasījuma apmierināšanu, vairs nespēj uzturēt tautsaimniecības izaugsmi, iekļaujot plašu sabiedrību un reģionus. ES naudas absorbēšana pēc principa «lai tiek visiem» nerada attīstību. NAP uzdevums ir radīt stimulus, lai koncentrētu publiskos un privātos intelektuālos un ekonomiskos resursus uz galveno attīstības mērķu sasniegšanu.

Valsts pārvaldes vājā vieta ir sektorālā pieeja, kas reducē risinājumus līdz nozaru vajadzībām: lauksaimniecības politika attiecas uz lauksaimniekiem, izglītības politika – uz skolotājiem, veselības – uz mediķiem utt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu