Dabas muzejs aicina ziņot par ziemeļu gulbju perējumiem • IR.lv

Dabas muzejs aicina ziņot par ziemeļu gulbju perējumiem

30
Ziemeļu gulbji. Foto: No Latvijas Dabas muzeja arhīva

Ziemeļu gulbju gredzenošana notiks jūlija beigās

Latvijas Dabas muzeja ornitologs Dmitrijs Boiko, kurš jau vairākus gadus Latvijā nodarbojas ar ziemeļu gulbju izpēti, aicina iedzīvotājus ziņot par ziemeļu gulbju perējumiem.

Ziemeļu gulbju uzskaite Latvijā tiek veikta jau desmit gadus. Visas šīs sugas potenciālās ligzdvietas apmeklēt nav iespējams, jo šādu vietu Latvijā ir ļoti daudz, tāpēc ornitologs aicina ikvienu, kam ir informācija par ziemeļu gulbju ligzdvietām, ziņot par to.

Aukstās ziemas un ilgstošā pavasara dēļ gulbji daudz enerģijas patērējuši cīņai ar nelabvēlīgiem laika apstākļiem, tādēļ mazo gulbju skaits ir neliels. Kopš maija vidus apsekotajās ligzdvietās novērots neierasti zems mazuļu skaits. Katrā ceturtajā perējumā konstatēti tikai divi mazuļi, kas norāda uz ļoti zemām ligzdošanas sekmēm, raksta LETA.

Ziemeļu gulbju skaits kopumā Latvijā pieaug, tāpēc Boiko uzskata, ka uztraukumam nav pamata. Iepriekšējo gadu gredzenošanas rezultāti pierāda to, ka perējumos ar nelielu mazuļu skaitu izdzīvošanas rādītāji ir augstāki.

Ziemeļu gulbju gredzenošana šogad notiks no 24.jūlija līdz 29.jūlijam Kurzemē un augusta sākumā Vidzemē un Latgalē. Ievērojot to, ka ziemeļu gulbju ligzdošanas sekmes šogad ir ļoti zemas, gulbju pētnieks cer apgredzenot vismaz 60 mazuļus. Ekspedīcijā piedalīsies arī studenti no Vācijas, kas ir galvenā ziemošanas vieta Latvijā apgredzenotajiem ziemeļu gulbjiem.

 

Komentāri (30)

janazakovica 05.07.2012. 12.35

mums seit tieslietu ministrijas rokades perejumi svarigaki..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu