PVN – vieni pa santīmam mazina, citi pieliek • IR.lv

PVN – vieni pa santīmam mazina, citi pieliek

21
Foto: Andrejs Strokins, F64
Ance Hincenberga

Pircēju maciņi PVN likmes samazināšanos neizjutīs, daži pārdevēji starpību sedz ar pārdevēja uzcenojumu

Pēc 1.jūlija, kad Latvijā nedaudz samazinājās pievienotās vērtības (PVN) likme, pircēju maciņi šīs izmaiņas jutīs minimāli. Pēc Ir.lv veiktā dažādu preču monitoringa pirms un pēc PVN samazināšanās, pārtikas preču, kuru cena iepriekš nepārsniedza latu, cenas palikušas nemainīgas. Savukārt preces, kuru cena iepriekš svārstījās robežā starp vienu un diviem latiem, mazinājušās vidēji par 1-2 santīmiem. Stiprie alkoholiskie dzērieni kļuvuši vidēji par 10 santīmiem lētāki. Taču ir arī veikali, kur preču cenās samazinātais PVN nav manāms, jo tiek attiecīgi palielināts veikala uzcenojums.

DnB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš Ir.lv teica, ka preču cenu izmaiņas ir tik minimālas, ka tās pazudīs cenu svārstībās. Kopējais cenu līmenis pēc PVN likmes samazinājuma par 1% varētu mainīties par aptuveni 0,5-0,6%.

„Lai iedzīvotāji sajustu kādas izmaiņas, nav nekādas jēgas mainīt PVN. Neapliekamā minimuma paaugstināšana būtu viens variants, kā palīdzēt mazturīgajiem,” saka Strautiņš. Ekonomikas eksperts uzsver, ka arī uz valsts ekonomisko stāvokli iespaids būs salīdzinoši neliels.

Jau ziņots, ka no svētdienas, 1.jūlija, Latvijā PVN tika samazināts no 2010.gadā ieviestās 22% likmes uz 21% . Daļā veikalu, t.sk. lielveikalos “RIMI”, “Maxima” un “IKI”, tiek veikts plašs pārrēķins, samazinot cenu precēm, kuru vērtība pārsniedz latu. Savukārt daļā veikalu cenu pārrēķins netiek veikts, bet cenas tiek samazinātas atsevišķām preču grupām vai piemērojot kopējo atlaidi, kas atbilst PVN samazinājumam.

Tā “Lāču” īstā rupjmaize (400 g) “Maxima” veikalā pirms PVN samazinājuma maksāja Ls 1,04, pēc – Ls 1,03. Savukārt “RIMI” tā pati maize pirms PVN mazinājuma – Ls 0,97, pēc pat paaugstinājusies – Ls 0,99.

Toties sviests “Rasa” abos lielveikalos par santīmu lētāks – no Ls 1,09 uz Ls 1,08.

Ir.lv noskaidroja, ka arī pēdējo triju mēnešu degvielas cenu kritumu vidēji par 10 santīmiem kopš 1.jūlija papildina vēl 1-2 santīmu samazinājums, ja klients pērk litru degvielas. Tādējādi pēc PVN likmes samazinājuma degvielas uzpildes stacijās “Statoil” cenas 95E benzīnam un dīzeļdegvielai samazinājušās par santīmu, savukārt “Neste Oil” redzams cenu kritums pat par diviem santīmiem.

Tā “Statoil” 95E benzīna cena pirms PVN samazināšanās bija Ls 0,939, pēc tam – Ls 0,929, bet “Neste” attiecīgi Ls 0,927 un Ls 0, 907. Savukārt dīzeļdegviela “Statoil” pirms PVN samazinājuma maksāja Ls 0,889, pēc tam – Ls 0,879, savukārt “Neste” attiecīgi Ls 0,877 un Ls 0,857.

Kamēr pārtikas un degvielas tirdzniecības vietās cenas ir nedaudz samazinājušās, grāmatnīcās nekādas pārmaiņas Ir.lv nemanīja. Grāmatu, skolas somu un mācību līdzekļu cenas palikušas pagājušās nedēļas augstumos.

Tas pats redzams arī veikalos „Drogas” – tādām plaša patēriņa precēm kā tualetes papīrs, veļas pulveris un zeķubikses cenas nav mazinājušās ne par santīmu.

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs to skaidroja, ka ir veikali, kuri cenas nemainīs līdz nākamajai preču piegādei. Tas nozīmē, ka pircējs PVN likmes samazinājumu līdz 21% ieraudzīs kases čekā, taču veikals būs pacēlis preces uzcenojumu, līdz ar to cena ir nemainīga.

“Komersantiem nav pienākuma samazināt cenas. Vienīgais nosacījums ir čekos izsist 21% PVN. Cenas starpību var izlīdzināt arī uz preču uzcenojuma bāzes, līdz ar to cenu zīmes veikalu plauktos nemaz nav obligāti jāmaina,” Ir.lv saka Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktore Baiba Vītoliņa. Tāpēc arī viņa piekrīt ekspertu teiktajam, ka uz iedzīvotāju maciņiem šīs izmaiņas neatstās nekādu vērā ņemamu iespaidu.

„Tirgotājs katrs pats var izlemt, ko darīt ar cenām – tās var arī nesamazināt,” piekrīt Danusēvičs un prognozē, ka pārmaiņas savos izdevumos izjutīs tikai tie iedzīvotāji, kuri iegādāsies lielākus pirkumus.

Preču pārcenošana, kases aparātu pārprogrammēšana un citas darbības, lai pārietu un jauno PVN, tirdzniecības nozarē vien prasīja 8,73 miljonus latu izdevumu.

Latvijas 21% PVN likme nebūt nav augstākā un arī ne zemākā Eiropas Savienībā. Augstākā PVN likme ir Dānijā, Zviedrijā un Ungārijā – 25%, Grieķijā un Portugālē – 23%, zemākā Luksemburgā – 15%, Spānijā un Maltā – 18%, Vācijā – 19%, bet Francijā 19,6%. Latvijas kaimiņvalstīs Lietuvā PVN likme ir 21% un Igaunijā 20%.

 

Komentāri (21)

disassociative 02.07.2012. 20.27

Ir labi, ka tiek samazinātas nodokļu likmes. Nav labi, ja tirgotāji nesamazina cenas. Bet valsts regulējuma šim jautājumam nav un nevar būt. Vienkārši pircējiem pašiem ir jābūt pietiekami atbildīgiem un jāreaģē uz veikaliem vai veikalu tīkliem, kas kārtējo reizi izmanto PVN maiņu, lai paceltu cenas. Ja Drogas cenas nesamazina, ignore šim veikalam līdz brīdim, kamēr samazina. Ja Rimčiks saņķikus ir paņēmis nost, nu nopērc to WC papīru Rimi. Bet nodokļu likmju samazināšana ir laba lieta.

+9
-1
Atbildēt

0

andris902 02.07.2012. 19.49

…ieskats pirms PVN paaugstināšanas:

-“Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pamatlikmes paaugstināšana no pašreizējā 21% līdz 22% ir nepieņemama, šovakar Latvijas Televīzijas raidījumā “100.pants” norādīja TB/LNNK līderis Roberts Zīle.”

-“Maxima Latvija zīmola un komunikāciju departamenta direktore Viktorija Orlova atzinusi, ka, raugoties no tirgotāju pozīcijām, pievienotās vērtības nodokļa paaugstināšana, visdrīzāk, negatīvi iespaidotu ne tikai iedzīvotāju pirktspēju, bet arī uzņēmējdarbību.”

-“PVN likmes paaugstināšana nozīmēs to, ka pieaugs cenas un iedzīvotāji par to naudu, kas ir viņu rīcībā, varēs nopirkt mazāk preču, aģentūrai LETA teica Daunusēvičs.”

-“PVN likmju paaugstināšanu var salīdzināt ar “stopkrāna” noraušanu vilcienam, kas tikko uzsācis kustību – tikai vilciena vietā ir Latvijas ekonomika”, uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētāja Žaneta Jaunzeme – Grende, neatbalstot ieceri.”

…un mūsu komentāri šajā sakarā:
http://www.ir.lv/2010/10/26/pvn-likmi-varetu-paaugstinat-lidz-22/viedokli#opinions_list

…tātad – bija paredzēta ekonomiskā katastrofa, bet tagad atkal – katastrofa?…:)

+10
-3
Atbildēt

0

Iluta Jurēviča 02.07.2012. 18.32

Nu ko, skaldam matus un pinam intrigas. Pat piedzērušam ezītim ir skaidrs, ka PVN 21 ir labaks par 22. Ap to vienu procentu tagad gudros un prātos visi lielie pratnieki, kam citu nav ko darīt.

+8
-2
Atbildēt

1

    snjuu > Iluta Jurēviča 02.07.2012. 20.19

    “PVN 21 ir labaks par 22”
    ===
    Salīdzinot ar citām alternatīvām (to pašu Strautiņa minēto neapliekamā minimumam palielināšanu), tas ir būtiski sliktāks.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu