"Govju parādes" organizatori piedraud māksliniekiem, ja nepozēs ar Lembergu • IR.lv

“Govju parādes” organizatori piedraud māksliniekiem, ja nepozēs ar Lembergu

22
Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs pie "Tautas govs". Foto: Ieva Čīka, LETA

Māksliniekiem neizmaksāšot honorāru, ja neieradīsies uz oficiālo fotografēšanos

Vairāki Ventspils “Govju parādes” mākslinieki ir saņēmuši mutiskus draudus no pasākuma organizatoriem, ka netiks izmaksāta daļa honorāra vai tā izmaksa tiks aizturēta, ja viņi neieradīsies uz pasākuma atklāšanas ceremoniju un nepiedalīsies oficiālajā fotografēšanās pasākumā kopā ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu (“Latvijai un Ventspilij”).

Mākslinieks Aigars Bikše sarunā ar aģentūru LETA pastāstīja, ka viņam pirmdien, 25.jūnijā, piezvanījis pasākuma kurators Raimonds Kalējs. Viņš teicis, ka piedalījies sapulcē, kurā Lembergs norādījis, ka māksliniekiem ir obligāti jābūt klāt pasākuma atklāšanas ceremonijā un Kalējam tas ir jānodrošina.

“Raimonds ķērās pie draudiem: ja nepiedalīsies atklāšanā, tad autoratlīdzība netiks izmaksāta vai tiks aizturēta,” teica mākslinieks, piebilstot, ka viņš gan bija plānojis apmeklēt šo pasākumu, jo interesē, kā viņa mākslas darbs izskatās pilsētvidē. Taču Bikšem nav saistoši piedalīties oficiālajā atklāšanas pasākumā un fotografēties.

“Es paskatījos savā līgumā, kur nav rakstīts, ka man ir jāfotografējas ar vienu vai otru pilsoni. Tas ir absolūti nekorekti no labas pārvaldes viedokļa,” sašutumu pauda Bikše.

Viņam ir grūti saprast, no kurienes “aug kājas” šiem draudiem. “Nabaga cilvēks vienkārši laikam ir sabiedēts – ja mākslinieku nebūs, tad pašam būs slikti. Un viņš savā izpratnē cenšas to attiecīgi sakārtot,” viņš sprieda.

Pats Kalējs kategoriski noliedz, ka būtu izdarījis spiedienu uz māksliniekiem, piedraudot neizmaksāt daļu honorāra, ja viņi neieradīsies uz pasākuma atklāšanas ceremoniju.

“Finanšu attiecības ar māksliniekiem nav manā ziņā – kā gan es varētu izdarīt spiedienu?” neizpratnē ir Kalējs. Viņš akcentēja, ka ar mākslinieku Bikši viņš ir pazīstams jau gadiem ilgi un viņam nav izprotama mākslinieka sakāpinātā reakcija. Viņaprāt, mākslinieks “no mušas mēģina izpūst ziloni”, apgalvojot, ka uz viņu esot izdarīts spiediens. Kalējs Bikšem kā senam paziņam esot mēģinājis paskaidrot, ka uz pasākuma atklāšanu būtu vēlams ierasties, vēl jo vairāk tāpēc, ka Bikše iepriekš neesot piedalījies “Govju parādes” prezentācijas pasākumā.

Abu saruna par to, ka neierašanās gadījumā mākslinieks varētu nesaņemt daļu no honorāra, esot jāuztver kā “pakratīšana ar pirkstu” labam paziņam, bet nekādā gadījumā kā spiediens vai draudi, akcentēja Kalējs.

Bikše minēja vēl divus savus kolēģus, kuri bija spiesti atcelt savus braucienus uz pasākumiem ārvalstīs, lai izpildītu pasākuma organizatoru prasības.

Mākslinieks, kurš nevēlējās publiski minēt savu vārdu, pastāstīja, ka arī viņam Kalējs ir zvanījis un teicis, ka neierašanās gadījumā nesaņems autoratlīdzības otru daļu. Neskatoties uz to, ka māksliniekam bija paredzēts šajā datumā būt citā valstī, viņš tomēr ieradīsies uz “Govju parādi”, jo zaudēt 100 latu par lidmašīnas biļetēm ir lētāk, nekā zaudēt autoratlīdzības otru daļu. Viņš skaidroja, ka otru daļu ir paredzēts samaksāt pēc tam, kad tiek parakstīts pieņemšanas-nodošanas akts par darbu, un organizatori, iespējams, varētu spekulēt ar šī līguma neparakstīšanu.

Savukārt mākslinieks Ginters Krumholcs uzteic Kalēja darbu un domā, ka ir noticis nelāgs pārpratums, kā rezultātā sacelta pilnīgi nevajadzīga ažiotāža. “Viss ir kārtībā. Parunājoties ar Raimondu [Kalēju], mēs sapratām, ka tas tiešām bija tikai draudzīgs mājiens ar pirkstu kopēja mērķa vārdā. Raimonda mērķis noteikti nebija šantažēt vai tiranizēt mūs. Es uzskatu, ka tā situācija, kas izveidojusies, ir pilnīgi lieka. Tas viss, ko viņš izdarījis, ir ļoti labi. Sāpīgi, ka tagad tas viss ir tā pagriezts,” sacīja mākslinieks.

Ventspils pilsētas Mārketinga daļas vadītāja Kristīne Duļbinska skaidroja, ka Raimonds Kalējs ir cilvēks, kurš piedāvā māksliniekus parādei, pēc tam koordinē viņu darbu, sākot no skices, govju nogādāšanas māksliniekam līdz pat pabeigtam darbam. Kalējs ir “Govju parādes” kurators un šos pienākumus pildījis arī pirms desmit gadiem.

Jau ziņots, ka Ventspils jau otro reizi uzņems pasaulē populārāko mākslas un mecenātisma projektu “Govju parāde Ventspils 2012”, kas pilsētā notiks šīs nedēļas nogalē.

“Govju parādes Ventspils 2012” gotiņas apgleznojuši starptautiski atzīti Latvijas mākslinieki Aleksejs Naumovs, Gļebs Panteļejevs, Vija Zariņa, Kaspars Zariņš, Jānis Mitrēvics, Helēna un Anna Heinrihsones, Elita Patmalniece, Andris Vītoliņš, Miķelis Fišers, Ivars Drulle, Aigars Bikše, Ginters Krumholcs, Leonards Laganovskis, Andris Prigičevs, Aivars Žukovskis, Mārīte Guščika kopā ar Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātri, mākslinieku kopa “Serde LV”, kā arī Ventspils mākslinieces Mārīte Kluša un Sarmīte Caune.

Igaunijas māksliniekus “Govju parādē” šovasar pārstāv Merike Estna, Lietuvu – Robertas Antinis, bet Azerbaidžānu – Museibs Amirovs. Savu gotiņu apgleznoja arī Ventspils bērni, Ventspils Augstskolas studenti, sportisti un citas sabiedrībā pazīstamas personības.

Pirmā “Govju parāde” norisinājās Čikāgā 1999.gadā.

 

Komentāri (22)

mariam 28.06.2012. 09.18

Pareizi Bikše dara, ka skandālu ceļ. Var jau tulkot to par tādu labdabīgu, tēvišķīgu pirksta kratīšanu, taču ja mākslinieks pārdod savu darbu kādam aizdomīgam tipam vai organizācijai, tas vēl nenozīmē, ka ar to pašu viņš ir arī savu “dvēseli pārdevis” – vēl jo vairāk, ja līgumā nekas tāds nav minēts.

+10
0
Atbildēt

0

kkristaps 28.06.2012. 08.15

Ja līgumā nav melns uz balta noteikts, ka atlīdzību par darbu izpildītājs saņems tikai pēc publiskas izrādīšanās kopā ar Lembergu vai kādu citu konkrētu personu, tad pasūtītājs var kaut uz galvas stāvēt, bet atlīdzība ir jāizmaksā. Punkts. Bez tam tā varētu būt laba mācība māksliniekiem turpmāk neparakstīt nekādus līgumus ar plaši pazīstamiem blēžiem.

+8
0
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > kkristaps 28.06.2012. 09.10

    Un prasība pēc atlīdzības izskatāma Ventspils tiesā. Punkts.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 28.06.2012. 09.35

Vai tad Ventspils dome pirms kāda laika neteica, ka Lembergs nepilda mēra funkcijas? … tikai visur, kur skaties, skaidri un gaiši rakstīts domes priekšsēdētājs. Sprūdž, atvaļinājumā vai dziļi mežā?

+6
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu