Kam piespēlēt savu galvu? • IR.lv

Kam piespēlēt savu galvu?

5
Ilustrācija — Frank&Stein
Anda Burve-Rozīte

Vidusskolas izlaidums tikko aiz muguras. Tūkstošiem jauniešu kaļ nākotnes plānus un meklē atbildi uz jautājumu, vai labāka augstākā izglītība automātiski nozīmē labu karjeru un ienākumus. Kā izvēlēties īsto studiju programmu, bet varbūt – paņemt pauzi izglītības procesā, lai labāk saprastu savas intereses?

Kad pavasarī 12.klases skolnieks Vilhelms Meisters savā blogā publicēja ierakstu, kurā paskaidroja, kādēļ pēc diploma saņemšanas nedosies tālāk studēt, tas guva plašu rezonansi sociālajos tīklos. Atzinību par skaidrajiem, ar pārliecību rakstītajiem argumentiem izteica gan puiša vienaudži, gan 30 un 40 gadus vecie, kuriem izdevies daudz sasniegt karjerā. 

Blogā Vilhelms rakstīja: «Manī mīt milzīga vēlme mācīties un izglītoties,» taču piebilda, ka daudz vairāk un ātrāk cer sa-sniegt jomā, kas viņu interesē – reklāmā, ja trīs gadus nesēdēs studiju solā. Turklāt Latvijā reklāmu nemaz nav iespējams studēt. «Lai gan saredzu savu nākotni reklāmā un digitālajā mārketingā, manas intereses ar to neaprobežojas. Ir desmitiem lietu, ko vēlos apgūt vismaz elementārā līmenī. (..) Gribu sarunvalodas līmenī iemācīties pāris valodas, paceļot pa pasauli un izlasīt desmitiem un simtiem komunikācijas un mārketinga grāmatu. Ja došos studēt un turpināšu strādāt, man tam nebūs laika. Vai nu studēšu ķeksīša pēc, kā to dara ļoti daudzi man pazīstami cilvēki (nē, paldies), vai nu nespēšu pilnvērtīgi darīt visu,» rakstīja Vilhelms.

Draugiem domātajā dienasgrāmatas ierakstā puisis neviļus izteica daudzas vienaudžu bažas un cerības. Pēc Izglītības ministrijas datiem, pēdējos gados Latvijā studijas pēc 12.klases beigšanas sāk aptuveni 60% jauniešu. Pietiekami daudzi no viņiem pēcāk nestrādā ar iegūto izglītību saistītās jomās. To apstiprina arī DnB bankas Latvijas barometra pētījums – 43% Latvijas iedzīvotāju nav nodarbināti savā profesijā. Daļa jauniešu jau pēc pirmā gada augstskolā viļas un izglītības virzienu maina. Vēl daļa ar augstākās izglītības diplomu kabatā nespēj atrast darbu un uzdod sev jautājumu – kas bija nepareizi, plānojot savu nākotni uzreiz pēc vidusskolas?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu