Putina bieds • IR.lv

Putina bieds

7
Foto — AFP/LETA un Scanpix
Pāvels Širovs

Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs (36) gūst aizvien pieaugošu popularitāti, asi un provokatīvi uzbrūkot Kremlim. Bet kas ir viņš pats – demokrātijas cerība vai nākamais vadoņa kandidāts ar nacionālisma piegaršu? 

Žurnāls Times aprīlī iekļāva Alekseju Navaļniju pasaules simt ietekmīgāko cilvēku sarakstā. Pēc izdevuma lasītāju domām (sarakstu veidoja balsotāji žurnāla mājaslapā), Krievijas opozīcijas aktīvists ir cienīgs stāvēt līdzās Barakam Obamam, Angelai Merkelei, Kristīnei Lagardai un citām pazīstamām pasaules politikas, biznesa, zinātnes un sporta personībām. «Navaļnijam piemīt ne tikai neatlaidība, drosme un profesionālisms, viņš atbilst filigrānākām prasībām, kas tiek izvirzītas mūsdienu līderim. Viņa harisma un dzēlīgais humors ideāli noder cīņai pret pelēko, garlaicīgo Kremli,» speciāli Times rakstīja cits pazīstams Krievijas opozīcijas pārstāvis, Apvienotās pilsoniskās frontes līderis Garijs Kasparovs. Zīmīgi, ka ap to pašu laiku, kad notika šī balsošana, Krievijas prezidenta amatu atkal ieņēmušo Vladimiru Putinu Times lasītāji neuzskatīja par tik ietekmīgu, lai iekļautu šajā sarakstā. 

Vēl pirms gada Alekseja Navaļnija vārdu zināja retais. Bijušais Kirovas apgabala gubernatora padomnieks, bijušais partijas Jabloko aktīvists bija pamanāma figūra krievvalodīgajā internetā, taču ne ārpus tā. Pat viņa radītais interneta portāls Rospil.info, kurā Navaļnijs jau kopš 2009.gada apkopoja un publicēja materiālus par korupciju, nebija tik populārs. Droši var teikt, ka Times sarakstā viņu iecēla protestu vilnis, kas sabangoja Krieviju pēc parlamenta vēlēšanām pērn decembrī. Aizturēts varas iestāžu nesankcionētā gājienā pa Maskavas ielām un nosēdējis 15 diennaktis administratīvajā arestā, Navaļnijs acumirklī kļuva pazīstams. 

Stāsta, ka jaunībā Aleksejs Navaļnijs bijis rokgrupas Alisa fans un pat kopējis tolaik visai izaicinošo grupas līdera Konstantīna Kinčeva ģērbšanās stilu. Vēl runā, ka 1990.gada augustā, paklausījies tikko uzradušos radiostaciju Eho Moskvi, viņš, sākot sarunu par politiku, gandrīz līdz sirdslēkmei novedis savu tēvu, raķešu karaspēka virsnieku. Nelielajā Piemaskavas pilsētiņā, kur atradās armijas daļa, Gorbačova «perestroika», šķiet, pat netika ielūkojusies. Pēc gada Padomju Savienība sabruka. Pretēji ģimenes tradīcijai Navaļnijs izvēlējās nevis militārpersonas, bet jurista profesiju un iestājās Maskavas Tautu draudzības universitātē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu