Gāzes kopprojekts nodziest • IR.lv

Gāzes kopprojekts nodziest

5
Foto — Corbis/Scanpix
Anita Brauna

Jebkurā kartē redzams, ka Igaunija, Latvija un Lietuva ir mazas valstis, kas atrodas kaimiņos. Pavisam cita aina atklājas, meklējot atbildi uz jautājumu, kāpēc Baltijas valstīm nav izdevies vienoties par kopēju sašķidrinātās gāzes termināli – šķiet, tās ir trīs paralēlas pasaules, kuras tikai reizumis saskaras. Maz ticams, ka šāds terminālis, kam būtu jānodrošina Baltijas valstu neatkarība no Krievijas gāzes adatas, taps arī pēc strīdus šķīrējas – Eiropas Komisijas – iejaukšanās 

Kad pērn novembra sākumā sarunājos ar amatu tikko atstājušo ekonomikas ministru Arti Kamparu (Vienotība), viņš bija pārliecināts, ka kopējs sašķidrinātās gāzes terminālis (SGT) Baltijas valstīs būs un tas atradīsies Latvijā. «Vienošanās faktiski ir panākta, tikai jāsaskaņo komunikē,» teica Kampars. Nepagāja pāris nedēļu, kad no Baltijas valstu premjerministru tikšanās atskanēja pilnīgi pretēja ziņa – vienprātības par termināļa atrašanās vietu nav, un strīdu uzticēts izšķirt termināļa iespējamajai līdzfinansētājai Eiropas Komisijai (EK). 

Kas šajā laikā notika tāds, kas teju panākto vienošanos izjauca? 

«Lietuvieši bija piekrituši, igauņi norāva,» rudens notikumus atceras SGT termināļa sarunās iesaistītais Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce. Garajā termināļa apspriešanas procesā sajūta, ka vienošanās teju teju būs, Pūcem ir bijusi vairākas reizes. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu