Latviešu Saison Russe. Dažas atbildes • IR.lv

Latviešu Saison Russe. Dažas atbildes

2
Viestura Meikšāna iestudētie Egoisti pēc Gorkija lugas Sīkpilsoņi motīviem Valmieras drāmas teātrī.

Latvijas teātros gada laikā iestudētas vienpadsmit krievu lugas. Kāpēc tāda izvēle? 

Krievi nāk! Latvijas teātros šosezon tāds sauklis var skanēt pilnīgi noteikti. Skatuvi ir okupējuši vārdi, kas komentārus neprasa: Ivans Gončarovs, Aleksandrs Ostrovskis, Fjodors Dostojevskis, Nikolajs Gogolis, Leonīds Andrejevs, Aleksandrs Puškins, Maksims Gorkijs un starp viņiem arī pagājušā gadsimta vidus klasiķis Aleksandrs Vampilovs, disidents Jurijs Haritonovs, padomju gadu bērns Pāvels Sanajevs. 

Pirms vairāk nekā simt gadiem, kad Sergejs Djagiļevs Parīzē sarīkoja pirmo Krievu sezonu, tā iespaidoja arī sadzīvi, modi un paradumus. Nebūsim naivi – mākslai jau sen nav tādas ietekmes. Bet par kaut ko taču šī sagadīšanās liecina: sen nebijusi masveida interese par krievu lugām parādās tieši tajā sezonā, kuras viducī augstu vilni sit kaislības ap otras valsts valodas iespējamību. 

«Tas, pirmkārt, liecina par to, ka dzīves īstenība ir amizantāka par mākslu,» saka Oļģerts Kroders, kurš arī iekļāvies šajā strāvojumā un jūnijā Valmieras teātrī rādīs Aleksandra Ostrovska Līgavu bez pūra. «Otrkārt, krievi, sevišķi Dostojevskis, brauc tādos psihes dziļumos kā neviens cits, un caur to cilvēks sāk saprast pats sevi. Ne jau velti Alvis Hermanis tieši caur krievu literatūru parāda ģeniālu lietu: visi mākslinieki ir mērkaķi – kā Puškins viņa Oņeginā. Jo tas, ko mākslinieks rada, un tas, kas ir viņš pats, ir divas pilnīgi dažādas lietas! Un treškārt, man jau liekas, ka Rietumu kultūrā valda noriets, īsta Romas impērija, to var redzēt visās mākslās, tikai dažādās pakāpēs. Bet krievu kultūra ir kaut kas cits un atšķirīgs. Ceturtkārt, zemapziņas līmenī mēs esam pie viņiem pieraduši. Skaļi lamājam, bet patiesībā tā ir mums tuvākā nācija; ar lietuviešiem un igauņiem mēs tikai plēšamies, bet ar krieviem jau nekādas īstas sacensības nevar būt.» Bet Līgava bez pūra, Kroderaprāt, vienkārši esot laba literatūra. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu