Sīrija nav Lībija • IR.lv

Sīrija nav Lībija

3
Aivars Ozoliņš

Pašlaik ārēja militāra iejaukšanās neatrisinātu Sīrijas problēmas

Šonedēļ bija jāstājas spēkā bijušā ANO ģenerālsekretāra Kofi Annana izkārtotajam miera plānam Sīrijā. Līdz otrdienai bija jāizved armija no pilsētām, līdz ceturtdienai valdības un opozīcijas spēkiem bija jāpārtrauc karadarbība. Nekas no plānotā nav noticis, tieši otrādi – vardarbība ir pastiprinājusies. Režīms turpina slaktēt valsts iedzīvotājus, starptautiskā sabiedrība turpina spriest, kā to apturēt.

Annana plāns nāca kā alternatīva februāra sākumā pēc Arābu līgas lūguma sagatavotajai ANO Drošības padomes rezolūcijai, kura cita starpā prasīja prezidenta Bašara al Asada atkāpšanos. Krievija un Ķīna tai uzlika veto. Jaunais plāns paredz uguns pārtraukšanu, valdības karaspēka izvešanu no apdzīvotajām vietām, politiska dialoga sākšanu, taču vairs neprasa Asada atkāpšanos. Un Sīrijas diktators to var pamatoti uzskatīt par iedrošinājumu pastiprināt gan represijas, gan prasības starptautiskajai sabiedrībai.

4.aprīlī Annans informēja Drošības padomi, ka Asads esot piekritis viņa plāna nosacījumiem, arī par karaspēka atvilkšanu no pilsētām. Bet jau 5.aprīlī Sīrijas vēstnieks ANO paziņoja, ka režīms nepildīs plāna nosacījumus, ja nesaņems rakstiskas garantijas no ārvalstīm, ka tās pārtrauks atbalstīt opozīcijas spēkus. Bet 8.aprīlī Sīrijas valdība pieprasīja, lai nemiernieki pārtrauc militāru pretošanos un noliek ieročus, pirms tā sāks izvest armiju no pilsētām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu