Maģistri pēc 20 gadu gaidīšanas • IR.lv

Maģistri pēc 20 gadu gaidīšanas

2
«Ir redzams, ka PSRS diplomu pielīdzināšana maģistra grādam ir bijusi vajadzīga tautai,» lielo apmeklētāju pieplūdumu Akadēmiskās informācijas centrā, kas izskata iesniegumus, komentē Gita Rēvalde no Izglītības ministrijas.
Ieva Puķe

Piecu gadu studiju pielīdzināšanu maģistra grādam iepriekš bremzējis augstskolu lobijs, atzīst ierēdņi 

Staigāju kā septītajās debesīs – esmu ietaupījusi tik daudz laika un nervu, atzīst muzikoloģe Daiga Mazvērsīte. Daiga bija viena no pirmajām, kas marta sākumā augstskolas atestātu un sekmju izrakstu nesa uz Akadēmiskās informācijas centru (AIC), lai saņemtu izziņu par padomju laiku beigās iegūtās izglītības atbilstību maģistra grādam. 

Žurnāls Ir noskaidroja, ka Lietuvā šāda izglītība maģistra grādam tika pielīdzināta jau pirms desmit, Igaunijā – pirms pieciem gadiem. Latvijā šī procedūra, kā akadēmiskajiem grādiem pielīdzināmi pirms 2000.gada 26.decembra iegūtie izglītības līmeņi, ir spēkā tikai no 2.marta. No ierēdņu teiktā izriet, ka izmaiņas tik vēlu ieviestas aktīvā augstskolu lobija dēļ. Maģistranti ienes naudu augstskolu budžetā, tām ir bijis izdevīgi, lai tādi cilvēki kā Daiga atkal sēdētu auditorijās. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu