Tomātu pirāti • IR.lv

Tomātu pirāti

5
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Alberte

Pēc tomātu audzētājas Elgas Bražūnes saceltā dumpja tiks pārskatīta likumdošana. Tikmēr pati Elga aicina šopavasar nepirkt tomātus «bez zaļas astītes»

Tik liels pusdiengalds šajā žurnāla lapaspusē vēl nav bijis. Zemkopības ministrijas kafejnīcā 2.martā sēžam pieci cilvēki – Elga Bražūne, viņas vīrs Aldis, dēls Jānis un kluba Tomāts vadītāja Sarma Zarčinska. Tikko beigusies sapulce par to, kā atrisināt tomātu dumpi, kurš izcēlies šāgada 28.janvārī – dienā, kad dārzeņu audzētāju klubs Tomāts rīkoja semināru. Tajā piedalījās daudzi, sākot no meloņu, beidzot ar tomātu audzētājiem no dārzniecības Neslinko, ko vada Elga Bražūne no Titurgas. Kopumā bija seši audzētāji un ap 100 interesentu. Audzētāji mainījās sēklām, runājās un, jā, – arī pārdeva.

Sēklu un šķirņu aprites likums aizliedz pārdod nereģistrētas sēklas. Zinot, ka tāda veida komercdarbība nav atļauta, Bražūni seminārā izlika paziņojumu, ka veic sēklu apmaiņu pret dāvinājumiem. «Jā, ņēmām naudu par sēklām,» savu kļūdu atzīst Elga Bražūne. Dārzniecība Neslinko darbojas 33 gadus. Speciālas izglītības dārzkopībā vai selekcionēšanā Bražūniem nav.

Jau pērn janvārī Neslinko no Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) saņēma brīdinājumu, ka pārkāpj likumu. Šogad, ierodoties seminārā, Augu dienests kopā ar VID ierosināja administratīvā pārkāpuma lietu, kas paredz sodu no 5 līdz 500 latiem. «Tas bija sabiedrisks pasākums kluba ietvaros. Slēgts pasākums. Vajadzēja durvis aizslēgt,» saka Bražūnu dēls. Cik tas bija slēgts, var apšaubīt, jo aicinājumu uz semināru varēja izlasīt Neslinko.lv mājaslapā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu