Latgalieša rētas • IR.lv

Latgalieša rētas

3
Foto — Nora Krevneva, F64
Anda Burve-Rozīte

Filoloģijas doktore, Saeimas deputāte Janīna Kursīte-Pakule stāsta, kas Latgali vieno ar pārējiem Latvijas novadiem un kā latgaliešu raksturs var palīdzēt Latvijai

Šonedēļ protestu Rīgā sola latgalieši. Viņus aizkaitinājuši jaunie likuma grozījumi, saskaņā ar kuriem no 1.janvāra degvielu, cigaretes vai alkoholu personīgām vajadzībām bez muitošanas Latvijā var ievest ne biežāk kā reizi nedēļā, nevis katru dienu, kā tas bija līdz šim. «Legālā kontrabanda» Latgalē ļāvusi ilgu laiku ietaupīt pircējiem un pelnīt pārdevējiem. Vai aizvainojums par to savērpsies kopā ar 18.februārī gaidāmo valodas referendumu, un latgalieši «atriebsies valdībai»? Profesore, folkloras pētniece, latgaliete un arī Vienotības deputāte Janīna Kursīte-Pakule skaidro latgaliešu vēsturisko aizvainojumu un izstāsta savu versiju, kā to vērst uz labu.

Vai varam runāt par vidējo latgalieti un tā atšķirīgumu no vidējā latvieša?
Tad jārunā par vidējo latgalieti, vidējo kurzemnieku un vidējo vidzemnieku. Pēdējos 10 gados visvairāk pētniecisko ekspedīciju man bijis Latgalē un Kurzemē. Varu salīdzināt. Latgalietis ir emocionālāks. Līdz ar to ārējiem iespaidiem atvērtāks. Ietekmējamāks. Latgalietis daudz ātrāk nekā kurzemnieks pāriet uz «tu», uz personiskām attiecībām. To arī par sevi varu teikt. Taču – pirmā tuvības sajūta var rasties no sapratnes kādā vienā jautājumā, bet deviņos citos sapratne varbūt nemaz nav iespējama, un tad latgalietim ir problēma atkāpties deviņus soļus, ievērot distanci. Tas ir latgalieša spožums un posts. Kurzemē citādi. Uzņemšana pirmajā brīdī ir samērā vēsa. Ne tikai rokas stiepiena, bet triju metru attālumā! Ar vienu no izcilākajiem suitu teicējiem, nu jau mūžībā aizgājušo Andreju Knipenu sarunājāmies ļoti jauki. Bet viņš nevienu no mums, ekspedīcijas dalībniekiem, neaicināja mājās. Pat kad uznāca stiprs lietus, uzaicināja malkas šķūnītī. Tikai pēc gada viņš mani ieaicināja savā mājā – joprojām tā siltā uzticēšanās sajūta saglabājusies.

Bet latgalietis uzreiz aicina savā mājā?
Jā. (Smejas.) Ir vajadzīga vidējā latgalieša pašaizsardzības sistēma, jo šis laiks ir vienkāršs – ātri tiekamies, ātri aizraujamies un ātri šķiramies. Tāda burbuļu virkne. Paviršības laiks. Latgalietis var dabūt no tā kārtīgi ciest. Kaut vai valodu referenduma jautājumā. Kurzemnieks uz tādām provokācijām neielaistos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu