Drošs, nedrošs, drošs... • IR.lv

Drošs, nedrošs, drošs…

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš

Eiro nākotne nav tāls un ar mūsu ikdienu nesaistīts jautājums, tas ietekmē ļoti praktiskas izšķiršanās – kā glabāt savus iekrājumus, kādā valūtā aizņemties naudu, kas gaida eiro kredītu ņēmējus un vai tagad ir īstais laiks tērēt vai taupīt? Lūdzām ekspertus atbildēt uz šiem privāto finanšu pārvaldīšanas jautājumiem


Kādā valūtā glabāt uzkrājumus?

Roberts Idelsons, Krievijas VMHY grupai piederošās M2M Private Bank vadītājs:
Ja uzkrājums ir īstermiņa vai vidēja termiņa, līdz pieciem gadiem, un paredzēts vēlāk iztērēšanai tepat Latvijā (piemēram, mājokļa iegādei), tad jāuzkrāj eiro vai latos – kur var nopelnīt augstāku ienesīgumu. Ja uzkrājumu tērēsit ārpus Latvijas, piemēram, bērna izglītībai Lielbritānijā, labāk krāt mārciņās – tajā valūtā, kurā būs tēriņi. Ja vēl nezināt, kad un kā uzkrājumus tērēsit, labāk diversificēt riskus. Dzīvojam Eiropā, un ticams, ka liela daļa uzkrājumu tiks tērēti te, tāpēc 50-70% var turēt eiro, 25-45% ASV dolāros, bet 5-10% zeltā, lai pasargātos no abu pasaules populārāko valūtu vērtības samazināšanās. Iesaku izvairīties no finanšu instrumentiem, kuru likviditāte (iespēja tos pārdot vai atgūt investēto summu) ir garāka par vienu gadu. Respektīvi, neinvestēt depozītos vai citos nelikvīdos ilgāka termiņa produktos. Tā saglabāsit iespēju investēt savus uzkrājumus citā, ienesīgākā veidā, ja pasaulē palielināsies inflācija un augs procentu likmes. 

Gundars Ruža, Moller Auto Baltic finanšu direktors:
Mans personīgais viedoklis – pareizā valūta, kādā glabāt bankā savus uzkrājumus, ir tā, kurā saņemat atalgojumu un kurā veicat norēķinus par iegādātajām precēm vai pakalpojumiem, jo par katru konvertāciju bankas ietur komisijas maksu, kas bieži vien var sasniegt pat vairākus procentus no kopējās vērtības. Turklāt valūtu kursu svārstības pat profesionāļu aprindās ne vienmēr tiek pareizi prognozētas, kas var rezultēties vēl lielākos zaudējumos. Tāpēc, ja nevēlaties nodarboties ar sava veida loteriju, labāk uzkrājumus glabāt vietējā valūtā vai arī eiro, kur valūtu kursu svārstības ir minimālas. Ja tomēr kāds vēlas nodarboties ar valūtas spekulācijām, tad man ieteikums – noteikti neglabāt visus uzkrājumus vienā valūtā, bet vairākās. Viena no tām varētu būt norvēģu krona, tikai tad noteikti vajag sekot līdzi naftas cenu indeksiem biržās un citiem faktoriem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu