Latvija nav Norvēģija, situācija ir citāda • IR.lv

Latvija nav Norvēģija, situācija ir citāda

20
Ļaudis klusuma brīdī pie Oslo tiesas ēkas piemin slepkavas upurus. Foto: AFP/LETA
Vita Bērziņa

Eksperti: Latvijā diskusija par multikulturālismu ir ļoti virspusēja 

Pēc slaktiņa Norvēģijā, kad pagājušajā nedēļā nogranda sprādzieni Oslo valdības kvartālā, bet vēlāk labējais ekstrēmists Norvēģijas pilsonis Anderss Bērings-Breivīks ieradās Ūteijas salā un nošāva gandrīz 100 cilvēku, bažas par iespējamiem viņa sekotājiem radušās arī citās valstīs. Latvijā sabiedrības sašutumu raisījis Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK valdes locekļa Jāņa Iesalnieka mikroblogošanas vietnē “Twitter” publicētais viedoklis, kas šo slaktiņu skaidro ar to, ka “multikulturālistu (..) islamizācijas politika novedusi pie tā, ka kādam vienkārši aizbrauca širmis”. Saeimas “Saskaņas centra” (SC) frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins vērsies Drošības policijā ar iesniegumu, lūdzot sākt kriminālprocesu pret J.Iesalnieku par naida kurināšanu.

Ir.lv vaicāja ekspertiem, vai traģēdijai Norvēģijai līdzīgi notikumi varētu atkārtoties arī Latvijā.

Hosams Abu Meri, ārsts, libānietis: 
“Es joprojām esmu šokēts par Norvēģijas traģēdiju, kā kaut kas tāds vispār varēja notikt tolerantajā un atvērtajā valstī. Visa pasaule dzīvo pastāvīgos terorisma draudos, bet tas nenozīmē, ka vajadzētu sākt ļoti baidīties, jo tieši tāds ir teroristu mērķis – biedēt un iznīcināt.  Lielākā problēma Latvijā ir tā, ka iedzīvotājiem nav īsti informācijas par citu tautību vai reliģisko pārliecību cilvēkiem. Šā iemesla dēļ dažiem politiķiem ir ļoti viegli manipulēt ar iedzīvotāju bailēm, iestāstot, ka visi imigranti ir ļauni un vēlas atņemt tradīcijas un vērtības. Jau tagad redzams, kā politiķi sākuši priekšvēlēšanu kampaņas un daži pat cenšas izmantot Norvēģijas traģēdiju, pielāgot to saviem politiskajiem uzskatiem. Tādiem teroraktiem nevar meklēt attaisnojumu. Latvijai ir visas iespējas attīstīties par ļoti tolerantu valsti. Tas gan nenozīmē, ka valsts automātiski pieņemtu visus imigrantus, bet sabiedrība kļūtu iecietīgāka pret citas ādas krāsas, reliģiskās pārliecības cilvēkiem.”

Andrejs Berdņikovs, Sociālo un politisko pētījumu institūta pētnieks:

“Šaubos, vai Latvijā varētu atkārtoties tāda traģēdija kā Norvēģijā, jo valstis savā mentalitātē ir diezgan atšķirīgas. Norvēģija ir ļoti atvērta, toleranta un arī ļoti simpātiska imigrantiem. Tas ir likumsakarīgi, ka valstī radīsies arī kādi radikāli pretēji spēki, bet Latvijā situācija ir citādāka. Mēs esam maza valstiņa, kura patlaban nav tik attīstījusies un tīkama darba vai patvēruma meklētājiem, tādēļ šādi uzbrukumi ir vairāk lielo Eiropas valstu problēma.”

Anhelita Kamenska, Latvijas Cilvēktiesību centra pārstāve:

“Neviena valsts nav pasargāta no tādiem notikumiem, tomēr Latvijā radikālu izpausmju tik draudīgā līmenī nav. Faktoru, kāpēc notiek tādas traģēdijas kā Norvēģijā, var būt ļoti daudz, reti kad to var novelt tikai uz vienu iemeslu. Latvijā krasākās naida izpausmes ir bijušas citas ādas krāsas cilvēku piekaušana vai kapu apgānīšana, bet pašlaik nav bažu, ka te varētu atkārtoties Norvēģijas notikumi.

Mani vairāk satrauc politiķu izteikumi publiskajā vidē. Līdz ar tādu partiju kā Visu Latvijai! nākšanu pie varas arī sabiedrība to uztver kā iespēju paust radikālākus uzskatus. Ļoti žēl, ka Latvijas politiķi līdz šim ir pievērsuši pārāk mazu uzmanību naida izpausmēm. Lai arī ir sākusies diskusija par multikulturālismu, tā ir ļoti virspusēja un bezatbildīga mētāšanās ar vārdiem. Latvijā ir maz ekspertu un politiķu, kas saprot multikulturālismu un spēj par to kompetenti spriest.

Ja vērtē Latvijas iedzīvotāju attieksmi pret imigrantiem, tā pat ir noslēgtāka un neiecietīgāka nekā, ja vērtē tos bojājumus, ko nodara radikālās organizācijas. To pierāda dažādi pētījumi, kas atklāj, ka iedzīvotāji iebraucējus labāk vēlas redzēt tikai kā tūristus.”

 

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu