Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

3
69 gadu vecumā miris Ziemeļkorejas diktators Kims Čen Irs, pirmdien ziņoja Ziemeļkorejas valsts mediji, izplatot arī foto un video ar masu psihozi atgādinošām publiskām sērām. Oficiālā ziņu aģentūra vēsta, ka Kima nāves cēlonis ir sirdslēkme, kad viņš sestdien, atrazdamies vilcienā, bija devies vizītē pa valsti. Par valsts līdera «dižo pēcteci» jau pasludināts nelaiķa jaunākais dēls Kims Čen Uns.

Nedēļas notikumi pasaulē

Svētdien 75 gadu vecumā miris bijušais Čehijas prezidents Vāclavs Havels. Dramaturgs un bijušais disidents 1989.gada 29.decembrī kļuva par pirmo demokrātiski ievēlēto Čehoslovākijas prezidentu pēc komunistu režīma sabrukuma. 1993.gadā, kad valsts sadalījās divās valstīs – Čehijā un Slovākijā -, Havels kļuva par pirmo Čehijas valsts vadītāju un bija šajā amatā līdz 2003.gadam.

Pildot darba pienākumus, šogad pasaulē gājuši bojā 106 žurnālisti, 20 no tiem – tā dēvētā Arābu pavasara notikumos, pirmdien Ženēvā paziņoja nevalstiskā organizācija Press Emblem Campaign. Masu mediju pārstāvjiem visbīstamākās valstis arī šogad ir Meksika un Pakistāna. Trešo skumjā saraksta vietu dala Irāka un Lībija – abās šogad gājuši bojā pa septiņiem masu mediju pārstāvjiem.

Ir beidzies gandrīz deviņus gadus ilgais karš Irākā – svētdien pēdējais ASV bruņoto spēku konvojs atstāja valsti. ASV vēstniecība Bagdādē paturēs tikai 157 amerikāņu karavīrus Irākas spēku mācīšanai un jūras kājnieku grupu vēstniecības apsargāšanai. Savulaik Irākā bija dislocēti apmēram 170 tūkstoši ASV karavīru 505 bāzēs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu