Havela apvārsnis • IR.lv

Havela apvārsnis

7
Vāclavs Havels (pa labi) ar brāli Ivanu, pirmo sievu Olgu un vecākiem 1970.gadā.

Ja jautāsit Google, kas ir Vāclavs Havels, tas jums norādīs: «disidents», «dramaturgs», «Samta revolūcija» un «Čehijas prezidents». Taču šie vārdi nepaskaidro, kāpēc par viņa nāvi sēro gan Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts, gan Hradečekas ciemata iedzīvotājs Vladimīrs Pehans. Jo Havela personības būtībai neder birkas, taču jēdzienus «godaprāts» un «cilvēcība» ziņu virsrakstos parasti neliek  

Tīri hronoloģiski Vāclava Havela dzīvi patiešām var pakārtot četriem jēdzieniem – jaunībā, 60.gados, viņš bija rakstnieks un dramaturgs, tad divus gadu desmitus starp neizdevušos sociālisma reformēšanas mēģinājumu – Prāgas pavasari (1968) un izdevušos komunisma gāšanas mēģinājumu – Samta revolūciju (1989) viņš bija disidents un brīvas domāšanas simbols, bet kopš 1989.gada – politiķis un valstsvīrs, kura priekšā cepuri noņēma pasaules ietekmīgākie vīri. 

Taču šis dalījums ir nosacīts, jo katrā no lomām bija kaut kas no pārējām – literatūrā bija politika un politikā bija literatūra, un visas kopā bija pakārtotas stingrai ticībai, ka cilvēkam ir jārīkojas godprātīgi, cilvēces labāko interešu labā. Citiem vārdiem, ir jācenšas darīt pasauli labāku, «arī tad, ja lielākajai daļai cilvēku tev apkārt tas neizdodas», kā Havels rakstīja esejā Intelektuālis un politika. 

Apalītis ārpus kārtības
Havela morālā kompasa un nākotnes lomu aizmetņi samanāmi jau viņa bērnībā. 1936.gadā Vāclavs (saukts par Vašeku) piedzima Havelu ģimenē – vienā no turīgākajām un ietekmīgākajām Prāgas dinastijām, kurai piederēja krāšņi namīpašumi, citu vidū arī iepirkšanās pasāža un elegantais kinoteātris Lucerna Vāclava laukumā. Vašeks bija mīlēts, ģimenes un kalpu lutināts bērns, taču viņš savas privilēģijas izjuta drīzāk kā traucēkli un mazvērtības kompleksa avotu, nevis kā priekšrocību. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu