Atpakaļ ritenī • IR.lv

Atpakaļ ritenī

4
Publicitātes foto
Anda Burve-Rozīte

Egils Siliņš (50) bija viens no pirmajiem latviešu operdziedātājiem, kuri atjaunotās Latvijas laikā guva panākumus starptautiskajā arēnā. Tagad viņš ieradies Latvijā, lai Baltajā namā sniegtu savu jubilejas koncertu 

Atvainojiet, mazliet nokavēju, – ieradies uz interviju divas minūtes pēc norunātā laika, skaņā balsī saka latviešu slavenākais basbaritons Egils Siliņš. «Kavēšanai» ir loģisks iemesls: mākslinieks tikko kā nolaidies Rīgas lidostā. Ir svētdienas novakare, pilsētā ņirb baumas par banku krīzi, «nav tā, ka man Latvijas bankās nebūtu naudas», Siliņš atturīgi nosmej. Ielidojis Rīgā pirms septiņiem vakarā no Vācijas, viņš pēc stundas gatavojas jubilejas solokoncerta mēģinājumam. Pieri saraucis, uzklausa jautājumu par nogurumu, slodzi. Siliņš to pat īsti neizprot. Ir sarunāts, un jāstrādā! Vieglā solī viņš uzskrien līdz trešajam stāvam Operā, atvēr mēģinājumu telpas durvis. 

Mazliet saaukstējies, par ko liecina kabatlakatiņš saujā, taču nežēlojas. Šķiet, ka, dzīvojot 15 gadus Vācijā, Spānijā, Latvijā, nemitīgos iestudējumu un koncertu pārbraucienos visā Eiropā, Siliņš iemantojis daļu vācu perfekcionisma, par ko pats sarunā izsakās ar humoru – ikdienā tas reizēm kaitinot. Vai maz ir kas tāds, kas viņu spēj izsist no rāmjiem, aizkaitināt un uztraukt? 

Egila Siliņa starptautiskā karjera sākās 1989.gadā, kad Latvijas Nacionālās operas solists 29 gadu vecumā uzvarēja Belvederas starptautiskajā vokālistu konkursā Vīnē. Uzreiz pēc tam viņš saņēma darba piedāvājumu Frankfurtes operā. Kopš 2000.gada Siliņš ir brīvmākslinieks, šajā statusā dziedājis lomas visos prestižākajos pasaules operteātros. Jubilejas koncertā Rīgas operā mākslinieks izpildīs Rosīni, Bellīni, Doniceti, Verdi, Vēbera, Čaikovska un citu paša iecienītu operu ārijas kopā ar Nacionālās operas orķestri un diriģentu Modestu Pitrenu.    

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu