Munkevica lietā tiesa neapmierina noraidījumu prokurorei • IR.lv

Munkevica lietā tiesa neapmierina noraidījumu prokurorei

32
Raimonds Munkevics pirms gada tiesā. Foto: Lita Krone, LETA
Krista Vitena

Abus apsūdz kukuļošanā Jūrmalas mēra vēlēšanās

Jūrmalas pilsētas tiesa trešdien neapmierināja bijušā Jūrmalas mēra Raimonda Munkevica (“Jūrmala – mūsu mājas”) un bijušā Jūrmalas ātrās palīdzības valdes locekļa Normunda Pīranta krimināllietā pieteikto noraidījumu prokurorei Veltai Zaļūksnei.

Tomēr lietas izskatīšanu pēc būtības Jūrmalas tiesa vēl nesāka, tā vietā tika lemti vairāki procesuālas dabas jautājumi. Lietas izskatīšanai sēdes turpmāk ir paredzētas katru nedēļu līdz 2.decembrim.

Jau ziņots, ka pēc pusgada pārtraukuma trešdien atsākusies Munkevica un Pīranta lietas izskatīšana tiesā saistībā ar kukuļošanu. Tās sākumā apsūdzēto aizstāvis pieteica noraidījumu prokurorei Veltai Zaļūksnei.

Normunda Pīranta aizstāvis advokāts Lauris Matisāns Jūrmalas tiesai iesniedza prasību noraidīt prokurori, jo viņa esot ieinteresēta lietas iznākumā. Kā galvenie pierādījumi tika minēti iespējamā krimināllietas materiālu nopludināšana un pierādījumu savlaicīga neiesniegšana tiesā, kas varēja mainīt lēmumu par drošības līdzekļu piemērošanu Pīrantam.

Tiesai prokurore paziņoja, ka noraida interešu konflikta iespējamību un informācijas noplūdi, kā arī norādīja, ka visu ir darījusi likumā noteiktajā kārtībā.

Jau ziņots, ka iepriekšējā sēde šajā lietā notika šā gada 20.maijā, kad tiesa nolēma uzdot veikt veselības stāvokļa ekspertīzi Pīrantam, lai noskaidrotu, vai viņa veselības stāvoklis ļauj piedalīties tiesas sēdēs.

Ekspertīze tika veikta, un 27.jūlijā tiesa saņēma tās slēdzienu. Tomēr tiesas priekšsēdētājas palīdze Diāna Liepiņa slēdziena būtību aģentūrai LETA neatklāja. Tāpat saņemto ekspertīzes slēdzienu nevēlējās komentēt Pīranta advokāts.

Šā gada 20.maijā pēc lēmuma pieņemšanas par ekspertīzes noteikšanu tiesa Munkevica un Pīranta lietu noņēma no izskatīšanas. Pats Pīrants todien kārtējo reizi nebija ieradies uz tiesu, turpretim Munkevics bija atnācis.

Prokurore Velta Zaļūksne, kura šajā lietā uztur valsts apsūdzību, toreiz aģentūrai LETA pastāstīja, ka sākotnēji viņa lūgusi tiesu sadalīt kriminālprocesu, izdalot no tās Pīranta apsūdzību. Tomēr tiesa uzskatīja, ka vispirms būtu jānoskaidro, vai Pīranta veselības stāvoklis vispār ļauj viņam klātienē piedalīties lietas izskatīšanā, tāpēc tika noteikta minētā ekspertīze, skaidroja Zaļūksne.

Apritējis jau pusotrs gads, kopš Munkevics un Pīrants tika apcietināti. Lieta Jūrmalas tiesā nonāca pagājušā gada jūlijā, taču tās izskatīšanu pēc būtības joprojām nav izdevies sākt. Iepriekšējās divas tiesas sēdes pirms 20.maija nācās atlikt, jo veselības problēmu dēļ uz tām nevarēja ierasties Pīrants.

Saistībā ar paaugstinātu sarežģītību Munkevica un Pīranta lietas izskatīšanai nozīmētas trīs tiesneses – Ilze Freimane, Solvita Glaudāne un Gundega Lapiņa.

Pīrants kopā ar Munkevicu tika aizturēti 2010.gada 18.maija vakarā kriminālprocesā par 5000 latu kukuļa došanu, lai nodrošinātu toreizējam Jūrmalas mēram labvēlīgu rezultātu 20.maijā gaidāmajā neuzticības balsojumā. Kukulis esot piedāvāts partijas “Jaunais laiks” deputātei Ivetai Blauai. Divas dienas vēlāk, 20.maijā, abi aizturētie tika apcietināti, bet Munkevics – arī gāzts no mēra amata.

Pagājušā gada jūlija sākumā, kamēr Pīrants un Munkevics atradās apcietinājumā un izmantoja savas likumā paredzētās tiesības neliecināt, prokurore Zaļūksne viņiem abiem uzrādīja apsūdzības pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas par kukuļdošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Par to paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Ar advokātu starpniecību gan Pīrants, gan Munkevics darīja zināmu, ka inkriminētos noziegumus viņi neatzīst, proti, nekādus kukuļus nevienam neesot ne devuši, ne piedāvājuši.

Drīz pēc apsūdzību uzrādīšanas krimināllieta tika nodota Jūrmalas pilsētas tiesai.

Munkevicu tiesa pret 50 000 latu drošības naudu no apcietinājuma atbrīvoja pērn augusta sākumā, bet Pīrants pret 40 000 latu drošības naudu brīvībā tika izlaists septembra vidū.

 

Komentāri (32)

silvija_vitina 09.11.2011. 13.06

Triks ar apsūdzētā saslimšanu jau izmantots, nākamais – prokurora noraidījums. Pēc tam – saslims advokāts… un tā 5 gadus no vietas. Tā saucamās aizstāvības darba stilā nav manāms nekas inovatīvs, tas pats vecais, labi pārbaudītais mehānisms. un visi izliekas, ka tas viss ir “pa īstam”.

+10
0
Atbildēt

4

    shots > silvija_vitina 09.11.2011. 13.59

    kā, ko??? Sēdētu, nevis izliktos par beigtu un vilktu lietu, kamēr noilgums.
    Pats dīvainākais ir tas, ka Tieslietu ministrs ir Štokijs, kurš neko nav darījis, lai šādas cūcības beigtos, Vienotībai balsis zūd dienu no dienas

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    janazakovica > silvija_vitina 09.11.2011. 13.39

    ko pats vai pati daritu ja pasu kartu pie temidas aķa..?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > silvija_vitina 10.11.2011. 11.03

    to Reālists
    Ko tad krievu fašistu mīlis Šļopenbergs Munkevicu nenotiesāja, kad bija tieslietu ministrs? Išakovs un Šķēle neļāva?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    kkristaps > silvija_vitina 10.11.2011. 05.25

    Vēl dīvaināk ir tas, ka tieslietu ministrs ir nevis Štokenbergs, bet gan Bērziņš. Rādās, ka tu sēdi mucā un barojies pa spundi…

    0
    0
    Atbildēt

    0

pilseetniece 11.11.2011. 22.59

pareizi,beidzot jadara gals ir shai kukula nemshanai.
visa Jurmalas dome ir pilna ar kukul nemejiem..

0
0
Atbildēt

0

marisgrinbergs 10.11.2011. 09.13

Šitā džeka lietai nevar kāds nopietnāks kantoris, piem., KNAB pieslēgties – citādāk tur noraida vienu, noraida otru, uz priekšu nekust.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu