Advokāts iesniedz sūdzību par Jaundžeikara apcietināšanu • IR.lv

Advokāts iesniedz sūdzību par Jaundžeikara apcietināšanu

24
Dzintars Jaundžeikars. Foto: Edijs Pālens, LETA

Tiesa esot ierobežojusi Jaundžeikara cilvēktiesības

Advokāts Pāvels Rebenoks pirmdienas pēcpusdienā Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā iesniedzis sūdzību par tās 3.novembra lēmumu apcietināt bijušo iekšlietu ministru un Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāju Dzintaru Jaundžeikaru (LPP/LC).

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rebenoks, saskaņā ar Kriminālprocesa likumu nākamajā dienā pēc sūdzības saņemšanas Centra rajona tiesai tā būs jānosūta uz apgabaltiesu, savukārt apgabaltiesai jāizskata septiņu dienu laikā pēc saņemšanas. Tādejādi prognozējams, ka Centra rajona tiesas lēmumu par Jaundžeikara apcietināšanu Rīgas apgabaltiesa varētu pārskatīt nākamnedēļ.

Advokāta skatījumā Centra rajona tiesa, Jaundžeikaram kā drošības līdzekli piemērojot apcietinājumu, ir pieļāvusi vairākus cilvēktiesību normu pārkāpumus.

“Es uzskatu, ka Dzintaram Jaundžeikaram ir ierobežotas tiesības aizstāvēt sevi, un tas ir cilvēktiesību pārkāpums. Arī savā sūdzībā mēs atsaucamies uz vairākiem Eiropas Cilvēktiesību tiesas nolēmumiem, kuros norādīts, ka nav pieņemams, ka apcietinājums pilda soda funkciju, nav pieņemams, ka apcietinājums tiek izmantots, lai atvieglotu izmeklētāju darbu, tai skaitā arī nav pieļaujams, ka advokātiem pirms jautājuma par apcietinājuma piemērošanu izlemšanas netiek uzrādīti nekādi pierādījumi par faktiskiem lietas apstākļiem, tādējādi liedzot realizēt aizstāvību,” teica Rebenoks.

Advokāts norādīja, ka Centra rajona tiesa savā lēmumā ir izvērtējusi trīs faktorus, kuru dēļ Jaundžeikaram būtu vai nebūtu jāpiemēro apcietinājums. “Tiesai ir pārliecība, ka, atrodoties brīvībā, Dzintars Jaundžeikars neizdarīs jaunus noziedzīgus nodarījumus, tiesai ir pārliecība, ka Dzintars Jaundžeikars neizvairīsies no tiesas, kaut kur aizbraucot, bet [..] tiesa tomēr ir pievienojusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) viedoklim, ka Dzintars Jaundžeikars, atrodoties brīvībā, varētu traucēt izmeklēšanai,” pastāstīja Rebenoks.

Advokāts uzsvēra, ka tiesa savā nolēmumā ir izmantojusi tikai apgalvojuma formu, neatsaucoties uz konkrētiem pierādījumiem vai faktiem, kas tai licis uzskatīt, ka Jaundžeikars, atrodoties brīvībā, varētu traucēt izmeklēšanai. Tomēr Rebenoks piepilda, ka publiski apspriest tiesas nolēmuma detaļas nebūtu korekti, šim nolūkam ir paredzēta lēmuma pārsūdzēšanas iespēja, ko viņš arī izmantojis.

Kā ziņots, Jaundžeikars tiek turēts aizdomās par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kas paredzēti Krimināllikuma (KL) 94.pantā un 20.panta 3.daļā, kā arī KL 144.pantā, proti, par uzkūdīšanu izpaust valsts noslēpumu un par korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšanu. Amatpersona, kuru bijušais politiķis, izmeklētāju skatījumā, uzkūdījis, iespējams, varētu būt no KNAB.

Jaundžeikaru KNAB darbinieki aizturēja naktī uz 2.novembri, kad tika veikta kratīšana arī viņa dzīvesvietā Limbažu novadā. 3.novembrī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa apmierināja KNAB lūgumu par drošības līdzekļa – apcietinājuma – piemērošanu Jaundžeikaram.

Par ko tieši ir sākts kriminālprocess, kurā Jaundžeikars aizturēts, publiski netiek atklāts, taču izskanējušas dažādas neoficiālas versijas. Vienā no tām tiek pieļauts, ka bijušais politiķis, iespējams, aizturēts tāpēc, ka vācis slepenu informāciju partijas biedram Aināram Šleseram, ko Jaundžeikaram nodevis toreizējais KNAB vadītājs Normunds Vilnītis. Jaundžeikars, iespējams, slepeno informāciju vācis pirms 10.Saeimas vēlēšanām, kad KNAB plānojis aizturēt Šleseru. Jaundžeikars to esot uzzinājis no Vilnīša, ar kuru esot labi paziņas. Šlesers pēc tam kādu laiku uzturējies ārpus Latvijas, vēstīja Latvijas Televīzija.

Savukārt cita versija Jaudžeikara aizturēšanu saista ar viņa pērn izrādīto lielo interesi par piesegpasēm un vēlmi iegūt uzturēšanās atļauju kādam Krievijas miljonāram.

 

Komentāri (24)

Kinskis 07.11.2011. 17.40

Kā ierasts, gaidām arī “galvotāju” publisku vēstuli, kuri gatavi aizlikt vārdu par godavīru.

+4
0
Atbildēt

2

    kkristaps > Kinskis 07.11.2011. 17.44

    Cik noprotu, partija ir izšķīdusi kā mēslu pika ūdenī un diezin vai kādu šis kožu saēstais godavīrs vairs īpaši interesē, ja nu Baštiks kā kristīgs cilvēks varētu ko nebūt provēt darīt lietas labā…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kinskis > Kinskis 07.11.2011. 18.04

    Kā zināms, dažkārt iesaistās arī skolas personāls, bērnības draugi utt.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

kkristaps 07.11.2011. 17.41

Šamie argumenti ir veci kā pasaule un pliekani kā piecreiz sildīta biešu zupa. Rādās, ka Jaundžeikaram ar naudām štruntīgi, ja tādus vien advokātus varējis sagrābāt.

+2
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 07.11.2011. 21.05

Advokāts dara savu darbu (kā nu māk vai kā maksā – kāda man tur daļa?), bet vai vienmēr viņa tekstiem nepieciešama tik liela publicitāte? Jo vairāk tāpēc, ka līdzīgi teksti strauji mainās un zaudē jebkādu nozīmi. Tomēr neaizmirsīsim – pēdējos gadu tūkstošos pierādījies, ka bez aizstāvja nekāda taisna tiesas spriešana nesanāk.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu