Simtiem studentu protesta akcijā ielenca valdības ēku • IR.lv

Simtiem studentu protesta akcijā ielenca valdības ēku

25
Foto: Krista Vitena
Krista Vitena

Studenti protestē pret augstākās izglītības budžeta samazinājumu

Pēc dažādām ziņām – no 700 līdz vairākiem tūkstošiem protestējošu jauniešu –  piektdien bija ielenkuši valdības ēku, protestējot pret augstskolu budžeta samazinājumu.

Dalībnieku vidū bija visu Latvijas augstāko izglītības iestāžu jaunieši – ne tikai no Rīgas, bet arī no Liepājas, Rēzeknes un Valmieras. Protestētāju rindās bija redzami arī ārzemju studenti, kuri aktīvi atbalstīja protestu un savus studiju biedrus. Smaidu un lielāku enerģiju pulcēšanās laikā studentiem deva garām braucošās mašīnas, enerģiski pīpinot, un Rīgas Valda Zālīša pamatskolas skolēni, kuri bija atvēruši logus un skaļi sauca „Ķīselis!”.

Latvijas Studentu apvienības prezidents Edvards Ratnieks gājiena dalībniekus sveica ar runu, kura izpelnījās lielas gaviles: „Sveicināti studenti! Mēs šodien protestējam un parādām savu attieksmi, ka gribam, lai augstākā izglītība vēl ir.” Viņš aicināja visus organizēti doties vispirms pie Raiņa pieminekļa, pēc tam uz Ministru kabinetu, kur, staigājot ap ēku, veidot vienotu apli.

„Mēs esam šeit, jo negribam, lai izglītībai atņem finansējumu. Ja nebūs kultūras, tad nebūs valsts vispār,” tā savu dalību pamato LMA studente Madara, kura palīdz arī ar organizatoriskajiem darbiem. Savukārt Rīgas Tehniskās universitātes maģistratūras students Austris piedalījās gājienā, lai atbalstītu topošos studentus, jo budžeta vietu samazināšana ietekmēs viņu studiju iespējas.

Studenti riņķoja ap MK, skandējot: “Bez izglītības nav valsts!”, “Nejaucam, bet ceļam!”. Studenti pie MK durvīm bija novietojuši dāvanas Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (Vienotība).

Studenti gājiena laikā skandēja saukli “Pietiek griezt” un Esplanādē deklamēja Raiņa dzeju. Akcijas dalībnieki plakātos aicināja: “Lācīt, saķīlē izglītību, Ķīli, nelāčo izglītību!”, viens no plakātiem uzdod jautājumu “Kāpēc Robertiņš mācījās bez maksas?”, Rīgas Tehniskās universitātes studentu plakāti vēsta: “Radiet paši”, “Velciet kabeļus paši”.

Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti premjeram dāvināja pūšamos instrumentus un baltas mārtiņrozes, savukārt informācijas tehnoloģiju studenti pie ēkas nolikuši datoru ar norādi “Programmējiet paši”. Mūzikas akadēmijas studenti līdzās MK ieejai spēlē dažādas melodijas, piemēram, dziesmu “Mūžam zili”, “Pīrādziņ, nāc ārā”.

Izglītības ministrs Roberts Ķīlis sociālajā tīklā Twitter paziņojis, ka esot pārliecinājies – studentu protests tiešām ir par budžetu. “Ļoti korekti,” raksta Ķīlis.

Saistībā ar protesta akciju nekādi satiksmes sastrēgumi neveidojās, jo akcijas dalībnieki pārvietojās tikai pa ietvi. Uz MK ēkas kāpnēm bija nostājušies ap desmit policijas darbinieku, ziņo LETA. Pēc apmēram stundu ilgās akcijas pie valdības studenti devās atpakaļ uz Mākslas akadēmiju.

Piektdien vairāki tūkstoši Latvijas studentu no dažādām augstskolām devās protesta gājienā “Kultūras pastaiga Nr.5” no Raiņa pieminekļa Rīgā uz Ministru kabineta (MK) ēku, aicinot valdību nesamazināt budžetu augstākās izglītības iestādēm.

Neoficiāla informācijas vēsta, ka plānotās finansējuma izmaiņas paredz budžeta vietu samazinājumu par 1000 vietām 2012.gadā un tikpat arī 2013.gadā. Šāda finansējuma samazināšana nav pieļaujama, jo tas ir pretrunā ar Augstskolu likumu, reformu plānu augstākajai izglītībai 2011. – 2012.gadama un stratēģiju „Eiropa 2020: stratēģija gudrai, ilgtspējīgai un iekļaujošai izaugsmei”.

 

 

Komentāri (25)

mary75 04.11.2011. 16.18

Lozungam bija jābūt nevis “pietiek griezt”, bet, gan, “sakārtojiet šo sfēru, lai nauda netiek tērēta nelietderīgi”.
Un tad var prasīt papildus finansējumu.
Caurā mucā var liet ūdeni bezgalīgi, muca tāpat pilna nebūs.

+23
-1
Atbildēt

1

    enjoy > mary75 04.11.2011. 16.25

    Taisnība! Tipiska parādība augstskolā- students maksā bargu naudu par apmācībām, bet pasniedzējs saņem ļooti pieticīgu algu.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Kinskis 04.11.2011. 15.33

Vai no akcijas dalībniekiem izskanēja arī kāds konstruktīvs priekšlikums? Attēlos redzams tikai “Make love…” u.tml. idejas.
Neieskaitīts!

+15
-2
Atbildēt

0

Ervins Lavrinovičs 04.11.2011. 15.43

Tas, ka izglītībai ir pārāk daudz naudas, kas tiek pazaudēta administrācijas kabatās ir pilnīgi noteikti.
Manā bijušajā fakultātē katrā stāvā izvietoti plazmas televizori, kas rāda, cik pulkstenis un pa retam kādu jaunumu, kas studentu pašpārvaldē notiek. Man kaut kā neticās, ka kāda “Samsung” (piemērs) firma noziedojusi 20 televizorus augstskolai pulksteņu vietā.

+12
-1
Atbildēt

1

    enjoy > Ervins Lavrinovičs 04.11.2011. 16.19

    Pilnīgi piekrītu, mums ir administrāciju valsts- kur vien paskaties kādā valsts iestādē, tur milzīga administrācijas galva, bet īstie iestādes funkciju veicēji ir nepietiekamā skaitā. Ļoti tipisks piemērs ir ar veselību aprūpi saistītas iestādes un augstskolas. Lai augstskolā aizietu papīrs līdz administrācijai un atpakaļ ir nepieciešams vairāk kā mēnesis. PSRS birokrātija atpūšas pret šādiem tempiem. Lielajās slimnīcās administrācija aug neaptveramos tempos un ģeometriskā progresijā. Visur ir entie grāmatveži un to palīgi, palīgu izpalīgi un to kontrolētāj, kuru funkcijas pārklājās.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu