Gribu dzīvot ilgi • IR.lv

Gribu dzīvot ilgi

6
Foto — Reinis Hofmanis, F64
Ieva Alberte

Kinofestivālos Krievijā un Korejā apbalvojumus gūst filma par talsinieku Rūdolfu Miķelsonu (17), kurš zīmē filmas un sauc sevi par Mingu. Patlaban gan sācis filmēt ar kameru, tāpēc Andželīna Džolija pie viņa vairs «nestrādā». Arī Džodija Fostere ir «bez darba» 

Pirms trim gadiem par Rūdolfu rakstīju pirmoreiz. Viņš stāstīja, ka filmas sācis zīmēt astoņu gadu vecumā pēc filmas Gredzenu pavēlnieks trešās daļas noskatīšanās. Gribēja ko līdzīgu uztaisīt pats. Atcerējās, ka mājās ir diaprojektors, ar kuru savulaik skatījies multfilmas. Palūdza vecmammai caurspīdīgo pauspapīru, sagrieza garās lentēs un ar flomāsteriem uzzīmēja filmu. Lika to diaprojektorā un rādīja. Balsi pārmainīdams, Rūdolfs ierunāja aktieru lomas. Vienā no filmām ieplestām acīm un zilganām lūpām darbojās Andželīna Džolija. Lomas bija tikušas arī Kolinam Fērtam un Džodijai Fosterei. Filmu beigās griezās titri, producenta vārds, studija. Visbiežāk filma bija «tapusi» kādā amerikāņu filmkompānijā: ja sižets bija par reliģisku tēmu, tad titri liecināja, ka filmu piedāvā Icon productions*, ja ar asu sižetu – Blood entertainment**. Ar vārdu «Ming» Rūdolfs apzīmēja sava uzvārda saīsinājumu. Kopumā viņš bija uzzīmējis vairāk nekā 100 rullīšu, tātad simt filmu, un to vērtētāji bija mamma Inese, brālis Alberts un māsa Zuzanna Rita. 

Kad par Rūdolfa aizraušanos uzzināja katoļu priesteris Andrejs Mediņš, viņš aicināja savu draudzes locekli uztaisīt filmu, ko rādīt baznīcā, – par Jāzepu un viņa brāļiem. Mācītājs pēcāk stāstīja, ka Rūdolfs uzķēris neiecietību un grūto līdzāspastāvēšanu, kas atainota kristīgajā tekstā. Arī draudzei filma patika. Priesteris pasūtīja otru filmu – pēc Vecās derības sižeta no Soģu grāmatas par spēkavīru Simsonu, kurš bija sūtīts kā izraē-liešu tautas glābējs, taču novērsās no Dieva, sadraudzējās ar filistiešiem. Par to saņēma Dieva sodu. 

Par neparasto zēnu ieinteresējās režisors Roberts Rubīns un, kad Rūdolfs bija 12 gadus vecs, sāka filmēt dokumentālo filmu Kā tev klājas, Rūdolf Ming? Pērn tā ieguva vairākas balvas Arsenālā, šogad Grand Prix 21.starptautiskajā dokumentālo, spēlfilmu un animācijas filmu festivālā Krievijā, ar Rubīna filmu Dienvidkorejā tika atklāts 8.starptautiskais EBS dokumentālo filmu festivāls, pati filma ieguva UNICEF balvu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu