Deputāti bez argumentiem noraida tiesneša Vīksnes kandidatūru • IR.lv

Deputāti bez argumentiem noraida tiesneša Vīksnes kandidatūru

37
Tiesnesis Aldis Vīksne. Foto: Lauris Nagliņš, LETA

Judins: iepriekšējās Saeimas sliktā prakse atkārtojas arī jaunajā

Saeimas Juridiskā komisija pirmajā darba sēdē noraidījusi Jelgavas tiesas tiesneša Alda Vīksnes kandidatūru rajona (pilsētas) tiesas tiesneša amatam, paziņoja komisijas deputāts Andrejs Judins (Vienotība).

Par Vīksni bijis slēgtais balsojums. Neskatoties uz Juridiskās komisijas negatīvo lēmumu, par Vīksni vēl būs jābalso Saeimai, ziņo BNS.

Judins, kuru 10.Saeima savulaik neapstiprināja Augstākās tiesas tiesneša amatā, uzsvēra, ka iepriekšējās Saeimas prakse atkārtojas arī jaunajā ārkārtas vēlēšanās ievēlētajā 11.Saeimā. “Diemžēl 11.Saeimā turpinās tās sliktās tradīcijas, ko mēs redzējām 9. un 10.Saeimā. Komisija neatbalstīja jautājumu par tiesneša Vīksnes apstiprināšanu tiesneša amatā. Komisijā daži cilvēki balsoja pret, daži atturējās. Slikti, ka argumentu nebija, vienkārši cilvēki divreiz balsoja un pieņēma lēmumu, ka viņš neatbilst kaut kādām prasībām,” pastāstīja Judins.

Viņš uzskata, ka tiem komisijas locekļiem, kas balsoja pret vai atturējās, no Saeimas tribīnes jāizskaidro savs viedoklis. “Citādi nevar pieļaut kārtību ‒ domā vienu, dara citu,” viņš uzsvēra.

Komisijas priekšsēdētāja vietniece Inese Lībiņa-Egnere (ZRP) teica, ka viņa uzticoties Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas novērtējumam, kas bija jau pirms Juridiskās komisijas sēdes. Tomēr viņai bija grūti komentēt komisijas locekļu lēmuma motīvus.

“Balsojums ir aizklāts, šāds ir balsojuma rezultāts, un man grūti komentēt aizklātā balsojuma motīvus. Jāteic, ka aizklātie balsojumi šajā Saeimā jau pirmajās Saeimas dienās ir devuši ļoti daudz pārsteigumu [Saeima neapstiprināja parlamenta priekšsēdētāja amatā Valdi Zatleru],” norādīja deputāte.

Lībiņa-Egnere atgādināja, ka tie tiesneša amata kandidāti, kuri vispār nonāk līdz Juridiskajai komisijai, ir izgājuši ļoti skrupulozu vērtēšanas procesu. Viņu dokumentiem tiek pievienoti ne tikai dzīves gājuma apraksti, bet arī rekomendācijas un atsauksmes.

Vīksne ir Administratīvās rajona tiesas tiesnesis.

Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrības vadītājs Augstākās tiesas senators Jānis Neimanis ir pārsteigts par Saeimas Juridiskās komisijas lēmumu neatbalstīt Alda Vīksnes apstiprināšanu tiesneša amatā uz nenoteiktu laiku. Vīksne ir Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrības biedrs.

“Katrā ziņā tas ir pārsteigums,” teica Neimanis un atgādināja, ka Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas atzinums par tiesnesi bija pozitīvs.

“Man nav informācijas, ka Vīksna savā praksē būtu skatījis lietas, kuru dēļ varētu teikt, ka kādam ietekmīgam cilvēkam būtu iemesls viņam atriebties. Normāls tiesnesis Jelgavas tiesu namā,” viņš norādīja.

Ar Vīksni aģentūrai BNS neizdevās sazināties, jo viņš uz tiesu no Rīgas vēl nebija atbraucis.

Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja ir Ilma Čepāne (Vienotība), par komisijas priekšsēdētājas biedri ievēlēta Inese Lībiņa-Egnere, bet komisijas sekretāru – Valērijs Agešins (SC).

Komisijā strādā arī Solvita Āboltiņa (Vienotība), Irina Cvetkova (SC), Andrejs Elksniņš (SC), Kārlis Eņģelis (ZRP), Andrejs Judins (Vienotība), Ilona Jurševska (ZZS) un Dzintars Rasnačs (NA).

Komisijā ievēlēts arī Gaidis Bērziņš (NA), taču viņš ir kļuvis par tieslietu ministru, līdz ar to viņa vietā nāks kāds cits deputāts. Pagaidām nav zināms, kurš tas būs.

Jau ziņots, ka 9. un 10.Saeimā slēgtos balsojumos tiesnešu amatos neapstiprināja vairākus profesionāļus – Judinu un Māri Vīgantu. Ģenerālprokurora amatā netika apstiprināts Jānis Maizītis.

 

Komentāri (37)

Aivars Krauklis 26.10.2011. 14.26

Nav ne jausmas kas ir Aldis Vīksne un nav pat lielas vēlēšanās to zināt. Toties zināt, kā un kāpēc balsojuši tautu, tas ir , arī mani, pārstāvoši deputāti gan pieklājas.
Pagaidām tikai darba hipotēze – salīdzinot „pret” balsojušo deputātu partijas piederības ar tiesneša pēdējo gadu laikā skatīto lietu personāžiem varētu iegūt interesantus rezultātus.

+12
0
Atbildēt

1

    zauls > Aivars Krauklis 29.10.2011. 15.48

    Kas Jūs pārstāv? Āboltiņa, Čepāne? Pajautājiet gan. Vispār Judina kungs varēja pajautāt savējiem un izstāstīt tautai.

    0
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 26.10.2011. 14.31

Visi darbi Saeimā ir jāaptur līdz brīdim, kamēr netiks atcelta jebkura veida aizklāta balsošana. Viss ir pavisam vienkārši.

+12
-3
Atbildēt

2

    Maija > buchamona 26.10.2011. 16.05

    visstulbākais priekšlikums kāds jebkad ir dzirdēts!
    atgādināšu, ka pēc oktobra puča Petrogradā tika ieviesta prakse, ka strādnieki katras darbadienas sākumā balsoja vai šodien strādāt vai nē. Tad lūk tavs priekšlikums ir tik pat demokrātrisks

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    Linda Šaicāne > buchamona 27.10.2011. 08.57

    Kāds sakars LR Saeimai 21.gadsimtā ar Petrogradas strādniekiem 20.gs. sākumā?

    0
    0
    Atbildēt

    0

www.vecamate.lv 26.10.2011. 16.36

Aizklātie balsojumi,vienalga par ko, kādu amatu, ir absurds principā. Nav saprotams,no kā būtu jābaidas,jāslēpjas tautas ievēlētiem,tātad LR augstākās varas cilvēkiem, paužot savu viedokli,lai kāds tas būtu.Tāpēc jau viņi tur ir, lai jūtot/apzinoties savu vēlētāju vairuma viedokli pateiktu Jā vai Nē, un to pamatotu. Naivs jautājums, kāpēc pa 20 gadiem šo kroplo praksi nav gribējuši labot.Manuprāt, viens no pirmajiem jaunās Saeimas darbiem ir šo sviestu atcelt.

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu