Divu Holandes mākslinieču izstāde Totaldobže Mākslas centrā • IR.lv

Divu Holandes mākslinieču izstāde Totaldobže Mākslas centrā

31
Izstādes plakāts

Holandes mākslinieču Džoisas fan den Berhas un Ninas Kopas projekts “Incomplete Landscape” mēģina saprast padomju okupācijas sekas

Ainavu arhitekte  Džoisas fan den Berha un arhitekte, fotogrāfe Nina Kopa, trīs mēnešus uzturoties Totaldobže Mākslas centra rezidencē Rīgā, strādāja pie projekta Incomplete Landscape, kas tika uzsākts, lai uzzinātu par “jauno” kaimiņu Eiropas Savienībā – trīs Baltijas valstu Igaunijas, Latvijas un Lietuvas, šodienu. Pētījuma uzmanības centrā bija šo valstu jaunākā vēsture – padomju okupācijas laiks no 1944. līdz 1991. gadam.

Abas autores meklēja un apkopoja informāciju par minēto periodu pētot kartes – sākot no augstākās slepenības topogrāfiskajām līdz pat jūras navigācijas kartēm, materiālus iegūstot gan publiskajos, gan privātajos arhīvos. Mākslinieces strādāja arī ar mentālo kartēšanu – vēstures izpēti balstoties uz dažādu paaudžu cilvēku personīgo pieredzi un stāstiem. Pētījuma centrā ir Baltijas jūras piekrastes ainava, kas vēl aizvien ir saglabājusi daudz padomju laika “piemiņas liecību”, tāpēc to var skatīt trauma landscape koncepta ietvaros – kā ainava, kas vēstures procesu rezultātā ieguvusi tādas iezīmes, kas no šodienas skatu punkta tiek uztvertas kā apgrūtinājums un traucēklis. 

Kartes no dažādiem skatu punktiem, atklāj to, kas padomju laikā nebija paredzēts zināšanai. Tās ir mākslinieču radīta interpretācija par noteiktām Baltijas piekrastes teritorijām, balstītas atrastajos neoficiālajos un oficiālajos materiālos, kā arī dzirdētajos stāstos.

Izstādē redzamās fotogrāfijas ir abstraktas interpretācijas par seno, spēcīgi iesakņojušos vietējo tradīciju skaistumu, kas padomju laikā galvenokārt tika glabātas noslēpumā un noklusētas.

Džoisa fan den Berha ar izcilību beigusi Larenstein koledžu un Arhitektūras akadēmiju Amsterdamā. Māksliniece ieguva starptautisku atzinību 2009. gadā, kad savā personālizstādē Neues Licht auf das Sperrgebiet Berlīnē, iepazīstināja ar terminu trauma landscape.

Nina Kopa studējusi arhitektūru Hochschule Darmštatē un beigusi Amsterdamas Fotoakadēmiju. Kā profesionālu arhitekti un fotogrāfi viņu interesē telpa, un it īpaši urbānā telpa. Savos darbos dažādas dzīves situācijas autore pārvērš citā realitātē, tās smalkā veidā izmainot/savērpjot un savienojot ar izsmalcinātu humoru.

 Totaldobže Mākslas centrs atrodas Ūnijas iela 8/ k. 7, Rīga (ieeja no Bērzaunes ielas)

Izstāde atvērta līdz 6.novembrim. Darba laiks – no pirmdienas līdz svētdienai plkst. 13.00 – 19.00

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu