Reaģējam tagad, jo rīt būs par vēlu… • IR.lv

Reaģējam tagad, jo rīt būs par vēlu…

18
Viens no Rīgas domes uz pārdošanu izliktajiem īpašumiem - bijusī Sanitārā autotransporta bāze Tallinas ielā 10. Publicitātes foto
Kaspars Lielgalvis

Rīgas dome lemj par rīdzinieku īpašumu izpārdošanu!

Biju pārsteigts, kad uzzināju, ka Rīgas domes Īpašumu departaments virza bijušo Sanitārā autotransporta bāzi Tallinas ielā 10 uz atsavināšanu (pārdošanu), bet vēl lielāks pārsteigums bija otrdienas Rīgas domes sēdē piedzīvotais, kad RD pozīcijas deputāti (SC un GKR partiju pārstāvji) aukstasinīgi nobalsoja par vairāku nozīmīgu, bet nezināmu iemeslu dēļ vairākus gadus atstātu novārtā rīdzinieku īpašumu atsavināšanu tagad, kad Rīgā ir visvairāk tukšo ēku kopš neatkarības atgūšanas un kad beidzot ir vērojama dažādu sabiedrisku iniciatīvu aktivizēšanās. Līdz ar to ir pamatoti paaugstināts pieprasījums pēc tādām telpām, par kurām nebūtu jāmaksā nekustamā īpašuma tirgošanās buma rezultātā neadekvāti augstās īres maksas.

Rīgas domē redzētais nekādi neliecina par stratēģisku plānošanu un darbību, kas veicinātu pilsētas attīstību un iedzīvotāju ienākumu atšķirību izlīdzināšanu, bet gan sadārdzinās mūsu ikdienas izdevumus, tāpat kā nevajadzīgi ekskluzīvā “Rīgas satiksme”.

Rīgas domes deputāti nedomā par tiem, kuriem nav darba vai kuriem tas ir nepietiekoši apmaksāts, bet gan sapņo par ekskluzīviem izklaides un dzīvojamajiem rajoniem – līdzīgiem, kā bija ieplānota Andrejsalas debesskrāpju teritorija, kuru, ja tāda tiktu uzbūvēta, visticamāk, vajadzētu iežogot līdzīgi kā pie Baltezera, Berģos un citās “balto cilvēku” teritorijās, lai to apdzīvotāji nejūtas nekomfortabli, redzot savās ielās “vietējos melnstrādniekus”.

Iniciators rīdzinieku īpašumu izpārdošanai superinvestoriem, kuri būšot Rīgai “draudzīgi” miljardieri, ir tas pats RD Nekustamā īpašuma departamenta vadītājs Oļegs Burovs, kurš pagājšruden aicināja “Free Riga” pārstāvjus uz sarunu. Tās laikā atzina, ka ir ieinteresēts risināt neizmantoto īpašumu problēmu Rīgā kopīgi ar sabiedrības pārstāvjiem, respektīvi – “Free Riga”.

Toreiz sarunas laikā tika minēta tieši Sanitārā autotransporta bāze kā vieta, kura varētu būt sākums sadarbībai. Iedvesmoti un patīkami pārsteigti par RD izrādīto ieinteresētību sākām darbu pie šā īpašuma iespējamās attīstības scenāriju modelēšanas.

Iesaistījām virkni dažādu jau pieredzējušu kultūras, sociālās un pilsētvides attīstības organizāciju, uzklausījām pavisam jaunu, vēl neformālu grupu idejas, tikāmies ar Rīgas domes deputātiem un vairāku RD departamentu darbiniekiem, organizējām seminārus un ideju talkas gan uz vietas Tallinas ielā 10, gan iedzīvotāju forumā “Rīga dimd”un citur. Iepazināmies ar RD nolikumiem, lai izveidotu sabiedriski nozīmīgu un leģitīmu kultūras un apkaimes centru. Apzinājām tos, kuri vēlas ieguldīt savu laiku un enerģiju, lai Tallinas ielu 10 veidotu tādu, kas kalpotu rīdziniekiem, nevis tos “aptīrītu”.

Jau pirmajā nedēļā vairāk nekā 40 kultūras, izglītības, zinātnes, brīvā laika pavadīšanas, sociālās, sporta, ar pilsētvides attīstību saistītas NVO un neformālas grupas apliecināja savu tūlītēju gatavību uzsākt darbu pie šā projekta, tai skaitā tādas profesionālas organizācijas kā Laikmetīgās mākslas centrs, “Urban Institute”, Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācija, “Dirty Deal Teatro”, “I-dejas māja”, “Totaldobže mākslas centrs”, “Open Bikes” un daudzas citas.

Paziņojums par īpašuma nodošanu atsavināšanai šā gada jūlija sākumā bija kā zibens spēriens, bet jau pēc dažām dienām Rīgas dome pieņem lēmumu ne tikai par šo, bet arī par daudz vērtīgāku rīdzinieku īpašumu atsavināšanu, kā piemēram Lucavsala un vēl vairāku citu ēku. Kam tas īsti ir izdevīgi, to mēs redzēsim pēc laika.

Vērojot, kā norit Rīgas domes deputātu sēde, man šķita, ka esmu nokļuvis laika mašīnā vismaz 80.gados – RD pozīcijas deputāti nobalsoja, ka nevēlas dot vārdu sabiedrības pārstāvjiem, kuriem pēc reglamenta varēja tikt dotas 5 minūtes savas pozīcijas skaidrošanai.

Sekoja gandrīz visu 17 opozīcijas deputātu rūpīgi sagatavoti argumenti, ņemot vērā gan ekonomiskus, gan ētiskus aspektus – kāpēc šāda sasteigta un nepārdomāta rīdzinieku īpašumu izpārdošana ir noziedzīga gan pret šodienas Rīgas iedzīvotājiem, gan pret nākamajām paaudzēm. Uz to haotiski un acīmredzami neprofesionāli mēģināja argumentēt tikai pats Oļegs Burovs. Savukārt pozīcijas deputātiem bija pilnīgi vienaldzīgi gan opozīcijas argumenti, gan Lucavsalas mazdārziņu pārstāvju vētrainais atbalsts opozīcijas deputātu argumentiem.

Esmu guvis labu mācību par to, cik svarīgi ir piedalīties vēlēšanās, bet vēl svarīgāk izdarīt izvēli nevis pēc solījumiem, bet pēc darbiem, jo sekas būs jāizbauda ne tikai mums, bet arī mūsu bērniem. Vēlos pateikties visiem Rīgas domes opozīcijas deputātiem par pausto nostāju un mēģinājumiem vērst par labu kolēģu kļūdas!

Autors ir mākslinieks, “Totaldobže mākslas centra” vadītājs, Radošo kvartālu un teritoriju asociācijas valdes loceklis, “Free Riga” dalībnieks

 

Komentāri (18)

Evita 10.07.2014. 11.44

Domat vajadzeja tad kad, par brivbiletem atdeva Rigu.

+8
-1
Atbildēt

2

    ciparsone > Evita 11.07.2014. 16.56

    Varētu pajautāt autoram, vai viņš piedalījās RD vēlēšanās, un vai to darīja arī to 40 NVO pārstāvji? Un pārstāvamie?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Evita 10.07.2014. 15.34

    Domāt vajadzēja tad, kad kolonistiem sāka daļāt pilsonību.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

lindukjis 10.07.2014. 14.31

Nesapratu, ko tu, Ločmeli, esi gribējis pateikt! Cerot, ka tavs “lieliskais” intelekts dod iespēju kaut ko saprast no še rakstītā (angļu mēle!): “Halva (halawa, alva, haleweh, halava, helava, helva, halwa, halua, aluva, chalva) refers to many types of dense, sweet confections, served across the Middle East, South Asia, Central Asia, West Asia, North Africa, the Horn of Africa, the Balkans, Central Europe, Eastern Europe, Malta and the Jewish world.

The term halva (Arabic: حلاوة‎ ḥalāwah / حلوى ḥalwah), meaning “desserts” or “sweet”, nav saprotams, kāds visam rakstā izklāstītajam, ir sakars ar HALVU vai, kā tev labāk paticis – HALAVU. Aizdomas lielas ka tavs prāts ir aptumšojies neatgriezniski un esi kļuvis par lielu ĢIRSU…

+7
-1
Atbildēt

0

ILZE 10.07.2014. 16.16

dullaisdauka

Haļava ir krieva dzīves neatņemama sastāvdaļa. Uz haļavu krievs etiķi sadzersies, vai Preiļu Dzelteno. Uz haļavu krievus viegli medīt, daudz vieglāk kā mežacūkas uz rāceņiem.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu