„Oligarhu lietā” drīzumā gaidāms pavērsiens • IR.lv

„Oligarhu lietā” drīzumā gaidāms pavērsiens

26
Ainārs Šlesers. Foto: Inga Nestere, F64
Baiba Rulle

Koziols apstiprina, ka ņēmis aizdevumus RTO gan „Dienas” iegādei, gan uzturēšanai

«Oligarhu lietā» vistuvākajā laikā gaidāms pavērsiens – Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāji gatavojas daļu materiālu nodot prokuratūrai, kam būs jālemj par apsūdzību uzrādīšanu Aināram Šleseram un Aivaram Lembergam.

Viesnīcā „Rīdzene” notikušo sarunu ieraksti un kratīšanā Puzē atrastās Lemberga dienasgrāmatas var kļūt par skandalozākajiem šīs lietas materiāliem, liecina žurnāla „Ir” rīcībā esoša informācija.

Izmeklēšana tā sauktajā oligarhu lietā pašlaik norit vismaz trīs virzienos, un informācija, kas ir žurnāla „Ir” rīcībā, ļauj secināt, ka KNAB to sadalīs vairākos atsevišķos kriminālprocesos, lai tādējādi paātrinātu virzību uz priekšu.

Pirmā pie prokuroriem var nonākt lieta, kurā izmeklēta iespējamā kukuļošana Rīgas brīvostas valdes priekšsēža vēlēšanās un brīvostas reklāmas līgumi ar „Neatkarīgās Rīta Avīzes” izdevēju SIA „Mediju nams”. KNAB varētu lūgt prokuratūru uzrādīt Šleseram apsūdzību kukuļdošanā, savukārt Lembergam – kukuļņemšanā trešās personas interesēs. Žurnāls „Ir” noskaidrojis, ka šāds pavērsiens gaidāms jau šomēnes vai novembra sākumā. KNAB par to pagaidām nekādu oficiālu informāciju gan nesniedz, jo sabiedrība tiks informēta pēc lēmumu pieņemšanas, sacīja biroja runasvīrs Andris Vitenburgs.

Runājot ar tiesībsargājošo institūciju pārstāvjiem, kas gatavi bez savu vārdu atklāšanas iezīmēt lietas virzību, dzirdamas pretrunīgas versijas par to, kādi rezultāti «oligarhu lietā» īsti gaidāmi. Galvenais iemesls ir fakts, ka šis 20.maijā sāktais kriminālprocess atšķiras no ikdienišķām lietām, kurās tiek izmeklēts viens tiešs noziegums un amatpersonas ir pieķertas, piemēram, kukuļa saņemšanas brīdi. Šajā lietā uzsvars likts uz augstu amatpersonu iespējamu ilgstošu līdzdalību noziedzīgu darbību plānošanā un īstenošanā, pārkāpjot likumā noteiktos ierobežojumus vai ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli.

Noprotams, ka kriminālprocesa pamatā ir jau 2010.gadā noklausītas oligarhu un ar viņiem saistītu personu sarunas. To vidū arī viesnīcā „Rīdzene”, kur 301. luksusa klases numurs bija Šlesera iecienīta sarunu vieta.

Neliela daļa no šīm sarunām pastarpināti jau nonākusi līdz publikas ausīm. Pagājušajā nedēļā portāls „Pietiek.com”, atsaucoties uz izmeklēšanai tuviem avotiem KNAB, publicēja informāciju par to, ka viesnīcā „Rīdzene” notikušās sarunās Šlesers 2010.gadā ar saviem partneriem Viesturu Koziolu un Ralfu Kļaviņu spriedis par a/s „Diena” īpašumtiesībām. Balstoties uz šīm sarunām, portālā secināts, ka patiesie „Dienas” īpašnieki – Ainārs Šlesers, Aivars Lembergs un Andris Šķēle – iegādājušies „Dienu” caur Kļaviņa vadīto uzņēmumu Rīgas Tirdzniecības osta (RTO).

Visi oligarhi kategoriski noliedz, ka būtu „Dienas” patiesie īpašnieki, savukārt Viesturs Koziols neatlaidīgi atkārto, ka ir īstais akciju turētājs. Ralfs Kļaviņš sarunā ar „Ir” kategoriski noliedz RTO līdzdalību „Dienas” iegādē, taču gan viņa, gan Viestura Koziola teiktais ļauj secināt, ka tieši RTO un tās saimnieku finanses vismaz trīs miljonu eiro apjomā stāv aiz „Dienas” darījuma.

Koziols apstiprināja žurnālam „Ir”, ka pats un viņam piederošā SIA „Žurnāli” ir ņēmuši vairākus aizdevumus no RTO gan „Dienas” iegādei, gan tālākai uzturēšanai. «Ja es nebūtu šos aizdevumus paņēmis un nebūtu to visu darījis, tad „Diena” jau sen būtu bankrotējusi,» sacīja Koziols.

Darījumu summas neviens neatklāj, taču ir ticams, ka 2010.gada RTO pārskatā atrodamie pieci aizdevumi ir saistīti ar “Dienu”. Proti, 2,7 miljoni eiro līdz šāgada 31.decembrim aizdoti kādai LR reģistrētai sabiedrībai (tā sauktais opciju līgums, kas parāda neatdošanas gadījumā ļauj RTO kļūt par akciju īpašnieku), bet četri aizdevumi sniegti kādai privātpersonai attiecīgi 160 tūkstošu latu, 150 tūkstošu, 60 tūkstošu un 128 tūkstošu eiro apmērā. Par iespējamām jaunām finanšu saistībām 2011.gadā pašlaik ziņu vēl nav. Koziols uzsvēra, ka tagad apsver parādu pārfinansēšanu, lai varētu atdot naudu RTO un saglabāt “Dienas” akcijas.

Kā šajā situācijā jūtas Šlesers, vairāk lasiet rakstā žurnālā “Ir”.

 

Komentāri (26)

harijs_m 20.10.2011. 08.26

Trūkst detaļu, lai varētu izveidot pilnu ainu. Tomēr ir pilnīgi skaidrs, ka “sliktie puiši” ir sekmīgi realizējuši mēdiju sagrābšanu, izmantojot nelegālas shēmas. Būtu interesanti redzēt bijušo a/s DIENA vadītāju komentāru par visu slaveno pārdošanas procesu, sākot ar Tralmaku, mistisko Roulendu ģimeni utt.

+16
0
Atbildēt

0

Kinskis 20.10.2011. 08.44

Nopietnam medijam vajadzētu pārstāt drukāt šo personu foto uz titullapas vai pie galveno ziņu virsrakstiem, jo tie ir apnikuši visiem. Bet ja tomēr ir kāda svarīga ziņa par šo tēmu, tad izmantot sadaļu “Krimināls / negadījumi”. Tur, kur raksta par laupīšanām, atklātiem prostitūtu perēkļiem vai ņaudošu kaķu nocelšanu no koka.

+13
-1
Atbildēt

2

    Kinskis > Kinskis 20.10.2011. 14.46

    Tieši tas pats pēc būtības ir ar zināmajiem personāžiem – uzlīduši augstu, piesaista lieku uzmanību, no skata mīlīgi, bet ar nešpetniem nodomiem. Un noteiktas iestādes viņus piesedz.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > Kinskis 20.10.2011. 14.17

    shi ir Labo Darbu Nedelja.
    shorit LR1 Elvis Jansons stastija ka uz darbu ejot redzejis kakji augstu koka un nolemis tam palidzet. iegajis blakus esosha iestade un ludzis garas trepes lai kakji noceltu bet tie teikushi ka nevajag to kakji traucet jo vinsh tur uzglun putninjiem.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 20.10.2011. 09.40

Vai Rīgas kinostudijai nevajadzētu nopirkt tiesības ekranizēt Lemberga dienasgrāmatas?

+11
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu