Kultūras ministrija piešķir “Dienai” naudu • IR.lv

Kultūras ministrija piešķir “Dienai” naudu

23
Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (centrā) sarunā ar finanšu ministru Andri Vilku valdības sēdē. Foto: Raitis Plauks, F64

50 000 latu tiek kultūras izdevuma paplašināšanai, ticot tā ilglaicībai

Iknedēļas kultūras izdevumam „Kultūras Diena”, tā paplašināšanai un ar to saistīta kultūras portāla www.kulturasdiena.lv izveidošanai piešķirti 50 000 latu Kultūras ministrijas izsludinātā konkursā.

Par to ceturtdien informēja ministres Sarmītes Ēlertes preses sekretārs Andris Saulītis, izsludinot konkursa „Par atbalstu vispusīga un mūsdienīga kultūras izdevuma un interneta resursa attīstībai” rezultātus.

21.oktobrī beidzas 60 dienu termiņš, līdz kuram saskaņā ar konkursa nolikumu ir saistoši konkursā iesniegtie pieteikumi. Ja kultūras ministrs līdz tam neapstiprinātu žūrijas lēmumu, konkurss būtu beidzies bez rezultātiem. Tā kā konkursā bija iesniegti trīs spēcīgi pieteikumi un žūrija vienprātīgi atzina „Kultūras Dienu” kā labāko, tad rezultātu neizsludināšana nozīmētu, ka sabiedrība nesaņemtu kvalitatīvu kultūras izdevumu.

„Uzskatīju, ka būtu bijis pareizāk, ja šo žūrijas lēmumu parakstītu nākamais kultūras ministrs,” saka kultūras ministre. Taču koalīcijas un valdības veidošanas process ieildzis, tāpēc tālāka vilcināšanās nozīmētu, ka ministre ignorē žūrijas lēmumu un lemj konkursu neveiksmei. „To, kurš ir labākais pieteikums lēma profesionāla un kompetenta žūrija, un tās lēmums bija vienbalsīgs,” uzsver kultūras ministre, kas nebija žūrijas sastāvā.

Konkursā bija iesniegti trīs spēcīgi, konceptuāli atšķirīgi pieteikumi, no kuriem žūrijas komisija par labāko atzina SIA „Dienas mediji” priekšlikumu.

Iesniegtos pieteikumus izvērtēja žūrija, kuras priekšsēdētāja bija KM valsts sekretāre Solvita Zvidriņa. Komisijas locekļi bija rakstnieks Māris Bērziņš, filozofs Artis Svece, režisors Gints Grūbe, „Sorosa fonds – Latvija” mediju programmas vadītāja Gunta Sloga, KM Kultūrpolitikas departamenta direktore Jolanta Treile un Budžeta un investīciju nodaļas vadītāja Diāna Vīksne.

„Uzvarētājam ir spēcīgs ekonomiskais un mārketinga piedāvājums, tas bija pārliecinošākais no visiem. Tas radīja pārliecību, ka „Kultūras Diena” salīdzinājumā ar citiem pieteikumiem būs ilgtspējīgākais kultūras izdevums un sasniegs atbalsta mērķus,” norāda Māris Bērziņš. Arī G.Grūbe uzsver, ka piedāvājums atstājis iespaidu, ka projekts būs ilgtspējīgs un nebūs atkarīgs tikai no valsts finansējuma. „Nozīmīgi, ka izdevumu varēs iegādāties kā patstāvīgu izdevumu atsevišķi no laikraksta „Diena”,” skaidro G.Grūbe.

SIA „Dienas mediji” pieteikums paredz paplašināt jau esošo „Kultūras Diena” izdevumu iknedēļas piektdienās no 8 lpp. uz 12.lpp., kas būtu abonējams un iegādājams arī atsevišķi, paralēli paredzēts attīstīt jaunu interneta vietni www.kulturasdiena.lv ar TV, video un mūsdienīgiem blogiem, kā arī veidojot planšetdatorā lasāmu izdevuma versiju. Tas paredz veikt arī kultūrizglītojošo funkciju, veidot izglītojošu kultūras kanonu, kā arī sadarboties ar reģioniem un īpaši pievērsties auditorijas paplašināšanai reģionos.

Konkursā piedalījās vēl divi pieteikumi: Latvijas Radošo savienību padomes un biedrības „Satori telpa”, abus vismaz sākotnēji paredzot izplatīt ar žurnāla „Ir” starpniecību.

 

Komentāri (23)

mariam 20.10.2011. 18.09

Jā, virsraksts ir maldinošs, mazliet nekorekts. Ieklausoties Ievas Strukas sacītajā – jā, varbūt var likties, ka, ja jāizvēlas starp izdevumiem, ko piedāvā publiska, nevalstiskas organizācija vai privāts un neskaidrs īpašnieks, tad priekšroka būtu dodama pirmajiem. Taču, lai arī piekrītu, ka īpašnieku lieta ir nozīmīga, tomēr cik var spriest, tad šoreiz vērtēts ir produkta priekšlikums un nebrīnos, ka Dienas piedāvātais ir kvalitātīvaks.

Nezinu, kāds bija LRSP priekšlikums, bet mazliet apšaubāmi mūsdienās šķiet jau centieni reanimēt “Literatūru un Mākslu” vien. Kaut kaut arī neesmu nevienā no radošajām savienībām un tā tuvāk pazīstu tikai vienu, man ir tāds diezgan stabils priekšstats par šim organizācijām, kā padomju laiku smagnējiem reliktiem, kas 20 neatkarības gados nav spējušas veikt nopietnas strukturālas reformas, kļūstot par pilnvērtīgiem mūsdienu Latvijas kultūras scēnas dalībniekiem. Var jau būt, ka maldos, tomēr man šķiet, ka šīs biedrības vēl arvien turpina tādu Atmodas laiku, t.s. inteliģences retoriku – par saudzējamo, lolojamo kultūru, necenšoties aizdomāties, ka šodien kultūrai Latvijā vajadzētu tiekties būt ekspansīvai,mūsdienīgai, vitālai. Diemžēl vai arī likumsakarīgi, bet šai ziņā t.s. radošās savienības stingri zaudē jaunākām, mazākām, dinamiskākām kultūras NVO, kas darbojas mūsdienīgi. Tāpēc arī nebrīnos par konkursa rezultātiem, kuros LRSP izdevuma priekšlikums nav automātiski novērtēts par labāko.

Kopumā šo Kultūras ministrijas un ministres Ēlertes iniciatīvu – rīkot konkursu ar noteiktu mērķi – atbalstīt mūsdienīgu iknedēļas kultūras izdevumu – vērtēju ļoti pozitīvi, pretstatā piem. Demakovas korporatīvajai savējo būšanai, bez konkursa atbalstot Satori (negrasos gan kritizēt Satori saturu, tieši otrādi – Latvijas kontektā viņu veikumu vērtēju augstu) vai kādu nu tur citu organizāciju.

+12
-2
Atbildēt

4

    Māris Engers > mariam 21.10.2011. 09.54

    diemžēl jāsaka, ka dalos tavās bažās par Jaunzemi-Grendi, žorž.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    volfins > mariam 20.10.2011. 18.58

    jūs nemaldīsities. diemžēl.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > mariam 20.10.2011. 18.48

    Pievienojos par Jaunzemi-Grendi. Cik zināms, viņai nav nekādas nopietnas pieredzes kultūras sfērā. Bet Ēlerte sevi kā ministri jau ir profesionāli apliecinājusi. Vispār ir muļķīgi politiskas formalitātes pēc mainīt ministru uz acīmredzami nepiemērotāku kandidātu.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    mariam > mariam 20.10.2011. 18.36

    Un vēl piebilstot – man galīgi nav pārliecības, ka Jaunzeme-Grende (vai kas nu tur tagad ir aktuālais Kultūras ministrijas vadītāja kandidāts) kaut nedaudz varētu šai jomā ar Ēlerti spēkoties. Bet kā saka – dod die’s, lai es būtu kļūdījies.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

dmitrijskripkins 20.10.2011. 16.38

Virsraksts ir diezgan mulsinošs. Nepiešķir jau Dienai kā avīzei. Piešķir kultūras pielikumam. Un tā ir pavisam cita lieta.

+11
-2
Atbildēt

1

    piziks > dmitrijskripkins 20.10.2011. 22.14

    Mulsumu rada iespējamā kāda IR-enieka greizsirdība.

    Gan kauns, ga nožēla uzmācas, kad kārtējo reizi IR-komanda darbojas dzeltenā — lietota tualetes papīra — stilā.

    Cepuri nost Sarmītei, ka nav jaukusies procesā, — ja tas patiešām tā ir bijis.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

i_berzins 20.10.2011. 17.13

Ieva Struka, LRSP – zaudēt nekad nav patīkami, un man patiesi žēl, ka Radošo savienību padomei neizdevās iegūt valsts atbalstu “Literatūras un Mākslas” atjaunošanai, kas arī savulaik bija radošo savienību izdevums, tomēr uzskatu, ka konkursa rezultāti situācijā, kad masu medijos nākusi klajā informācija par neskaidrībām Dienas patieso īpašnieku jautājumā, ir, mazākais, apstrīdami. Vai tiešām Kultūras ministrijai būtu jāatbalsta šāds privāts izdevums?

+9
-5
Atbildēt

3

    Māris Engers > i_berzins 21.10.2011. 09.52

    piekrītu nasingsam – varbūt ne tik daudz pēdejos gados (samazinājies apjoms), bet savulaik kultūras diena bija patiešām veiksmīgs kultūras izdevums, man likās saistošāks par kultūras forumu, piemēram.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    volfins > i_berzins 20.10.2011. 18.56

    Kāds sakars starp Dienas “slēptajiem” vai patiesajiem īpašniekiem ar konkursa mērķi? Vai tur atrunātas īpašuma formas? Tikpat labi tad var diskutēt arī par Zatlerpartijietim E.Sprūdžam piederoša privātuzņēmuma Satori un Birojnīca mēģinājumiem caur “neatkarīgo” IR izplatīt ZRP nostādnes kultūras jautājumos… (joks, hi- hi)
    Un, jā, uzskatu, ka kolēģu virsraksts šai ziņai ir ne vien maldinošs, bet tendenciozi nekorekts – nu, taisni kā pieklājas “visvisobjektīvākajam” intelektuāļu dzeltenās preses orgānam.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > i_berzins 20.10.2011. 18.19

    Neuzskatu, ka Kultūras ministrijai būtu jāšķiro, kas uzvar – privātuzņēmums vai NVO. Kultūras ministrijai ir jārūpējas par visaptverošu radošās industrijas aprakstīšanu. Lai cik man nepatiktu “Diena”, tomēr uzskatu, ka Kultūras Diena ir kvalitatīvs izdevums un spēj izglītot plašāku auditoriju. “Literatūra un Māksla” ir izteikts nišas produkts pie tam ar apturētu darbību (lai atgūtu vismaz iepriekšējo auditoriju būtu jāiegulda daudz naudas reklāmā, kā arī pastāv risks, ka atjaunotais izdevums ir ar zemāku kvalitāti). “Satori” piedalās “Rīgas Laiks” radīšanā. Līdz ar to kādēļ mums vajadzīgi 2 Rīgas laiki. Līdz ar to Kultūras ministrijas lēmums ir samērā loģisks pat neiedziļinoties piedāvājuma specifikācijā.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu