Atbalsta prasību aptiekām izsniegt lētākos medikamentus • IR.lv

Atbalsta prasību aptiekām izsniegt lētākos medikamentus

16
Foto: Oļesja Sokolova-Godovaņuka, F64

Ārstiem nākamgad receptēs pirmreizējiem pacientiem būs jānorāda zāļu starptautiskais nepatentētais nosaukums, nevis konkrēta zāļu ražotāja dotais

Valdība trešdienas vakarā pēc plašām diskusijām atbalstīja Veselības ministrijas (VM) ierosinājumu, kas paredz no nākamā gada medikamentu receptēs pirmreizējiem pacientiem norādīt starptautisko nepatentēto nosaukumu un uzliek par pienākumu aptiekām atbilstoši receptei izsniegt lētākos medikamentus, vēsta BNS.

VM iecerētās izmaiņas valdības sēdē asi kritizēja farmācijas nozares organizācijas un Latvijas Ārstu biedrība, grozījumus dēvējot par sasteigtiem un nepilnīgiem un aicinot tos nepieņemt.

Tika uzsvērts, ka noteikumi nenodrošina caurredzamu sistēmu, kā tiek izvēlēts lētākais medikaments, tāpat nav definēts, kā, piemēram, psihiatrijas vai onkoloģijas pacienti varēs noteikt, ka izrakstītais lētākais medikaments viņiem neder. Kritika tika attiecināta arī uz grozījumos ietvertajiem medikamentu piegādes termiņiem aptiekām.

Grozījumus neatbalsta arī cilvēku ar īpašām vajadzībām organizācija “Sustento”, kas norādīja, ka noteikumos nav definēts pirmreizējā pacienta jēdziens un ka prasība aptiekām izsniegt lētākos medikamentus diskriminē pacientus, neļaujot viņiem izvēlēties, kādus kompensējamos medikamentus lietot.

Atbalstu grozījumiem pauda Rīgas Stradiņa universitātes pārstāve ārste farmakoloģe Santa Purviņa, kas norādīja, ka dažādu ražotāju zālēm ir vienāda aktīvā viela un viņa savā praksē nekad nav saskārusies ar gadījumiem, ka patentbrīvais jeb ģenēriskais medikaments izrādītos sliktāks par oriģinālo. Tāpat viņa pauda viedokli, ka farmaceitiem aptiekās nevajadzētu būt tiem, kas pieņem lēmumu par to, kuru medikamentu pārdot pacientam, kas ieradies aptiekā ar recepti, kurā rakstīts zāļu starptautiskais nepatentētais nosaukums.

Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) atzina, ka šie grozījumi prasa principiālu izšķiršanos un, ja līdzīga sistēma darbojas citās valstīs, tad neesot iemesla, lai tā nedarbotos arī Latvijā.

Valdības apstiprinātie grozījumi noteic, ka ārstiem no nākamā gada receptēs pirmreizējiem pacientiem būs jānorāda zāļu starptautiskais nepatentētais nosaukums, nevis konkrēta zāļu ražotāja dotais medikamenta nosaukums, savukārt aptiekās obligāti būs jāizsniedz lētākie medikamenti.

Tāpat grozījumi noteic, ka pacientam zāles tiks kompensētas tikai gadījumā, ja viņš iegādāsies konkrētās grupas lētākos jeb references medikamentus. Ja pacients izvēlēsies pirkt dārgākas analogās zāles, no nākamā gada viņam par tām būs jāmaksā pilna cena, nevis tikai starpība, kā līdz šim.

Valdības apstiprinātie grozījumi paredz noteikt pienākumu ārstam, pirmo reizi izrakstot pacientam kompensējamo zāļu A sarakstā iekļautās zāles vai medicīniskās ierīces, receptē norādīt attiecīgās grupas references zāles vai medicīniskās ierīces vispārīgo nosaukumu. Savukārt aptiekās pacientam vispirms būs jāpiedāvā vislētākais attiecīgo zāļu iepakojums.

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Liepājas partija, ZZS) iepriekš uzsvēra, ka izmaiņas noteikumos jāskata kontekstā ar valdības deklarāciju, kur tā apņēmusies ierobežot zāļu cenu kāpumu, paplašināt kompensējamo medikamentu sarakstu, ierobežot farmācijas industrijas ietekmi uz ārstiem.

Viņš norādīja, ka grozījumu mērķis ir samazināt patentbrīvo medikamentu cenas, kas ir visas Eiropas tendence, un palielinātu to lietošanas īpatsvaru kopējā medikamentu klāstā.

Prasība ārstiem receptēs norādīt zāļu starptautisko nepatentēto nosaukumu vai lētāko alternatīvu pašlaik ir obligāta Francijā, Portugālē, Spānijā, Apvienotajā Karalistē, Rumānijā, Lietuvā un Igaunijā.

 

Komentāri (16)

Una Grinberga 20.10.2011. 11.00

Negodīgās aptiekas “cepās”, ka tagad vairs nevarēs “iesmērēt” dārgākās zāles, no kā cieta gan valsts, gan pacients, kurš sedza starpību, bet aptieka nopelnīja lielāku summu no zāļu cenas.
Valstij ir jānodrošina medicīnas pakalpojumu minimums par brīvu. Ja cilvēks vēlas “viņaprāt” labākas un dārgākas zāles, tad tā jau ir viņa personīgā izvēle un maksātspēja.
Es gan ieteiktu to ietaupījumu nevis ieskaitīt kopējā valsts budžetā, bet gan paplašināt pakalpojumu saņēmēju loku t.i. nodrošināt dārgās zāles pilnā apmērā cilvēkiem ar retām slimībām, kas tagad netiek darīts. Tad tā patiešām būs reforma, jo tiks efektīvāk apsaimniekoti zāļu kompensēšanas resursi un tiks uzlabota pakalpojuma pieejamība visiem iedzīvotājiem.

+2
0
Atbildēt

0

liidaka 20.10.2011. 08.42

Oriģinālo zāļu ražotājiem varētu zust interese darboties Latvijā.

0
0
Atbildēt

1

    Una Grinberga > liidaka 20.10.2011. 11.02

    Katrs uzņēmums pats izvēlas savu biznesa stratēģiju. Tad jau Rietumeiropā neviens oriģinālo zāļu ražotājs nedarbotos, jo tur visas kaites ārstē ar aspirīnu (t.i. nelieto tik daudz medikamentus kā Latvijā)!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 20.10.2011. 08.13

Pie mūsu nabadzības un korupcijas medicīnā, iespējams jau, ka tā ir jādara, kaut arī, galīgi ne visi dženēriķi ir tikpat efektīgi kā originālie firmu medikamenti.

+1
-1
Atbildēt

1

    oktanvis > mary75 20.10.2011. 17.15

    Piekrītu! Generic nav vai ne vienmēr ir oriģinālmedikamentu precīzas kopijas. To nosaka, kaut vai bioekvivalences pētījumu ekvivalences robežas piem. no 90 līdz 110%. Ir pat publicēti pētījumi, kas salīdzina piem. Renitec (oriģ. enalaprils) ar A-Eiropas un Krievijas generic enalapriliem. Mērķa asinspiediena sasniegšanai bija jālieto (atkarībā no ražotāja) 1,5 līdz 4 reizes vairāk generic tablešu. Tas protams neattiecas uz lielo vairumu generic, bet tomēr izvēlei ir jābūt. Latvijas Zāļu valsts aģentūra ne reizi apliecinājusi, ka caur to var izgrūst visādus zilus brīnumus, kas noteikti nevairo uzticību šī lēmuma pareizībai.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu