Ceļojums ar kameru pa Eiropas perifēriju • IR.lv

Ceļojums ar kameru pa Eiropas perifēriju

5
Angļu fotogrāfu pāris Vanesa Vinšipa un Džordžs Džordžio.
Ieva Puķe

Starptautiskā fotogrāfijas vasaras skola, kuras audzēkņu izstāde apskatāma Gētes institūtā, ir īpaša dzirksts,  –  raksturo mācībspēki Vanesa Vinšipa un Džordžs Džordžio 

Satikti Kuldīgas pievārtē Pelčos lietainā augusta rītā, angļu fotogrāfi Vanesa Vinšipa un Džordžs Džordžio, cenzdamies pa īstam pamosties, nervozi aizsmēķēja – noguruši, notikumu pārsātināti. Jo iepriekšējā vakarā tikai ap plkst.23 bija beiguši savu portfolio prezentāciju Starptautiskajā fotogrāfijas vasaras skolā (ISSP), līdz četriem naktī pētījuši audzēkņu bildes. ISSP dalībnieki, svaigi printētām fotogrāfijām rokās, lenca viņus arī no rīta. Dusmīgi skatījās uz žurnālisti, kas atņems pasniedzējiem laiku, kuru tie būtu veltījuši viņu darbiem. Pasaules slavu ieguvusī Vanesa katru attēlu aplūkoja ar neviltotu interesi, man atvainodamās, ka ilgi runāt nevarēs – skolnieki gaida! Džordžs piebilda, ka šovasar viņiem ir bijuši divi vienlaikus diezgan grūti paveicami uzdevumi: dalīties ar audzēkņiem amata noslēpumos un Latvijas, Islandes, Portugāles un Turcijas fotogrāfus ievirzīt projektā Vizuāli stāsti. Eiropas robežas

Tagad Vanesa un Džordžs ik mēnesi noteiktā dienā Skype sazinās arī ar tā dalībniekiem no Latvijas – Andreju Strokinu, Reini Hofmani un Ilzi Vanagu. 

Fotogrāfijas elitē
Pašlaik Vanesa Vinšipa un Džordžs Džordžio dokumentē Ameriku. Vinšipai šo iespēju deva aģentūras Magnum dibinātāja Kartjē Bresona prestižā prēmija. Vanesa un Džordžs ir vieni no «jaudīgākajiem» savas cunftes pārstāvjiem, kas jebkad viesojušies Latvijā. Vanesa – divkārtēja Pasaules preses balvas pirmās vietas un Anglijas Nacionālās portretu galerijas balvas ieguvēja, Džordža izstāde atklāta Modernās mākslas muzejā Ņujorkā. Abiem ir iznākuši vairāki fotoalbumi, abi ir kopā kopš studiju gadiem Vestminsteres Universitātē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu