Kratīšana “airBaltic” un BAS notikusi jauna kriminālprocesa ietvaros • IR.lv

Kratīšana “airBaltic” un BAS notikusi jauna kriminālprocesa ietvaros

5
Foto: Ieva Čīka, LETA
Baiba Rulle

No jauna ierosinātais kriminālprocess nav saistīts tā saukto „oligarhu lietu”

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pirms nedēļas veiktās kratīšanas ar lidsabiedrību “airBaltic” saistītajos uzņēmumos notikušas no jauna ierosināta kriminālprocesa ietvaros.

Kā liecina “IR” rīcībā esošā informācija, KNAB, pamatojoties uz Satiksmes ministrijas (SM) septembra sākumā Ģenerālprokuratūrai nosūtītu iesniegumu, sācis jaunu kriminālprocesu par iespējamām Flika krāpnieciskām darbībām. Tā ietvaros arī veiktas, 26.septembrī notikušās kratīšanas ar “airBaltic” saistītajos uzņēmumos, tai skaitā lidsabiedrības privātā īpašnieka (uz pusēm pieder Bertoltam Flikam un Bahamu salās reģistrētajai “Taurus Asset Management Fund Limited”) SIA “Baltijas aviācijas sistēmas” (BAS) birojā.

No vairāku avotu teiktā izriet, ka no jauna ierosinātais kriminālprocess nav saistīts ar 20.maijā ierosināto kriminālprocesu jeb tā saukto „oligarhu lietu”, kuras ietvaros Fliks ir viena no iesaistītajām valsts amatpersonām.

KNAB atturas no komentāriem par jaunu kriminālprocesu, kas būtu saistīts ar Fliku. Pēc KNAB preses pārstāvja Andra Vitenburga “IR” sacītā, izmeklēšanas interesēs KNAB nesniegšot informāciju par to, kāda tieši kriminālprocesa ietvaros aizvadītajā pirmdienā veiktas kratīšanas. „Izmeklēšanas interesēs informācija par to, kāda kriminālprocesa ietvaros kratīšana veikta pagaidām netiek sniegta,” norādīja Vitenburgs.

Tā dēvētajā oligarhu lietā pavasarī jau veica kratīšanu “airBaltic”. KNAB publiski sniegtās ziņas liecinājušas, ka pastāv aizdomas, ka 2009. un 2010.gadā “airBaltic” prezidents Bertolds Fliks, ļaunprātīgi izmantojot savu ieņemamo amatu un dienesta stāvokli, izpildījis bijušā satiksmes ministra Aināra Šlesera (LPP/LC) norādījumus un noslēdzis “airBaltic” vārdā fiktīvus līgumus par reklāmas izvietošanu ar masu mediju īpašnieku uzņēmumiem (iespējams, arī “Dienas mediji”, kas izdod laikrakstu “Diena”) un pārskaitījis tiem ne mazāk kā 100 000 latu.

“IR” iepriekš jau ziņojis, ka SM 8.septembrī vērsās Ģenerālprokuratūrā un KNAB, lūdzot sākt kriminālprocesu pret Fliku par iespējamām krāpnieciskām darbībām. Iesniegumā SM lūdza izvērtēt iespēju sākt kriminālprocesu pret Fliku, saistībā ar viņa vadībā īstenotajām izmaiņām lidsabiedrības pamatkapitālā, par 9,66 miljoniem eiro (6,8 miljoni latu) pārdodot 59 110 “airBaltic” daļu Luksemburgā reģistrētam finanšu pakalpojumu uzņēmumam “Transatlantic Holdings Company”, kas tiek saistīts ar Krievijas izcelsmes miljardiera Vladimira Antonova biznesu. Šī darījuma reģistrācija šobrīd ir apturēta.

Jau ziņots, ka starp valsti un BAS parakstīta vienošanās par nosacījumiem pamatkapitāla palielināšanai un Latvijas valsts un BAS lidsabiedrībā kopā vienojušās ieguldīt ap 153 miljonus eiro (107,1 miljonu latu).

Saskaņā ar “airBaltic” akcionāru – valsts un BAS – vienošanos tiek izbeigts valstij neizdevīgais akcionāru līgums, no “airBaltic” valdes priekšsēža amata atcelts Fliks, paplašināta lidsabiedrības valde, un faktiski valstij ir nodrošināta faktiskā kontrole pār uzņēmumu. Otrdienas vakarā “airBaltic” akcionāru sapulcē tika ievēlēta jaunā aviokompānijas padome sešu cilvēku sastāvā, padome ievēlēja divus valdes locekļus, bet ne valdes priekšsēdētāju.

“airBaltic” dibināta 1995.gadā. Valstij pieder 52,6% “airBaltic”, BAS – 47,2%. BAS vienādās daļās pieder Flikam un Bahamās reģistrētajai kompānijai “Taurus Asset Management Fund Limited”, par kuras patiesā labuma guvēju uzdevies Krievijas uzņēmējs Andrejs Rudeško.

 

Komentāri (5)

silvija_vitina 05.10.2011. 14.16

man jau likās jocīgi, ka gadiem ilgi muļļātais akcionāru līgums, zīmoli, meitas uzņēmumi, valde un visi pārējie jauninājumi atrisinājās vienā piegājienā un bez kurnēšanas. Arī šlesers laikam audzina dēlu un nebāž degunu no mājas…

Laikam drīz būs jaunas ziņas.

+3
0
Atbildēt

0

disassociative 05.10.2011. 14.33

Ko dod visas šīs kratīšanas, kriminālprocesi un skaļie publiskie paziņojumi, ja nekāda reāla rezultāta nav? Gadiem velkas izmeklēšanas, pēc tam tiesas un galu galā viss beidzas noilguma dēļ. Faktiski steidzami būtu vismaz jādubulto KNAB, prokuratūras, tiesu kapacitāte, lai kaut kas ietu uz priekšu normālos tempos, bet grūti, faktiski neiespējami noticēt, ka kaut ko tādu varētu gribēt ZRP + SC, kas tik ļoti pie varas taisās.

+2
0
Atbildēt

1

    BaleLiina > disassociative 06.10.2011. 20.18

    Rezultāts jau ir tas vien, ka Fliks ir ārā no spēles un vairs nevar NO AUGŠAS pīt un vīt intrigas un avantūras. Cits jautājums, ka viss vēl kārtīgi jāizvēta un jānoskaidro (kaut vai afēra ar zīmola pārdošanu u. tml.!). Tā kā, lai KNAB strādā vien. Protams, ka SC neko tādu negrib ne dzirdēt, un ZTR, izskatās, arī.

    0
    0
    Atbildēt

    0

garausiitis 05.10.2011. 14.11

Grāmatvedības datu sagrozīšana? Patieso īpašnieku slēpšana? Naudas izsaimniekošana? Kas vēl?

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu