Zaķis: SC valdībā var šķelt ZRP • IR.lv

Zaķis: SC valdībā var šķelt ZRP

84
Dzintars Zaķis. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Jaunais valdības vadītājs var tikt nosaukts 17. vai 18.oktobrī

Vēlme iet kopā valdības koalīcijā ar Saskaņas centru (SC) Zatlera Reformu partijā (ZRP) varētu radīt „ļoti nopietnas iekšējās kolīzijas”, uzskata partijas „Vienotība” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis. Viņš paredz, ka jaunais valdības vadītājs varētu tikt nominēts 17. vai 18.oktobrī.

Piektdien laikrakstam “Diena” Zaķis intervijā teic: “Ja nebūs kaut kādu saasinājumu valdības veidošanā, 17. vai 18. oktobrī tiks nominēts jaunais premjera kandidāts. Es ceru, ka kādam no politiķiem uzdos veidot valdību un viņš piedāvās scenāriju, ko un kā darīt.” „Vienotība” stingri paliek pie sava Ministru prezidenta kandidāta Valda Dombrovska.

Vaicāts par to, kāpēc divām labējām partijām – ZRP un „Vienotībai” – ir tik grūti vienoties par trešo valdības koalīcijas partneri, Zaķis norāda, ka iniciatīva nākamā valdības partnera piesaistīšanā tomēr jāuzņemas ZRP, jo tai ir vairāk vietu Saeimā, kā arī tās līderis eksprezidents Valdis Zatlers bija Saeimas atlaišanas iniciators ar savu rīkojumu Nr.2.

Zaķis norāda, ka „ir zināma lietu loģika, kā pašlaik virzās process”, un atgādina, ka Zatlers jau savas prezidentūras laikā paudis viedokli par SC ņemšanu valdībā, kā arī, izdodot lēmumu Nr.2, paudis idejas par SC kā valdības partneri.

Patlaban vēl nekas valdības veidošanā nedeg, saka Zaķis, un prognozē, ka pirmdien būs lielāka skaidrība. Taču viņam personiski pēdējo mēnešu laikā diezgan negaidīti bijis pārsteigums tas, kā uzvedās SC – „negatīvā nozīmē”. Tiesa, Zaķis neatklāj, kas tieši viņam netīk SC darbībās, lai „neizdarītu spiedienu uz kolēģiem”.

Vaicāts, vai partijai nedraud šķelšanās, ja valdībai piesaistīs SC, Zaķis teic, ka viņš būtu daudz bažīgāks par to, ka tieši jaunajā politiskajā spēkā – ZRP – „vēlme iet kopā ar politisko partiju apvienību Saskaņas centrs varētu radīt ļoti nopietnas iekšējas kolīzijas”.

 

Komentāri (84)

Uldis Kaldre 30.09.2011. 10.00

Pārtulkojot virsrakstu no politisko intrigu valodas man sanāca šādi – solvita aboltiņa ir nobažījusies, ka liela daļa vienotības var atšķelties, ja būs jāiet koalīcijā ar sc. Un tas ir diezgan acīmredzami.

+13
-2
Atbildēt

2

    Uldis Kaldre > Uldis Kaldre 01.10.2011. 10.55

    Jūs cienītā ar savu slimīgi patriotisko viedokli esat stipri atpalikusi. Nu ar sc valdībā nebūs atkal LPSR un arī izsūtīšana uz Sibīriju. Nomierinieties un saņemiet sevi rokās.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    inese zandersone > Uldis Kaldre 30.09.2011. 14.23

    Lasīt nemāki? Kāpēc uzreiz zatlers nevarēja teikt to, ko teica pirms vēlēšanām? Kāpēc uzreiz nevarēja sākt veidot koalōciju ar V+ NA??? Vai , kā klubā raksta, ka saņemta nauda no krievu miljardiera, lai SC ievilktu valdībā???? Vai nav amorāli visur sondori-kukuli vilkt līdzi, par ko tauta savu viedokli ir pateikusi???

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Ligiña Doniña 30.09.2011. 11.00

Ja Krievija ieskaitītu LV budžetā pāris miljardus, izskatās, ka ZRP būtu ar rokām kājām par LV pievienošanu NVS zonai, nepilsoņu legalizēšanu utt. Jo tas taču atrisinātu tik daudz no programātiskajiem jautājumiem!
Tā notiek, ja pie varas raujas juristi un “ekonomisti” ,nevis valstsvīri. Te nu būtu vārds Streipam….
V nedrīkst atdot visus grožus ZRP, lai, cik ērti tas arī neliktos.

+12
-1
Atbildēt

3

    Marija > Ligiña Doniña 30.09.2011. 11.11

    >Ivars
    Pavisam cita lieta, kad miljardus ieskaita SVF vai kādi citi finansu monstri. Pavisam cita sajūta, jūtoties parādā skandināviem, vēsturiskajiem draugiem vāciešiem, vai jaunajiem draugiem – alkatīgajiem rietumu finansu spekulantiem.

    Kad latviskās partijas Godmaņa vadībā glāba Parex bankas miljardus, kas galvenokārt piederēja austrumu kaimiņu klientiem, kā to vērtēt?
    Ko tad teica, par ko iestājās TB/LNNK un citi, kas tagad bļauj pret SC?

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    Marija > Ligiña Doniña 30.09.2011. 12.52

    Grieķijas piemērs saka, Jā, defaults ir variants.

    Manuprāt, tikai tad, kad bankām atņems mītisko neaizskaramo dievišķibas oreolu, un noliks alkatīgos banķierus vienā strīpā ar parastu uzņēmēju, kurš, investējot savā biznesā, riskē investīcijas pazaudēt, tikai tad ir vērts runāt par harmonisku valsts attīstību.
    Kamēr politiķi ir raustāmas lelles banķieru rokās, tikmēr tauta būs moderno – finansu diktatoru verdzībā.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > Ligiña Doniña 30.09.2011. 11.23

    Jā valsts defaults ir variants, vai ne?
    Neviens nav sajūsmā par SVF un banku shēmām, bet tas ir saimniecības jautājums un pašu bāleliņu alkatības un zagšanas sekas. Šķēļveidīgo savārītos sū..us ,vēl ilgi nāksies strēbt.
    SC ir politisks un ideoloģisks pretinieks, kas gatavs klanīties, rāpot uz ceļiem Krievijas priekšā ar Rubiku priekšgalā. Legalizēt visu nelegalizējamo Tā ir kalpa domāšana.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

kristaps_drone 30.09.2011. 09.29

Zatlera uzkrītošā vēlme ņemt SC par partneri, tāpat kā pēc pagājušām vēlēšanām Vienotības tāda pat vēlme ir savu lētticīgo un/vai labticīgo vēlētāju lielas daļas (lielas daļas, jo viņu vēlētāju vidū netrūkst arī tādu, kas grib redzēt SC koalīcijā) brutāla piekāšana. Ja iepriekš Vienotība, bet tagad ZRP būtu jau pirmsvēlēšanu kampaņas laikā godīgi stāstījuši par saviem plāniem un nodomiem sadarboties ar SC, tad iegūto balsu skaits viņiem būtu pavisam cits. Ja uz koalīcijas veidošanu lūkojas no godprātības un valsts ilgtermiņa un īstermiņa interesēm, SC ņemšana koalīcijā ir pilnīgi garām, par šo jautājumu pat nekādas diskusijas nav nepieciešamas. Vienīgi ar savtīgām interesēm, kas atšķiras no valsts interesēm vai absolūtu muļķību un naivumu var izskaidrot vēlmi ņemt SC koalīcijā.

+11
-1
Atbildēt

1

    austrisv > kristaps_drone 30.09.2011. 09.36

    Piekrītu, Tipiņ, jo vajag tik ar pusaci paskatīties, kādus amatus valdibā vēlas ieņemt SC un kļūst pilnīgi skaidrs, ka viņus interesē ministrijas, kurās ir liela nauda, lieli uzņēmumi un daudz padomes un valdes! Piemēram, Zemkopības ministrija!!! Dīvaini vai ne! ja paskatās dziļāk, tad redzam ka ZM ir milzu naudas un bagātie LVM , kuriem pieder nu jau arī LF akcijas, kuras pa kluso var pārdot tai pašai krievu miljardieru grupai, kura ložņā ap LF! Lur tad bagātie LVM???? Cik var sponsorēt arī savējos, kā to darīja šie dīvāna zemnieki!
    Tālāk par SM nemaz nerunājot: re, kā savējie flikieši nogaida, kad SC tiks pie varas SM un tad tik slēgs līgumus. tas pats Reģionālā un Vides ministrijā, jo Rīgai tak vajag naudu, jo Ušakovs tak vadāja pendžus un vajag tak Ziemeļu pārvadam naudu kādus iesākumā 100 miljonus.
    Vai tad nav redzams, ka SC nebut netīko pēc Labklājības ministrijas un pensiju lietām, kā tam vajadzētu būt, jo solīja tak viņi, bet, lai meklē citi! Nelieši un vairāk nekas!!!

    +10
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu