ZRP un “Vienotība” pagaidām neveido koalīcijas kodolu • IR.lv

ZRP un “Vienotība” pagaidām neveido koalīcijas kodolu

61
ZRP un "Vienotības" pirmās sarunas. Foto: Edijs Palens, LETA
Indra Sprance

Partijas vispirms vēlas tikties ar citiem jaunajā Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem

“Zatlera Reformu partija” (ZRP) un “Vienotība”, svētdien tiekoties un pārrunājot nākamās koalīcijas veidošanas pamatprincipus, vienojās par kopēju viedokli virknē ekonomikas un tiesiskuma jautājumu, taču pēc sarunām šīs partijas nepaziņoja, ka varētu veidot nākamās valdības kodolu – gan ZRP, gan “Vienotība” vispirms vēloties tikties ar pārējām Saeimā ievēlētajām partijām.

ZRP priekšsēdētājs Valdis Zatlers žurnālistus pēc tikšanās informēja, ka abām partijām ir vienots viedoklis jautājumā par starptautiskā aizdevuma programmas pabeigšanu, budžeta deficīta rāmjiem nākamajam gadam un eiro ieviešanu 2014.gadā. Savukārt “Vienotības” promjera amata kandidāts Valdis Dombrovskis uzsvēra, ka vienošanās ir arī par tiesiskuma jautājumu risināšanu, cita starpā sekmējot sākumdeklarēšanās ieviešanu, legālās prezumpcijas principa ieviešanu attiecībā uz finanšu pārkāpumiem, panākt patieso īpašnieku atklāšanu masu medijos, ieviest atklātus balsojumus par amatpersonu apstiprināšanu Saeimā un citos.

Tomēr uz Ir.lv jautājumu, vai partijas varētu veidot nākamās koalīcijas kodolu, politiķi atbildēja izvairīgi. Dombrovskis uzsvēra, ka “Vienotība” redz ZRP kā “ideoloģiski tuvāko partneri”, bet bloks šobrīd netiekot veidots, jo “tas ir tālākais koalīcijas veidošanas taktikas jautājums”. Savukārt Zatlers uzsvēra, ka ZRP mērķis “ir izveidot stabilu valdību, kura ir pēc būtības vienota, ar vienotu mērķi un programmu, kā arī rīcības plānu visiem trīs gadiem.” Cik balsu šādai valdības stabilitātei būtu nepieciešams, Zatlers neatklāja, bet ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs uzsvēra, ka šobrīd iespējamās valdības koalīcijas kombinācijas ir vairākas, tāpēc esot nepieciešams vispirms ar visiem politiskajiem spēkiem, izņemot ZZS, pārrunāt to, cik lielā merā sakrīt partiju programmas.

ZRP sarunvedēji bija partijas priekšsēdis Zatlers, premjera amata kandidāts Sprūdžs, sarunās arī piedalījās valdes locekles Sandra Sondore – Kukule un  Zanda Kalniņa-Lukaševica, savukārt “Vienotību” pārstāvēja Dombrovskis, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs, kurš, iespējams, nav ievēlēts jaunajā Saeimā,  un deputāts Kārlis Šadurskis.Viņš vēlēšanās nestartēja, bet sarunās piedalījās Ģirta Valda Kristovska vietā. Provizoriskie rezultāti liecina, ka arī Kristovskis nav ievēlēts jaunajā Saeimā.

“Vienotības” sarunas ar Nacionālo apvienību notika pēc tam, kad “Vienotība” bija tikusies ar ZRP. Arī šo sarunu laikā “Vienotība” un VL-TB/LNNK atradušas “tuvus saskarsmes punktus” ekonomikas un tiesikuma jautājumos, NA papildu “Vienotības” piedāvātajiem darba kārtības jautājumiem rosinājusi pievienot jautājumu, kas paredz risināt tautiešu atgriešanās Latvijā problēmas. Lai arī politiķi atzina, ka “ir nianses”, kurās domas nesakrīt, tomēr gan Dombrovskis, gan VL-TB/LNNK premjera amata kandidāts Gaidis Bērziņš uzsvēra, ka daudz jautājumos uzskati ir līdzīgi.

Bērziņš arī atklāja, ka VL-TB/LNNK, esot nākamajā koalīcijā, labprāt nodarbotos ar demogrāfijas jautājumu risināšanu, kā arī uzturētu virkni nacionālo jautājumu, tajā skaitā NA vēlas panākt, lai valsts valodas loma Latvijā tiktu stiprināta. Šī mērķa sasniegšanai būtu jāstiprina gan Valsts valodas centrs, gan jārisina virkne izglītības sistēmas jautājumu,  uzskata NA biedri. Tāpat sarunas laikā VL-TB/LNNK biedri “Vienotībai” pauduši satraukumu par ZRP programmā pausto apņemšanos veicināt naturalizācijas tempus Latvijā. “Mums šāda situācija absolūti neapmierina, “ sacīja Bērziņš.

“Vienotības”  priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, vaicāta, vai atbalsta NA iniciatīvas nacionālajos jautājumos, atbildēja, ka “”Vienotībai” ir ļoti svarīgs šis nacionālais jautājums, nacionālas valsts stiprināšana un mūsu vēsturisko vērtību, tai skaitā valodas , saglabāšana un stiprināšana. Tas ir arī tas, par ko mēs vienojāmies, bet mums ir diskusijas par ceļiem un veidiem, kā tas jāpanāk.” Par šiem jautājumiem gan abas partijas runāšot kādā atsevišķā tikšanās reizē. “Vienotības” pārstāvji arī svētdien žurnālistiem apliecināja, ka šogad, atšķirībā no tā, kā notika pērn, “Vienotība” savās izvēlēs būšot vienotāka. “Pa šo gadu mums tomēr ir izdevies izveidot vienu partiju un arī šīs lēmumu pieņemšanas procedūras precizēt, kā rezultātā no tādām situācijām, ka viena partija var paziņot, ka tai ir veto tiesības pret kādu citu, šādas situācijas vairs atkārtoties nevarēs, “ pauda Dombrovskis.

 

Komentāri (61)

Kinskis 18.09.2011. 18.51

Varbūt tas ir smalks teātris, lai nedotu iemeslu SC apgalvot, ka “latvieši apvienojas un diskriminē krievus”. Bet SC valdībā tāpat nebūs, kaut arī sākumā par tādu iespēju tiks it kā nopietni runāts. Latviskās partijas diez vai sadarbosies ar viņiem kā līdzvērtīgiem partneriem, jo tas saistīts ar risku nokomplektēt darboties nespējīgu MK un noteikti atbaidīs vēlētājus nākotnē. Var jau būt, ka kāds (piemēram, ZRP) noriskē. Visticamāk, pieklājības pēc SC tiks piedāvāti kādi ministru amati (labklājība, veselība, kultūra), bet SC ir pārāk ambiciozi un reizē arī slinki, lai strādātu šādās smagās ministrijās. Turklāt vēl būtu jāpārdala Rīgas dome ar V. Tāpēc SC visdrīzāk uzmetīs lūpu un atsēdēsies opozīcijā kopā ar ZZS. Tad arī būs valdība ZRP+V+NA. Opozīcija ar 45 vietām nav nemaz tik bezcerīga, jo naudas un mediju vara SC un ZZS ir pietiekami spēcīga, lai visādos veidos diskreditētu valdību un ietekmētu Saeimas balsojumus.

+11
0
Atbildēt

7

    Liene > Kinskis 18.09.2011. 19.02

    Bet latvieši tik tiešām piekopj pret krieviem vērsto diskriminācijas politiku, lūk, arī ANO valstu rekomendācija uzstāj pret to diskrimināciju, pie tam ne tikai Krievija, bet arī Kanāda un Norvēģija: http://www.diena.lv/latvija/zinas/latvija-apnemusies-izvertet-vairakas-ano-valstu-rekomendacijas-tostarp-par-nepilsoniem-un-seksualaja-13901497

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    Liene > Kinskis 18.09.2011. 19.34

    “Ebenemezers ko muldies , krievi visus latviskos uzvaardus izsviitrojuši no saviem sarakstiem”

    — 1) Neticu.

    2) Ja izsvītroja, tad tā arī būtu pretreakcija uz diskrimināciju.

    Tā ka tā vai šā jūs apstiprinājat manas domas.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Liene > Kinskis 18.09.2011. 21.14

    “Ebenemezers ko muldies , krievi visus latviskos uzvaardus izsviitrojuši no saviem sarakstiem 18.septembris 19:19”

    — Starp citu. TV3 tikko teica, ka SC spiskā ievēlēts arī Ivars Zariņš.

    Kāpēc viņu neizsvītroja?

    Droši vien tāpēc, ka krievi nav latviski domājošie. Latvieši krievu noteikti būtu izsvītrojuši. Kā tas ir noticis ar Ludmilu Sočņevu “Visu Latvijai” Rīgas sarakstā, kaut viņa gāja ar 3 numuru. Lūk, ko mēs saucam par parasto fašismu (vai nacismu, ja vēlaties).

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Liene > Kinskis 19.09.2011. 11.15

    “ombros Katram krievam ir iespēja izstāties no zvērisko slepkavu bandas 18.septembris 23:05”

    — Mēs to arī darām, kad nebalsojam par latviešu partijām, tās slavē nacismu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Kinskis 19.09.2011. 19.45

    to buen-a
    Ņē, tu nepārdzīvosi parašu pat divus mēnešus. Šī desmitgade tev ir pēdējā,

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Kinskis 18.09.2011. 23.05

    to buen-a
    “Bet latvieši tik tiešām piekopj pret krieviem vērsto diskriminācijas politiku”

    Ko nozīmē pret krieviem vērsto?
    Katram krievam ir iespēja izstāties no zvērisko slepkavu bandas, atteikties no Bizantijas sātanisma ideoloģijas, integrēties civilizētā sabiedrībā un baudīt visus civilizācijas labumus. Cūkas nekāps ar visām četrām uz cilvēku galda, nesapņo.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > Kinskis 18.09.2011. 19.19

    ko muldies , krievi visus latviskos uzvaardus izsviitrojuši no saviem sarakstiem , ieliek speciaali lai ķertu kaadu latvisku balsi , vot tev diskriminaacija, šitos lembuskoņa pakalpiņus nedriikst ‘ņemt valdiibaa.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 18.09.2011. 16.37

Skaidrs, ka Valži aprunāsies ar SC un NA un tad jau redzēs, kuri ir gatavi vairāk piekāpties. Situācija ir noteikti labāka kā 2010.gadā, jo SC un NA būs jārēķinās ar divām partijām nevis vienu, kura pat iekšēji bija pretrunu pilna. V tagad ar ZRP ir jāuztur viens viedoklis. Es patiešām ceru, ka NA spēs konstruktīvi pieiet procesam tagad, jo ar divkosīgajām Maskavas žurkām būs ļoti grūti pēc tam!

+12
-3
Atbildēt

0

guncho 18.09.2011. 16.54

Es tikai ceru, ka kaut kādu iemeslu dēļ ZRP nesadomās veidot valdību divatā ar SC. Tad gan būs s…
Njā… Vissarežģītākajā situācijā ir “Vienotība”. Manuprāt, ir ļoti iespējama tās deputātu šķelšanās, it īpaši – ja valdība tiks veidota ar SC.

+11
-2
Atbildēt

3

    guncho > guncho 19.09.2011. 09.07

    Olga Rajecka par ZRP iespējamo sadarbību ar SC.
    Interesanti paklausīties un palasīt:
    http://www.diena.lv/diena-tv/politika/olga-rajecka-soka-ja-zatlers-sadarbosies-ar-saskanas-centru-13904200

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > guncho 18.09.2011. 17.18

    Valdība ar SC ir jebkuras ”latviskās” partijas kapu zvans, Vienotība to ļoti labi saprot un nevēlās nakamajās vēlēšanās būt Lemberga labākajā vai Šlesera sliktākajā gadījumā vietā ! ZRP laikam ir tik jauni, ka to nesaprot..bet dabas pamatlikumi attiecās uz visiem arī viņiem. Man tomēr ir nelabas aizdomas, ka šī pagaidu nenoteiktība ir no ZRP puses ar vēlmi nodrošināt koalīciju ar SC….

    +13
    -2
    Atbildēt

    0

    mārtiņš meiers_ > guncho 18.09.2011. 18.08

    Atliek tikai cerēt, ka Zatlers tiešām ir par Latviju bez “oligarhu” ietekmes politikā. Viņam, tomēr, vajadzētu atcerēties, ka tieši SC bija viens no “vaininiekiem” buldozera garāžas neatvēršanas lietā. Bez tam, grūti iedomāties, kā gan varētu salāgot ZRP un SC ekonomiskās programmas. Un vēl arī, protams, jau minētais arguments, ka latvieši var nesaprast koķetēšanu ar SC. Mani, piemēram, tas jau dara tramīgu :(
    No otras puses, arī Vienotība veic kkādus nesaprotamus manevrus… :(
    Tak tautai, manuprāt, būtu daudz saprotamāks un pieņemamāks ZRP un V jau vēlēšanu naktī izteikts skaidri izteikts vēstījums: Latviešu partijas, izņemot hūtes grupējumu, strādās kopā un punkts! Atliktu tikai izkauties par krēsliem. Bet tagad gan ZRP gan V jau atkal sēj šaubas par saviem patiesajiem mērķiem.

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu