Uzlabot savu pilsētu • IR.lv

Uzlabot savu pilsētu

3
Pludmale Ķīpsalā. Pirms līcī pie Ķīpsalas izauga smilšu kalns, rīdzinieki šo vietu bija pieņēmuši lietošanā kā pludmali. Peldvieta pašā pilsētas centrā būtu bijusi daudz skaistāka dāvana Rīgai 810.dzimšanas dienā.

Nav šaubu, funkcionāla un skaista publiskā telpa maksā dārgi. Tomēr viss nav tik sarežģīti, kā mēs bieži iedomājamies 

Ikreiz, kad Rīgai aprit vēl viens gads, savai pilsētai pievēršam mazliet vairāk uzmanības nekā parasti – tā tiek izrotāta, un nozīmīgākās publiskās vietas pielāgotas svinēšanai. Svētku reizēs vieglāk salīdzināt – vai ikdienas kārtība ir draudzīga rīdziniekiem? 

Rīga var lepoties ar platām ielām, bagātīgu laukumu un parku izvēli, patīkama mēroga apbūvi un skaistu upi pašā vidū, tomēr publiskās telpas iekārtojums un pārvaldīšana daudzviet nav izdevusies veiksmīgi. Mēs sūdzamies par pārmērīgu autosatiksmi un veloceliņu trūkumu, mums nav kur apsēsties, un nozīmīgi lēmumi tiek pieņemti bez iedzīvotāju līdzdalības. 

Pilsētas publiskā telpa – ielas, laukumi, krastmalas un parki – kalpo ne tikai pārvietošanās un pulcēšanās vajadzībām. Tā ir teritorija, kur pilsētnieki pavada savu patiešām sabiedrisko dzīves daļu – to, kas ir ārpus mājām un darba, – atpūšas, iepērkas, satiekas, apskata un iepazīst cits citu. Ja publiskā telpa ir kvalitatīvi iekārtota un kopta, pilsēta ir lietošanai piemērotāka un drošāka, un tajā veidojas pilnvērtīga sabiedrība. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu