Politoloģe: Nepārsteidz, ka Zatlers nebūs premjera kandidāts • IR.lv

Politoloģe: Nepārsteidz, ka Zatlers nebūs premjera kandidāts

22
Iveta Kažoka. Foto: Ieva Čīka, LETA

Zatlera Reformu partijas pauze ar kandidātu sarakstiem, iespējams, sola pārsteigumus

Paša bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera nekandidēšana uz premjera amatu neesot pārsteigums, apgalvo politoloģe Iveta Kažoka. Ja partijā ir spēcīgāki cilvēki uz premjera amatu, tad tas ir loģiski, ka ZRP tos izvirza.

Kažoku drīzāk pārsteigusi Nacionālā apvienība, kas premjera amatam izvirzīja bijušo tieslietu ministru Gaidi Bērziņu, nevis Robertu Zīli. “Ir pārsteidzoši, ka tieši viņš ir izvirzīts, nevis Roberts Zīle,” Latvijas radio intervijā pirmdien teica Kažoka, “varbūt viņi apzinās, ka Zīle nebūs šā vai tā”.

Kā ziņots, Zatlera Reformu partija sestdien kongresā paziņoja, ka premjera amatam nominē jauno uzņēmēju Edmundu Sprūdžu.

Kažoka norāda, ka viņš, protams, ir intriga, jo sabiedrība nezina, kāds Sprūdžs ir kā politiķis. Tomēr Sprūdžs, pēc politoloģes vērtējuma, droši vien “ir ne sliktāks, ne labāks par citiem amata kandidātiem”.

Viņai intriģējošāks liekas ZRP vēlēšanu kandidātu saraksts, jo pēc sestdienas kongresa, kurā tā arī netika pavēstīti 11.Saeimas deputātu kandidāti, iestājusies nogaidoša pauze. “Iespējams, ka tur būs kādi pārsteigumi, ja ne, tad – jauni cilvēki Latvijas politikā,” teic Kažoka.

Savukārt Zatlera lēmumu nekļūt par savas partijas premjera amata kandidātu par “skandālu un šoku” sauc viņa politiskais konkurents un viens no Zatlera piesauktajiem oligarhiem Šlesera Reformu partijas LPP/LC līderis Ainārs Šlesers.

Paziņojumā medijiem Šlesers pauž, ka ar šo lēmumu ZRP veidotājs “liekulības latiņu pacēlis pilnīgi jaunā līmenī”.

 

Komentāri (22)

mary75 15.08.2011. 14.03

Tas tikai liecina, ka Zatlers ir pietiekami kritisks attiecībā pret savām iespējām, un tas ir pozitīvs signāls.
Un te ir zināma atšķirība no dažiem V politiķiem, kas vēlas ieņemt viņu spējām neatbilstošus amatus.

+19
-1
Atbildēt

3

    olilita37 > mary75 15.08.2011. 14.29

    taa vish i..,jaunais premjerkandidaats 900sekundees izklausiijaas sakariigs,galva ar straadaa,buus labi..
    bet kur tas Liepnieks njeemis ka Spruudzs kraasojot matus,izskatiijaas gana dabiigi blonds:)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Dzintars Kalniņš > mary75 15.08.2011. 14.09

    @dzeris49
    Tieši tā! Tā krēslu pārdalīšana, ko veica V pēc 10.Saeimas vēlēšanām, kad tika atrastas vietas Štokenbergam, Pabrika, Ēlertei, Kristovskim, nomainot ne sliktākus (gribētu pat teikt labākus) kandidātus kā Dālderis un Lieģis, bija pamats tam, ka vīlos viņos… nezinu, vai tas bija kārtējais “kompromiss” vai mugurkaula trūkums, bet es to uztvēru kā vēlētājiem (t.sk. man) doto solījumu par profesionāļiem nepildīšanu.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 15.08.2011. 14.49

    Liepnieks jau sen noskalojis sevi kanalizācijā.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

liene.dz 15.08.2011. 12.50

>>> Savukārt Zatlera lēmumu nekļūt par savas partijas premjera amata kandidātu par “skandālu un šoku” sauc viņa politiskais konkurents un viens no Zatlera piesauktajiem oligarhiem Šlesera Reformu partijas LPP/LC līderis Ainārs Šlesers.

Varu iedomāties Šlesera šoku. Ja pats raujies nokļūt pēc iespējas ietekmīgākā postenī, tad nudien ir šokējoši atklāt, ka citi tādi nav…

+16
-2
Atbildēt

2

    k403 > liene.dz 15.08.2011. 13.11

    Premjera darbs ir daudz atbildīgāks, grūtāks un stresaināks par parastu Saeimā pasēdēšanu. Zatleram ērtak ir pasēdēt maliņā…

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    putekliic > liene.dz 15.08.2011. 13.36

    Domāju, ka Zatlers apzinās savas spējas. Premjera amats tomēr ir vissmagākais un sarežģītākais. Pieņemu, ka viņš varētu cierēt uz Saeimas priekšsēdētāja vietu, kas viņam būtu visnotaļ piemērota un arī Saeimas priekšsēdētājs var iniciēt un virzīt daidzas reformas. Lai kā arī man derdzas Šlesers, šoreiz viņa vārdos ir zināms patiesības grauds. Vecajās demokrātijās tomēr tā ir pilnīga norma, ka partijas vadītājis ir vai nu premjera (monarhijās un parlamentārās iekārtās) vai valsts prezidenta amata kandidāts.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

Dzintars Kalniņš 15.08.2011. 13.00

No ZRP es domāju, ka būs vēl vairāk pārsteigumu. :) Kā teica Reinis Tukišs, ZRP apzināti dara lietas savādāk, nekā tas ir ierasts Latvijas politiskajā vidē. Manuprāt, tas ir labi, jo tam ir jābūt signālam sabiedrībai un citām partijām, ka ir laiks jauniem, profesionāliem, plašākai sabiedrībai nepazīstamiem cilvēkiem, kuri, izmantojot profesionālu ierēdņu atbalstu valsts institūcijās, var ieviest pavisam jaunu kultūru un virzienu politiskajā vidē un valsts pārvaldē. Tas ir iespējams un varam valsti pagriezt sabalansētas attīsbības virzienā!

Par Šleseru vien varu pārfrāzēt krievu teicienu – cirks ir aizbraucis, bet klauns palicis. ;)

+15
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu