Šovakar Dzintaru koncertzālē muzicēs Čaikovska konkursa laureāts • IR.lv

Šovakar Dzintaru koncertzālē muzicēs Čaikovska konkursa laureāts

38
Vijolnieks Sergejs Dogadins, publicitātes foto

Koncertā “Klasika” Dzintaros muzicēs šāgada Čaikovska konkursa laureāts vijolnieks Sergejs Dogadins

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO)  aicina klausītājus šovakar, 7. augustā plkst. 18.00 doties un Dzintaru koncertzāli, lai skaistā vasaras vakarā izbaudītu brīnišķīgu klasiskās mūzikas programmu. 

Par unikālu šo koncertu padarīs iespēja tajā dzirdēt šā gada Pētera Čaikovska starptautiskā izpildītāju konkursa laureātu – jauno un talantīgo vijolnieku no Pēterburgas Sergeju Dogadinu. Savukārt pie diriģenta pults – Latvijā labi pazīstamais un publikas iemīļotais zviedru diriģents Ūla Rudners. 

Koncerta programmu veido Ludviga van Bēthovena Trešā uvertīra Leonora, kas tiek uzskatīta par izcilāko un vērienīgāko no četrām operai Fidelio sarakstītajām uvertīrām, Žana Sibeliusa vienīgais koncertžanra darbs – virtuozais un mūzikas valodas ziņā oriģinālais Vijoļkoncerts, kā arī angļu komponista Edvarda Elgāra noslēpumainie portretējumi Variācijās Enigma

Kā rakstīts LNSO preses relīzē, 30. jūnijā, pēc divu nedēļu sīvas konkurences noslēdzās XIV starptautiskais Pētera Čaikovska izpildītāju konkurss, kurā par uzvarētājiem vijoles kategorijā tika atzīti – Sergejs Dogadins (krievija) un Itamars Zormans (izrēla), kuri dalīja 1. un 2. vietu. Uzreiz pēc konkursa uzvarētāju paziņošanas, trīs ievērojamas koncertaģentūras – Intermusica, Opus 3 Artists un Maskavas filharmonija uzsāka sarunas par laureātu koncertturneju organizēšanu ievērojamākajās Eiropas un pasaules koncertzālēs. Latvijas klausītājiem, pateicoties jau iepriekš noslēgtajam līgumam būs unikāla iespēja dzirdēt godalgoto konkursa laureātu jau šovakar Dzintaru koncertzālē. 

Starptautiskais Pētera Čaikovska izpildītāju konkurss pēdējo 50 gadu laikā ir kļuvis par vienu no lielākajiem, prestižākajiem un nozīmīgākajiem klasiskās mūzikas izpildītāju konkursiem pasaulē. Šogad konkursā piedalījās 122 jaunie mūziķi – 30 pianisti, 27 vijolnieki, 25 čellisti un 40 dziedoņi. Obligātos konkursa skaņdarbus īpaši šim notikumam bija sacerējuši Rodions Ščedrins, Džons Koriljano un Kšištofs Pendereckis. Savukār žūrijas darbā piedalījās tādi izcili māklinieki kā – Vladimirs Atlantovs, Vladimirs Aškenazi, Kšištofs Pendereckis, Renāta Skoto, Feručo Furlaneto, Anne Sofija Mutere, Jeļena Obrazcova un Anna Ņetrebko u.c.Pianistu konkursa žūrijas goda priekšsēdētājs bija Vens Klaiberns, bet vokālistu konkursa goda priekšsēdētājs – Plasido Domingo. Konkursa priekšsēdētājs ir izcilais krievu diriģents Valērijs Gergijevs. 

Vijolnieks Sergejs Dogadins dzimis 1988. gadā atzītu mūziķu ģimenē. Sešu gadu vecumā viņš sāka apgūt vijoļspēli slavenā profesora Ļeva Ivaščenko vadībā. Dogadins ir deviņu starptautisku konkursu uzvarētājs, tostarp viņš ieguvis Grand Prix, pirmo vietu un īpašo žūrijas balvu Andrea Poastačīni Starptautiskajā vijolnieku konkursā Fermo (Itālija, 2002) un pirmo vietu Nikolo Paganīni Starptautiskajā vijolnieku konkursā Maskavā (Krievija, 2005). 

 

 

 

 

Komentāri (38)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu