Pateicīgs uz mūžu • IR.lv

Pateicīgs uz mūžu

3
Mēra Nila Ušakova palīdze apgalvo, ka neatklās informāciju par lielākajiem ziedotājiem. Dažās dienās tika savākti Ls 173 420 un pēc tam vēl 40 tūkstoši.
Indra Sprance

Rīgas mēra ārstēšanos Berlīnē garantējis ar domi saistīts miljonārs, interešu konflikta risks nav novērsts 

Pateicoties paša rūdījumam, ģimenes atbalstam un Berlīnes klīnikas Charite mediķu profesionalitātei, Rīgas mērs un Saskaņas centra līderis Nils Ušakovs divus mēnešus pēc liktenīgā pusmaratona ir atgriezies darbā. Cīņa par dzīvību ir laimīgi uzvarēta. Tomēr – lai cik skarbi tas skanētu, maksa par to ir bijusi augsta. Kas Nila Ušakova vietā samaksāja lielo rēķinu, un kam galvaspilsētas augstākā amatpersona var būt pateicīga par dzīvības glābšanu? 

Ceturtdaļmiljons divās dienās
Kad Nila Ušakova ģimene nolēma, ka mēra ārstēšana pēc saļimšanas 22.maija maratonā ir jāturpina ārzemēs, viņa dzīvības cena no metaforas pārvērtās konkrētā finansiālā prasībā. Proti, nosacījums nonākšanai ārvalstu klīnikā bija nauda, kas turklāt jāiemaksā vai jāgarantē jau pirms uzņemšanas. Ušakova gadījumā tā bija ļoti liela summa, kam pilnā apmērā jānosedz visas pat tikai hipotētiski nepieciešamās medicīniskās manipulācijas, jo mēra diagnoze un stāvoklis bija smags. Skrējienā pārpūlētā organisma atūdeņošanās bija radījusi tik nopietnus iekšējo orgānu bojājumus, ar kādiem retais pacients izdzīvo – bija sākusies muskuļu sairšana (rabdomiolīze), kuras gaitā asinīs nonākušie toksīni «atslēdza» nieres un saindēja aknas. 

Stradiņa klīnikas reanimācijā ievietotā Ušakova tuvinieki un partijas biedri apzināja visas iespējas sniegt visaugstākā līmeņa medicīnisko palīdzību Austrijā vai Vācijā, un 24.maijā viņš tika pārvests uz Berlīnes klīniku Charite. Informācija, kas ir žurnāla Ir rīcībā, liecina, ka šī klīnika neuzņem pacientus, ja to ārstēšanai nav iemaksāts depozīts slimnīcas noteiktā apmērā. Prasītā naudas summa nebija «paceļama» ne ģimenei, ne partijai, kas jau tūlīt pēc nelaimes apņēmās palīdzēt savam līderim kā vien iespējams. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu