Cerību balsojums • IR.lv

Cerību balsojums

2
Foto — Rūta Kalmuka, F64
Nellija Ločmele

Gada laikā pēc nākamajām vēlēšanām jāpanāk saprātīgs dzīves uzlabojums, citādi var sekot nākamais referendums, brīdina Valsts prezidents Andris Bērziņš

Pēc Saeimas atlaišanas sācies nebijis posms Latvijas vēsturē – Valsts prezidentam vienīgajam ir tiesības sasaukt parlamenta sēdes un noteikt to darba kārtību līdz jaunās Saeimas sanākšanai. Andrim Bērziņam ir vairākas idejas, kā atvēsināt priekšvēlēšanu karsoni un likt politiķiem būt lietišķiem gan pirms, gan pēc vēlēšanām. 

Kā jums šķiet, kādu motīvu dēļ tauta atlaida Saeimu?
Tā ir vispārējās neapmierinātības izpausme. Ne tikai pret Saeimu, bet pret situācijas attīstību līdz šim. Tā var vērtēt to, ka tik plašs [vēlētāju] loks piedalījās. Tas tiešām ir pārsteidzoši labi, tas ir gandrīz neticami, ņemot vērā, kāds laiks bija ārā. Tas rada labas cerības, ka vēlēšanās aktivitāte varētu būt vēl lielāka. Tagad ir pienācis brīdis, kad izvēle jāizdara ļoti saprātīgi – apzināti izvēloties labāko. 

Bieži šādas lietas [kā Saeimas atlaišanu] nevar atkārtot, tas nerada stabilitāti. Situācija pasaulē ir tik nestabila! Vērtējot pašreizējo finanšu situāciju Eiropā, it sevišķi eirozonā, – tik draudoša tā sen nav bijusi. Mums nav laika gari gudrot, mums jāizvēlas labākie. Vajadzētu skatīties tieši uz profesionālākajiem, lai varētu lietas sakārtot un iet uz priekšu. Mēs pietiekami labi esam nogājuši pēdējos divus gadus, lai situāciju nostabilizētu, mēs izskatāmies ļoti stabili ES kontekstā, tagad jāmēģina to nostiprināt un saprast – ļoti daudz būs atkarīgs no pašiem, ja situācija [globāli] attīstīsies nelabvēlīgā virzienā. Aizņemties mēs vairāk nevaram, tas nebūtu saprātīgi. Laiks jau mums nav dots – paies trīs, četri mēneši, kad sanāks jaunā Saeima un sāks strādāt jaunā valdība. Tad pats būtiskākais būs tas, kas tagad ir atlikts – visi [budžeta] konsolidācijas jautājumi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Nākamais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu