Bezbailīgākie Latvijā - zemnieki, bailuļi dzīvo Rīgā • IR.lv

Bezbailīgākie Latvijā – zemnieki, bailuļi dzīvo Rīgā

28
Bailēm lielas acis? Foto: Lauris Vīksne, F64
Jāzeps Bikše

Latvijas iedzīvotāji visbiežāk baidās no čūskām, saslimšanas ar vēzi un augstuma

Visbezbailīgākie Latvijā ir zemnieki, pensionāri un gados vecāki cilvēki, arī vidzemnieki, liecina socioloģisko pētījumu centra SKDS pētījums par dažādām fobijām.

Savukārt bailīgākie dzīvo Rīgā – galvaspilsētā tādu ir 84%.

Šogad jūlijā SKDS veiktajā pētījumā noskaidrots, ka četriem no pieciem Latvijas iedzīvotājiem ir fobijas – iracionālas, paniskas, pastāvīgas un ikdienā traucējošas bailes.

“Pētījuma rezultāti liecina, ka Latvijā visbiežāk izplatītās fobijas ir bailes no čūskām (no tām baidās 41% iedzīvotāju), bailes saslimt ar vēzi (40%) un bailes no augstuma (39%),” teikts SKDS pētījumā.

Aptaujas rezultāti par bailēm saistībā ar savu dzīvību un veselību liecina, ka bez bailēm saslimt ar vēzi (40%) salīdzinoši plaši ir izplatītas arī bailes saslimt ar AIDS (24%), saslimt ar kādām citām slimībām (14%), bailes no sirdstriekas (17%), bailes pēkšņi nomirt (15%) un bailes novecot (11%).

Ne tik bieži Latvijas iedzīvotāji baidās no slimnīcām, šļircēm, mikrobiem un netīrumiem, kā arī no ārstiem.

No sociālajām fobijām visizteiktākās ir bailes no uzstāšanās – no tās baidās katrs ceturtais iedzīvotājs, un bailes no atraidījuma.

Savukārt bailes no nepareizas uzvedības sabiedrībā vīriešiem (14%) piemīt biežāk nekā sievietēm (10%).

„Visticamāk, daļa respondentu atzīmēto baiļu nav klasificējamas kā fobijas to klīniskajā izpratnē. Fobijas gadījumā bailēm būtiski jātraucē ikdienas dzīve un aktivitātes. Piemēram, par fobiju mēs varam runāt, ja cilvēks atsakās no spīdoša darba piedāvājuma, jo jaunajā darba vietā jālieto lifts vai arī cilvēks izvairās lidot ar lidmašīnām, pat ja tas ir izdevīgāk, ātrāk un ērtāk,” norāda psiholoģe Marija Ābeltiņa.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu