Prezidents Saeimas sēdes varētu sasaukt arī ārzemēs • IR.lv

Prezidents Saeimas sēdes varētu sasaukt arī ārzemēs

35
Andris Bērziņš. Foto: Kauris Vīksne, F64

Bērziņa prombūtnē prezidenta pienākumus pildīs Āboltiņa

Ja referendumā 10.Saeima tiks atlaista, Valsts prezidenta Andra Bērziņa prombūtnē prezidenta pienākumus pildīs Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa. Turklāt Bērziņš Saeimas sēdes nepieciešamības gadījumā varētu sasaukt, arī atrodoties ārvalstīs, ziņo BNS.

Prezidenta padomnieks Edgars Pastars skaidroja, ka atbilstoši Satversmei, ja prezidents atrodas ārpus valsts vai ir citādi aizkavēts pildīt savu amatu, viņa pienākumus pilda Saeimas priekšsēdētājs. Tas ir neatkarīgi no tā, vai Saeima referendumā tiek atlaista un tiek izsludinātas ārkārtas vēlēšanas.

Tomēr prezidenta pienākumu izpilde ir tehniska, jo Saeimas spīkers neveic visus prezidenta pienākumus, arī nevar atdot likumu otrreizējai caurlūkošanai.

Pastars neredz problēmas, kādēļ prezidents nevarētu sasaukt Saeimas sēdes, esot ārvalstu vizītē. “Latvijā ir bijuši gadījumi, kad prezidents, atrodoties ārvalstīs, izmanto veto tiesības vai izvirza Ministru prezidenta amata kandidātu. Tādēļ es neredzu problēmas, kādēļ prezidents nevarētu sasaukt Saeimas sēdi, būdams ārzemēs,” sacīja Pastars.

Ja referendumā 10.Saeima tiks atlaista, uz sēdēm varēs sanākt gan komisijas, gan Saeimas prezidijs, taču prezidijs nevarēs sasaukt Saeimas sēdes. Jau vēstīts, ka pēc eksprezidenta Valda Zatlera ierosinājuma 23.jūlijā notiks referendums par 10.Saeimas atlaišanu.

Ja parlaments tiks atlaists, 10.Saeima strādās līdz jaunā parlamenta sanākšanai. Iespējamais Saeimas ārkārtas vēlēšanu datums ir 17.septembris, un jaunajam parlamentam ir jāsanāk viena mēneša laikā.

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu