Es jau varu piecus neliešus nosist... • IR.lv

Es jau varu piecus neliešus nosist…

4
30 kilometrus no Ventspils attālais Elijas nams atrodas meža ielokā. Ceļazīme ar ivrita simboliem ir tik neuzkrītoša, ka nezinātājs nepamanīs. Bijušajā mežsarga mājas teritorijā slejas trīs savrupmājas — viena, kurā Juris Rubenis mīt ar sievu, otrā notiek kristīgās meditācijas lekcijas, prakse un atrodas daļa viesu dzīvojamo istabu, trešajā arī dzīvojamās istabas.
Anda Burve-Rozīte

Kristīgās meditācijas praktiķis Juris Rubenis intervijā stāsta par iekšējiem dziļumiem, individuālo atbildību, valsti un cilvēkmīlestību

Dziļi mežā Lūžņas ciemā, Kurzemes pusē, dzīvo Rīgas Torņakalna draudzes mācītājs Juris Rubenis ar sievu, šeit, Elijas namā, regulāri notiek kristīgās meditācijas lekcijas un praktiskās nodarbības. Ņemot kredītu, Rubenis lauku īpašumā izveidojis patīkamu, nelielu koka namu garīgajā praksē ieinteresētajiem – šeit ir mazītiņas istabiņas desmit lekciju dalībniekiem (viņi uzturas namā 3-5 dienas), plaša ēdamtelpa, kā arī meditāciju telpa. Visas mācību grupas līdz gada beigām jau aizpildītas.

Robežu pārkāpšanu Rubenis piemin intervijā, runājot par Valdi Zatleru. Taču mūsu saruna nav par politiku vai pārmaiņām tajā. Tā ir par robežu pārkāpšanu katram pašam sevī. Rubenis pats pirms vairākiem gadiem «pārkāpa robežas», pievēršoties kristīgajai meditācijai – iestājās meditācijas skolotāju programmā Šveices centrā Lasalle Kontemplationsschule via integralis. 2008.gadā mācītājs izdeva grāmatu Ievads kristīgajā meditācijā, vēlēdamies dalīties ar paša pieredzi. 

Intervijai nedēļu pirms referenduma par Saeimas atlaišanu Rubenis piekrita pēc nopietnām pārdomām. Sēžot Elijas nama ēdamtelpā, caur milzīgo logu var vērot puķu dobi – ap ziediem bez mitas vibrē baltie un krāsainie taurenīši. Kustīgi, nepastāvīgi kā cilvēka apziņa, saku Rubenim. Viņš – svarīgi, kāda ir tā apziņa. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu