TP biedrs tiesā apstrīd Zatlera rosināto Saeimas atlaišanu • IR.lv

TP biedrs tiesā apstrīd Zatlera rosināto Saeimas atlaišanu

70
Foto: Gatis Dieziņš, LETA
Indra Sprance

Tiesa lems, vai pieņemt izskatīšanai pieteikumu; CVK turpina darbu pie referenduma organizēšanas

Administratīvā rajona tiesa saņēmusi privātpersonas Voldemāra Burģa pieteikumu, kurā lūgts atcelt Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmumu rīkot referendumu par 10.Saeimas atlaišanu, jo šis lēmums pieņemts, pamatojoties uz Valsts prezidenta Valda Zatlera rīkojumu Nr.2, kas pēc iesniedzēja domām neatbilstot Satversmei un esot prettiesisks.

To Ir.lv apstiprināja Administratīvās rajona tiesas priekšsēdētājas palīdze Gundega Bukaņina un arī pats Voldemārs Burģis. Tiesas pārstāve norādīja, ka septiņu dienu laikā tiesa pieņems lēmumu par šī pieteikuma turpmāku virzību. Ja tiesa izlems par pieteikuma pieņemšanu un ierosinās administratīvo lietu, tad jautājums par CVK lēmuma darbības apturēšanu tiks izlemts mēneša laikā.

Burģis telefonsarunā Ir.lv atzina, ka sagatavojis pieteikumu, konsultējoties ar kādu administratīvo tiesību juristu, kura vārdu nevēlējās atklāt. Viņaprāt, ir pārkāptas viņa kā privātpersonas tiesības referendumā par 10.Saeimas atlaišanu ar savu balsojumu panākt tādu rezultātu, kas paredzēts Satversmē – ka negatīva balsojuma rezultātā tiek atlaists Valsts prezidents, jo viņa pilnvaras būs jau beigušās. “Man nav par ko balsot tautas nobalsošanā. Kā es varu piedalīties nobalsošanā, ja viens no rezultātiem nevar notikt? Tas grauj Satversmē noteikto kārtību un es kā pilsonis, kurš mīl šo valsti, negribu, lai Satversmi, kas ir mūsu svētums, min kājām,” teica Burģis. 

Pēc Burģa domām, tiesai attiecīgi jāatceļ arī CVK lēmums par referenduma organizēšanu, jo tas balstīts uz pretlikumīgo Zatlera rīkojumu. Viņaprāt, Zatlera rīkojums būtu jāatstāj bez virzības, jo neesot iespējams organizēt referendumu, kurā tautai dota iespēja izvēlēties kādu no abiem Satversmē noteiktajiem risinājumiem un nodrošināt to izpildi. Tāpat Burģis uzskata, ka pašreizējā situācijā varētu tikt apstrīdēta arī 11.Saeimas leģitimitāte, ja, “piemēram, [Aivars] Lembergs vēlēšanās iegūst 44% tautas atbalstu, kopā ar Nacionālo apvienību veido valdību” un kādam politiskajam spēkam pret to būtu iebildumi.

Burģis uzsvēra, ka vēršanaš tiesā ir viņa personiskā iniciatīva, kas nav pārrunāta ar Tautas partijas valdi vai tās biedriem. “Esmu Tautas partijas ierindas biedrs, bet personiski nepazīstu ne Šķēli, ne Lembergu,” sacīja Burģis.

CVK vadītājs Arnis Cimdars Ir.lv uzsvēra, ka CVK lēmums organizēt referendumu ir likumīgs, bet Burģa iesniegumu pēc būtības Cimdars nevēlējās komentēt. CVK vadītājs uzsvēra, – kamēr nav spēkā citi lēmumi, CVK rīkojas saskaņā ar spēkā esošo lēmumu – proti, pamatojoties uz Zatlera rīkojumu Nr.2, 23.jūlijā organizēt tautas nobalsošanu par 10.Saeimas atlaišanu.

Vienlaikus Cimdars atzina, ka kopumā “no tā mēs varam gūt lielāku skaidrību. Ir izteikušies politiķi, ir izteikušies pētnieki un juristi. Šobrīd šis cilvēks ir ierosinājis veidokli paust tiesai, dabūsim zināt arī tiesas viedokli.”

Savukārt Valsts prezidenta kancelejā ir.lv informēja, ka “Zatlera Rīkojuma Nr. 2 tiesiskums ir ticis plaši analizēts. Visi valstī atzītie konstitucionālo tiesību eksperti publiski ir atzinuši, ka rīkojums atbilst Satversmei.”

Pēc Valsts prezidenta rīkojuma pieņemšanas atzīti konstitucionālo tiesību speciālisti komentēja, ka Valda Zatlera lēmums atbilst Satversmei. Savukārt šaubas par šī lēmuma tiesiskumu jau agrāk publiski izteicis Andra Grūtupa birojā praktizējošais advokāts Viktors Tihonovs,kas zināms gan kā Aināra Šlesera pārstāvis, gan saistīts ar Aivara Lemberga interesēm.

Komentāri (70)

bebiekste 30.06.2011. 16.40

Satversmē nav minēts Zatlers, bet prezidents. Nu atlaidīs Bērziņu, ja kas. :D

+21
0
Atbildēt

4

    krisjanis_sondors > bebiekste 30.06.2011. 16.58

    Eksperti jau ir teikuši, ka Bērziņu neatlaidīs, jo viņam nav jāuzņemas atbildība par Zatlera lēmumu.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    krisjanis_sondors > bebiekste 01.07.2011. 00.52

    Atbildība jāuzņemas prezidentam, kurš ierosinājis Saeimas atlaišanu.
    To neizdomāju es, esmu lasījis ekspertu viedokļus par šo jautājumu, piemēram: http://www.politika.lv/blogi/index.php?id=62326

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > bebiekste 30.06.2011. 23.00

    Labs!

    Bet vispar- Burgim nav ko uztraukties. Satversme ieverota tiks abos gadijumos;
    1. ja nobalsos Par, tad Saeima atlaista.
    2. ja nobalsos Pret, prezidents nav ievelets….
    he , he!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    bebiekste > bebiekste 30.06.2011. 19.33

    Pēc Satversmes atbildība jāuzņemas prezidentam. Ja tājā bŗīdī būs Bērziņš, tad lai atbild.
    PS. Es, protams, rakstu ar ironiju, bet tas ir Burģa iesnieguma garā. Prezidents ir un, lai izpildītu Satversmes nosacījumus viņu arī atlaižam. Viss čikiniekā.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 30.06.2011. 16.28

Hehe, brīnos, ka ne Šlesera advokāts, bet agonējošās TP pajoliņš!

+9
0
Atbildēt

0

Diâna Antipova 30.06.2011. 19.48

prezidents nav patriecis Saeimu. Ja mēs to gribēsim, mēs gan izdarīsim.

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu