Zviedrijā E.coli infekcijas dēļ no veikaliem izņemti dīgsti • IR.lv

Zviedrijā E.coli infekcijas dēļ no veikaliem izņemti dīgsti

18
Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Saslimis kāds vīrietis, kurš ārpus Zviedrijas nekad nav bijis

Zviedrijā pārtikas tirgotāji trešdien steidz no tirdzniecības izņemt dīgstus, reaģējot uz ziņām, ka valstī atklāts pirmais inficēšanās gadījums ar dzīvībai bīstamo enterohemorāģiskā E.coli (EHEC) baktēriju, kurā pacientam nav bijusi saistība ar Vāciju, vēsta aģentūra LETA.

Zviedrijas veselības aizsardzības institūcijas otrdien apstiprināja, ka bīstamā baktērija atklāta pacientam, kurš nav bijis Vācijā un kuram nav bijis saskarsmes ar kādu, kurš sasirdzis pēc atgriešanās no Vācijas. Saslimušais vīrietis nekad savā mūžā nav bijis ārpus Zviedrijas.

Līdz šim Zviedrijā bija konstatēti 53 inficēšanās gadījumi ar EHEC un visos bijusi tieša saistība ar Vāciju.

Vēl pirms jaunā gadījuma apstiprināšanas Zviedrijas Nacionālā pārtikas pārvalde ieteica atturēties no svaigu dīgstu lietošanas uzturā. Lai gan šāds ieteikums izplatīts jau pirms neparastā inficēšanās gadījuma apstiprināšanas, tieši tagad tirgotāji aktīvi steidz izņemt dīgstus no tirdzniecības.

“Pēc Pārtikas pārvaldes ieteikumiem nelietot uzturā svaigus dīgstus mēs esam atsaukuši visu, kas bija mūsu piedāvājumā. Mēs ļoti rūpīgi sekojam līdzi situācijas attīstībai,” Zviedrijas Radio apliecināja pārtikas tirdzniecības ķēdes “Ica” pārstāvis. Arī citi veikalu tīkli izņēmuši dīgstus no tirdzniecības.

Atbildīgie dienesti gan vēl nav apstiprinājuši, ka infekcijas avots būtu meklējams Zviedrijā, pat ja inficētajam nav bijusi nekāda saistība ar ārvalstīm. “Viņš varētu būt nonācis saskarē ar kādu netieši, pats to neapzinoties, jo infekcija var izplatīties arī no cilvēka uz cilvēku,” skaidro Zviedrijas Infekciju slimību apkarošanas centra pārstāve Kārina Tegmarka.

Varasiestādes cer, ka tomēr izdosies pierādīt, ka infekcijas avots bijis ārvalstīs, nevis Zviedrijā. “Pretējā gadījumā gaidāmi jauni inficēšanās gadījumu,” brīdina Tegmarka. Zviedrijas veselības un sociālo lietu ministrs Jērans Heglunds gan uzsver, ka valsts veselības dienesti ir gatavi visiem scenārijiem.

Cilvēku skaits, kas zaudējis dzīvību EHEC baktērijas izraisīto veselības komplikāciju dēļ, sasniedzis jau 48. Atskaitot vienu gadījumu Zviedrijā, kad saslimusi kāda no Vācijas nesen atgriezusies sieviete, visi pārējie kopš maija vidus reģistrētie nāves gadījumi bijuši Vācijā.

Komentāri (18)

raimonds_bossltd 29.06.2011. 12.24

Ne tikai dīksti.
Visi pusfabrikāti, visi salātiņi(īpaši tie, kuru zirnīšus un desas gabaliņus pārmazgāja Maximā), var kļūt E.coli infekcijas avoti. Jāēd ir svaigi sagatavota barība, vai arī saldēta vai konservēta. Arī dzeramais ūdens, varēs izraisīt saslimšanu, īpaši jau nu tropiskā klimatā, kur netiek ievērota higiēna, kā Indijā, kur Gangā, kur šudras mazgājas, veic defekāciju un dzer vienlaikus. Domāju, E.coli ir Dieva atbilde uz cilvēces nespēju vai nevēlēšanos pašai regulēt pieaugošo parazītu populāciju un viņš ir nolēmis planētu nedaudz dezinficēt. Tas, ka tā atklājās Vācijā ir tikai Eiropas augstā medicīnas līmeņa nopelns, bet citur tā arī jau uzsākusi savu gājienu.

+3
-1
Atbildēt

0

juhans 29.06.2011. 20.14

Pašā infekcijas sākumā vācu presē pavīdēja 3 faktori, kas esot bijuši saistīti ar vietu, kur novērotas bīstamās baktērijas:
– dīgstu diedzēšana,
– organiskās lauksaimniecības uzņēmums,
– platības zem plēves seguma (vājināts dabīgā UV starojuma sterilizējošais iespaids).
Vēlāk gan apstiprinājums un vispār jebkādas ziņas par to, kā varētu būt radušies šādi mutanti, nav manītas. Tā kā tā laikam būs bijusi un palikusi tikai hipotēze bez apstiprinājuma. Vismaz pagaidām.

0
0
Atbildēt

0

vupats 29.06.2011. 14.57

Ombros,
iedzer baldrijāņus. Tas palīdz nomierināties. Take it easy! Un, galvenais, pirms gatavošanas nomazgā produktus un rokas, bet pirms ēšanas, rokas. Un tad jau būs labi.
Tad i Ganga liks Tevi mierā, i Dievs varbūt pievērsīsies kaut kam svarīgākam.

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu