Ielās un uz jumtiem • IR.lv

Ielās un uz jumtiem

4
Galleria Riga jumta terase — no mašīnām, velo un citas satiksmes brīva publiskā telpa ar 360 grādu panorāmas skatu un 600 sēdvietām. Labs piemērs, kā komercprojekts var dot labumu pilsētai. Foto — Nora Krevņeva, F64

Mans sapnis gan rītā, gan vakarā ir brokastis, pusdienas un vakariņas ēst zem klajas debess

Nav jābrauc uz laukiem, lai pabūtu svaigā gaisā, jo tīri labi izvēdināties var tepat Rīgā, kur trolejbuss dažreiz izbrauc taisni caur galvu un ceļš uz darbu vai mājām ir izdzīvošanas skola ar antropoloģiska pētījuma elementiem starp komisku ielu modi, velokultūras apsēstiem riteņbraucējiem, trakiem autosportistiem un lēnām tūristu grupām. Mans sapnis gan rītā, gan vakarā – kaut laiks būtu tieši tik labs, lai brokastis, pusdienas un vakariņas es varētu ēst zem klajas debess. Darbs man ir mobils, to var nēsāt līdzi somā, tāpēc vienā vietā mēdzu aizkavēties ilgāk par standarta stundu, savācot labu labo iespaidu kolekciju par vietām, kur Rīgā pavadīt laiku uz ielas, jumta vai pagalmos. 

Izlikt galdiņu tieši uz ielas vairs nav mulsums, bet stils, jo neveiklās koka terases bieži ir iedomāta nevis praktiska vajadzība, turklāt galdiņi uz pelēkā asfalta veido burvīgu tranzīta zonu starp vietu, uz kuru esi aizgājis, un pilsētu. Tieši šā iemesla dēļ man vismīļākā vieta ir Cadets de Gascogne franču maiznīca Ģertrūdes ielā, kur vienā brokastu rituālā piedalās gan nomūrējušies celtnieki, gan Apple produktus glaudoši hipsteri. Vietējā un starptautiskā prese, sviestaini kruasāni, tēja, kafija, bezvadu internets un apbrīnojami punktuāla saimnieka klātbūtne visās maiznīcās vienlaikus, kas nozīmē, ka līdzīgu atmosfēru nodrošina arī filiāle Jēkaba kazarmās un Berga bazārā. Šī ir vieta, kur viegli aizsēdēties gan savā kompānijā, gan izklaidējot bērnus ar bulciņām un kakao, gan vienatnē šķirstot Paris Match un biznesa avīzes pielikumu How To Spend It. Šī ir vieta, kur Karla Bruni Sarkozī grūtnieču kleitā šķiet sēžam blakus, bet Baume&Mercier ir pulkstenis, ko nēsā tavs opis, taču, labi izkombinējot, tēja kopā ar maizīti maksā mazāk par latu. 

Daudzu rīdzinieku ikdienas maršruts reti pārsniedz regulāri plānotās iekšpilsētas aiz bulvāru loka kvartālus, tāpēc nav brīnums, ka uz platajām ietvēm sarodas arvien vairāk omulīgu galdiņu. Tādai pagalma klasikai kā Teātra bāra restorāna terase Lāčplēša ielā šovasar pievienojusies sēdēšana uz ielas pie Teātra bāra, un nu pāris gadus al fresco ēdināšanu un atspirdzinājumus piedāvā arī restorānu klasika Osīriss. Lai cik aizdomīgi skaļi izvietota divu dzīvu ielu krustojumā būtu šī vieta, tumši pelēkā restorāna terase ir urbāni ekstrēms piedzīvojums – mazliet vējains, mazliet putekļains, taču patiess un rīdziniecisks ar komfortabli pazīstamu servisu, tikpat stabilu ēdienkarti un pilsētnieku vērošanu. Līdzīgu laiski pētniecisku situāciju piedāvā arī netālu esošā bufete Istaba Barona ielā, Kūkotava Tērbatas ielā, kurā var dabūt ne tikai ogļhidrātus, bet arī lapu salātus un sulu, kā arī sievišķīgā Bonēra Blaumaņa ielā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu