Vācijas karš • IR.lv

Vācijas karš

5
«Man un vīram viss kārtībā,» saka medmāsa Stefānija Luka no Hamburgas, taču viņas abi dēli 22.maijā nonāca slimnīcā. 14 gadus vecais Maksimiliāns jau ir izrakstīts, bet 12 gadus vecajam Johanam aizvien ir nepieciešama nieru attīrīšana. «Mēs mājās diezgan daudz ēdam svaigus dārzeņus. Nezinu, kā būs turpmāk.» Foto — AFP/LETA

E.coli baktērijas uzliesmojums ir pārsteidzis ārstus – vispirms viņi centās novērst pacientu nieru traucējumus, bet drīz viena atklājās, ka baktērija ir krietni ļaunāka, jo kaitē arī nervu sistēmai

Viena no pacientēm Eilbeka slimnīcā Hamburgā atstāsta ārstiem, ka vispirms viņai sākās caureja, tad pazuda spēks un apetīte – vairs negribējās ēst un tikai ar lielu piepūli varēja aiziet līdz tualetei. Kad caurejā parādījās asinis, viņu pārņēmusi panika. To atceroties, viņa sāk šņukstēt. 

Pateicoties vairākām dialīzes procedūrām, šai sievietei visticamāk izdosies uzvarēt hemolītiski urēmisko sindromu HUS, kas ir akūta nieru mazspēja, ko izraisījusi E.coli baktērija. Šīs baktērijas mutācijas uzliesmojums, kas sākās Vācijā, līdz šim inficējis vismaz 3200, ko kuriem gandrīz ceturtajai daļai jeb vairāk nekā 700 sākās nieru mazspēja, bet vairāk nekā 35 jau miruši. 

Pēdējās nedēļas laikā straujš jaunu saslimšanas gadījumu skaita pieaugums ir apstājies, taču infekcijas uzliesmojums ir radījis ārstiem daudzus neatbildētus jautājumus par jauno epidēmiju. Nefrologs jeb nieru ārsts Rolfs Štāls no Hamburgas universitātes klīnikas atzīst: «Šoreiz mēs esam saskārušies ar pilnīgi jaunu slimības paveidu, par kuru daudz jautājumu ir arī nervu ārstiem.» Vēl nekad agrāk nav pieredzēts tik agresīvs baktērijas paveids. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu