Lepni rakstām «Roku darbs» • IR.lv

Lepni rakstām «Roku darbs»

4
Saldus pārtikas kombināta vadītāja Līga Grīsle ar skolēniem no Ventspils Centra pamatskolas, kas ieradušies ekskursijā. Foto — Nora Krevņeva, F64
Ieva Puķe

Saldus pārtikas kombināts, ražojot latvisko klasiku – gotiņkonfektes – un dažādus citus našķus,  50.jubilejas gadā sasniedzis miljonu latu apgrozījumu 

Dāmas Saldus konfekšu Gotiņa cehā veido savdabīgu musturu. Uz katrām trim konfekšu tinējām ir viena griezēja. Tā milzīgā ātrumā virs koka dēļa zibina nazi, sašķērējot piena masas strēmeles 16-18 gramu piciņās. Ne mirkli neapstājoties, viņa izkliedē saldos gabaliņus pie tinēju rokām. Konfekšu papīrs, sviestpapīra «odere», viens stūris, otrs stūris – dāmas virtuozi izveido mums katram no bērnības pazīstamu siluetu. 

No puspieciem rītā
Arī Sadus klasisko gotiņu iesaiņojuma dizains ir lakonisks, kā no 60.-70.gadiem: brūnganas govis uz dzeltena fona. Patiešām, konfekšu papīri, kuros mūsu viesošanās rītā tiek tītas gotiņas, zīmēti SIA Saldus pārtikas kombināta pirmsākumos, pirms 51 gada. Izcelts dienasgaismā uz uzņēmuma pagājušā gada apaļo jubileju, attēls papildināts ar elementiem, kas padomju laikos, visticamāk, tiktu cenzēti. Konfekšu galos salocītajos trīsstūros tagad zib Lielvārdes jostas ornamenti. 

No pirmskara gadiem, kad gotiņas ražoja Ķuzes saldumu fabrikā un Latvijas Piensaimnieku apvienības fabriciņās, to iesaiņojuma apdrukas izlaistas dažādās variācijās. Receptūras pamats gan palicis nemainīgs. «Kvalitatīvs, svaigs piens,» saka Saldus pārtikas kombināta vadītāja Līga Grīsle. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu