Zatlers sola Saeimā iesniegt "Manabalss" ieceri par ārzonām • IR.lv

Zatlers sola Saeimā iesniegt “Manabalss” ieceri par ārzonām

63
Foto: Edijs Pālens, LETA

Ja iniciatīvu atbalstīs vismaz 10 000 cilvēku, prezidents ceturtdien to sniegs parlamentā

Valsts prezidenta Valda Zatlera tvitera kontā otrdien paziņots, ka viņš 16.jūnijā iesniegs izskatīšanai Saeimā interneta vietnē “Manabalss.lv” publicēto iniciatīvu, kas paredz atklāt ārzonu kompāniju patiesos labuma guvējus, ja šo projektu būs internetā parakstījuši vismaz 10 tūkstoši cilvēku.

Valsts prezidenta kontā teikts: “VP: Ja @ManaBalss būs 10 000 parakstu par ofšoru patiesā labuma guvēju atklāšanu, tad 16.06. šo iniciatīvu iesniegšu Saeimā”.

„Manabalss.lv” ir petīciju portāls, ko pagājušajā nedēļā „Oligarhu kapusvētku” laikā atklāja vairāki aktīvisti. Vietnes mērķis ir ļaut cilvēkiem pieteikt un atbalstīt likumdošanas iniciatīvas, parakstot tās elektroniskā formātā – izmantojot internetbanku autorizāciju, kas garantē, ka parakstītāji ir reālas personas.

Šobrīd vietnē pieejamas divas iniciatīvas. Viena no tām paredz atvieglot tiesībsargiem iespēju atklāt negodīgas ārzonu shēmas, liekot legalizēt patiesā labuma guvējus uzņēmumos, kam vismaz 25% īpašnieku paslēpušies ārzonu pastkastīšu firmās.

Otra iniciatīva paredz grozīt Saeimas Kārtības rulli, lai elektroniski parakstītās iniciatīvas varētu oficiāli iesniegt Saeimā un deputātiem būtu pienākums tās izskatīt – noraidīt vai nodot tālākai pilnveidošanai parlamenta komisijās.

Katrai iniciatīvai šobrīd ir vairāk nekā 3000 parakstītāju.

Platformu “Manabalss.lv” veido “Sabiedrības līdzdalības fonds”, ko dibinājuši Kristofs Blaus un Jānis Erts 2010.gada augustā. Projekta veidotāji un domubiedri ir Ilmārs Poikāns, Nellija Ločmele, Agita Pusvilka, Viesturs Dūle, Aivars Čivželis, Kārlis Gedrovics un daudzi citi.

Jau vēstīts, ka Dūle un Erts bija akcijas “Oligarhu kapusvētki” idejas autori un vieni no tās organizatoriem.

Komentāri (63)

austrisv 14.06.2011. 15.42

Kāpēc gan tauta, kurai it kā pieder vara mūsu valstī, nedrīkst rosināt jaunas likumu iniciatīvas. manuprāt, tikai tā var būt demokrātiska vara Latvijā un vara piederēt tautai nevis oligarhu partijām, kā tas ir pašreiz.

+19
0
Atbildēt

0

mxblack 14.06.2011. 16.14

Tas ir jādara noteikti, būtu muļķīgi ja nesavāktos vajadzīgie paraksti. Diemžēl man ar manabalss portālu divas reizes iznāca ķibeles, kad ieejot ir divas reizes jāievada mani bankas dati un kodi, jo uzreiz tas neatveras, bet uzkaras, kad gribu ko tajā parakstīt. Es ceru ka portāla administrācija noskaidros šo problēmu un to novērsīs. Es viņiem ieteicu ka varbūt varētu izmantot to jauno e-parakstu, kuru te piedāvāja par mazu samaksu. Tad varētu izbēgt no pastāvīgas bankas datu lietošanas portālā, kas var būt ļoti bīstami jebkuram. Bet šis portāls mums ir ļoti vajadzīgs un to ir jāatbalsta, jāpilnveido un arī aktīvi jālieto, lai tukša komentu ražošana pārvērstos par reālu darbību.

+12
-1
Atbildēt

7

    mxblack > mxblack 14.06.2011. 18.45

    Tā jau tam vajadzētu būt, ka šeit starpnieks ir atiecīgās bankas serveris. Tomēr zinošam hakerim nav arī problēmu noimitēt to bankas iejas logu un pieslēgt daļu portāla, vai kādas bankas saiti savam serverim, lai nopumpētu kodu kartes kodus, paroles un reģistrācijas numurus. Visnopietnāk ir tad ja kāds tiek klāt kodu kartei, kaut gan tur viss ir svarīgs. Šajos laikos notiek visnelietīgākās blēdības, kaut vai paskatoties uz mūsu oligarhiem mēs to redzam un saprotam. Arī viņi uzdevās un uzdodas par savas nācijas patriotiem un glābējiem, bet pa kluso caur tādu pašu pērkamu Saeimu sakārto likumus lai būtu nesodāmi par savām mahinācijām. Vai šeit nav iespējams tas pats? Un kam šodien vispār var ticēt? Tāpēc ir jādara tā lai viss tiktu tiešām pārbaudīts un cilvēkiem pierādīts ka te nestrādā hakeri, bet reāli savas zemes patrioti. Man jau tās aizdomas neradās ne bez iemesla, jo katru reizi, ieejot portālā, ir vairākas reizes jāievada kodus. Tā strādā paātrinātā nopumpēšana.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > mxblack 14.06.2011. 23.12

    Vai manabalss.lv ir aizsargāta pret paranoju !?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    mxblack > mxblack 14.06.2011. 19.50

    Man ir jātiek skaidrībā kāpēc tā notiek un es darīšu visu iespējamo lai to noskaidrotu. Ja nevarēšu citādi, aiziešu pie savas bankas spečukiem un mēģināšu tikt skaidrībā caur tiem. Viņiem ir pieejami visi man vajadzīgie dati lai tiktu skaidrībā. Nedomāju ka viņi mani “pasūtīs”. Tomēr šim portālam ir jābūt uzticamam un jāstrādā ideāli. Tas ir daudzu interneta lietotāju sapnis, kad beidzot nu varētu ņemt aktīvu dalību savā dzīvē arī šajā jomā, arī manējais. Pašlaik mēs tikai sacenšamies politiķu ēvelēšanā un katrs cenšamies tiem noņemt pēc iespējas lielāku skaidu visvārīgākajā vietā. Viņi par to maz uztraucas. Cerams ka reālus priekšlikumus tomēr būs jāizskata, Saeimā ir gan pozīcija, gan opozīcija. Liksim arī mēs tiem 100 gudrajiem pastrādāt.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > mxblack 15.06.2011. 18.40

    -> opis
    ja kāds nejūtas drošs par logu, kur ievada informāciju, noteikti jāatver “drošības informācija”, kas vismaz Firefox brauzerim atrodams, ar kreiso taustu uzklikšķinot uz ikonas pie url un tālāk “sīkāka informācija”. Tur arī visas sīkdatnes utt.
    Pilnīgi noteikti jāpārbauda vietnes piederība, protams.
    Ja pat ar to neliekas gana, var izmantot opciju “whois” par kuru var vienkārši iegūglēt.

    Minētā vietne nekādā veidā neiegūst bankas datus, tos, kā jau redzēji, ievadi bankas vietnē un tavabalss.lv saņem tikai vārdu/uzvārdu + personas kodu. Tas nav milzīgs noslēpums un šie dati ir pieejami desmitiem jau patiesi riskantu “turētāju”.

    atmetam padomijas paranoju!
    tad jau igauņi būtu sen izputināti.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > mxblack 14.06.2011. 20.13

    :Opis
    Ja pilnīgi godīgi, tad man arī šis tas pie portāla realizācijas nepatīk. Piemēram, tas, ka tas izvietots uz ASV (kāpēc ne Vācijas vai Zviedrijas) servera – jau tagad ir problēmas ar ieiešanu, cerams veidotāji ņems vērā, ka šads apmekletāju skaits izvirza savas prasības.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > mxblack 14.06.2011. 19.05

    :nav arī problēmu noimitēt to bankas iejas logu
    Bet Opi! Kodu kartē ir divi duči kodu, bet vienā piegājienā var iegūt vienu:) Vispār jau, es arī nedomāju, ka manabalss.lv varētu būt tādas lažas kā XSS ievainojamības – tomēr tur ir liela nauda ieguldīta, tā ka varat parakstīties puslīdz droši.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > mxblack 14.06.2011. 16.45

    Piekrītu opi!
    Domāju, ka portāls nemaz neredz tavus ievadītos kodus, jo tie iet caur Tavu banku! Vismaz es tā domāju, ne jau par velti ir jaīet caur banku. Man gan nebija nekādas problēmas ar balsošanu.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

idzelme 14.06.2011. 17.26

Pēc raksta publicēšanas manabalss.lv atkal ir atdzīvojies. Citādi jau šķita, ka lēnām dziest.
Saņematies, žurnalisti! Vairāk rakstu-reklāmas par http://www.manabalss.lv !

+10
-1
Atbildēt

3

    Signija Aizpuriete > idzelme 14.06.2011. 22.04

    —-
    Informēt vajag arī par ‘scenāriji.lv’, ‘saki.lv’, ‘nekrīze.lv’, ‘gudrāsGalvas.lv’, ‘ir.lv’ utt., utml. Visi vienu švētīgu darbu dara – mobilizē masas aktīvam darbam virtuālajā pasaulē!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > idzelme 14.06.2011. 18.24

    Žurnālistiem vajadzēja vairāk reklamēt parakstu vākšanu par latviešu valodu, bet no it kā latviešu žurnālistiem mēs to tā arī nesagaidījām. Skumji.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    andris > idzelme 14.06.2011. 17.30

    Informēt sabiedrību par šo portālu tiešām ir nepieciešams!

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu